13.3 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrapad pe capul oltenilor

Prapad pe capul oltenilor

• Tornada de noaptea trecuta a facut prapad in satele doljene • Sute de localitati au ramas in bezna, iar acoperisurile de la mii de case au fost spulberate • Meteorologii anunta in continuare ploi si vinturi puternice, care pot depasi pe alocuri 70km/ora • Desi pagubele sint insemnate, autoritatile nu pomenesc nimic de ajutoare banesti sau materiale

Duminica seara, in jurul orei 21.00, cerul s-a acoperit dintr-o data de nori negri. Oamenii se bucurau ca Dumnezeu le-a ascultat ruga si va ploua dupa saptamini de arsita. Insa nu aveau de unde sa stie ca ploaia va fi insotita de un vint naprasnic cu o viteza de peste 75 de km/ora.

„Vint, ploaie si iar vint. Asa a fost pret de citeva minute. Zburau prin aer tigle si table, copacii si stilpii de curent electric erau culcati la pamint. Ne uitam neputinciosi la natura dezlantuita“, povesteste Vasile Patru, din Segarcea.

Acoperisurile usoare, in speciale cele din tabla si placi de azbociment, au fost smulse de primele rafale. Mariei Ene din satul Secui, comuna Teasc, vintul i-a luat acoperisul unei bucatarii, copacul din spatele casei s-a rupt, iar in cadere a spart citeva tigle: „Doar ce am terminat bucataria de vara si i-am pus acoperisul. M-a costat zece milioane de lei. Si in mai putin de citeva minute s-a dus pe apa simbetei munca noastra. Peretii sint uzi, iar tavanele deja s-au umflat de apa“.

Acoperisurile bisericilor din Secui si Prunetu erau si ele puse la pamint. „La Prunetu doar ce am pus acoperisul saptamina trecuta. L-a doborit prima vijelie, l-am luat si l-am spus la scuteala si iar l-a luat vintul. Acum nu stim daca mai putem face ceva cu tabla pentru ca este gaurit de cuie. Totul a durat citeva minute“, povesteste Gheorghe Vilceanu, din Prunetu.

Vintul a facut dezastru

Oamenii povestesc ca le era frica se iasa din casa dupa ce vintul s-a oprit, mai ales ca singurele surse de lumina erau luminarile sau lanternele.

„Vuia vintul ca nebunu’, ca nici daca erai frate cu dracu’ nu aveai curaj sa iesi din casa. Spre dimineata am iesit si am vazut peste tot ca erau fire cazute, pe garduri sau pe case. Exista pericolul sa ne curentam. Mi-a fost o frica mai ceva ca de moarte. Vreo patru plopi batrini au fost culcati la pamint. Dezastru, asta a lasat vintul in urma“, povesteste Costica Mihaiescu, din Bratovoiesti,

„Nici de cinci minute n-a inceput vijelia ca am auzit niste troznituri puternice. Cind m-am uitat pe geam am vazut acoperisul de la grajd in batatura si zidurile prabusite. In grajd era un porc si citeva pasari, care au fost prinse sub darimaturi. Noroc ca era noapte si nu era nici unul de-ai casei prin curte, ca altfel cine stie ce se mai intimpla“, povesteste Mihai Badosu, din Badosi.

Segarcenii au ramas si fara piine

La prinz, activitatea in orasul Segarcea era paralizata. „Nu putem face absolut nimic pentru ca totul functioneaza cu energie electrica. Am avut sase stilpi de joasa tensiune cazuti si pina ii inlocuiesc dureaza. Si piinea trebuie sa o aducem de la Craiova, deoarece fabrica noastra nu are curent“, a spus primarul orasului.

Intrarea in Segarcea a fost blocata timp de citeva ore de placile de azbociment si de lemnele aruncate in strada de vint de pe cladirile fostului SOCOM. Peste o suta de gospodarii au ramas fara acoperis.

Angajatii SC ELECTRICA au muncit pe brinci

Zece linii aeriene de medie tensiune au fost intrerupte total si patru partial, iar 361 de posturi de transformare au fost scoase de sub tensiune afectind 118 localitati.

Echipele de interventie de la ELECTRICA au lucrat toata noaptea si toata ziua de ieri pentru a remedia defectiunile. „Am avut opt stilpi de medie tensiune rupti la Basarabi, Calafat, Segarcea si Mischii. Numai inlocuirea lor ne-a costat peste 80 de milioane de lei“, a spus Ion Sandulescu directorul, SC ELECTRICA SA, sucursala Craiova.

In jurul orei 16.00, reteaua electrica din cele 118 de localitati afectate de furtuna era pusa sub tensiune, in proportie de 80%

Comandamentul impotriva dezastrelor, reunit la Prefectura Dolj, inca mai astepta raportarile primarilor din judet pentru a avea un tablou complet asupra dezastrului din judet. Ion Ciobotea, secretarul general al Prefecturii Dolj, stia ca doar citeva gospodarii din Segarcea si Mischii au fost afectate: „Sint pagube mici care se vor putea rezolva pe plan local. Nu este nevoie de ajutoare de la guvern“.

Poate dupa ce i se vor raporta pagubele din intreg judetul secretarul prefecturii va realiza ca este nevoie totusi de un ajutor substantial pentru cei afectati de furtuna, mai ales ca nici unul dintre ei nu avea asigurate casele sau dependintele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS