12.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTitularizarea in invatamint se face partial computerizat

Titularizarea in invatamint se face partial computerizat

SIVECO Romania SA, firma care a facut programul de repartizare computerizata la nivel national a cadrelor didactice pe posturi/catedre – in ordinea descrescatoare a notelor obtinute la concursul de titularizare, a elaborat un nou model pentru fisa candidatului, pe care l-a trimis ieri la centrele de informatizare din cadrul inspectoratelor scolare. Acest lucru se petrece dupa ce cadrele didactice au primit modelele anterioare de fise cu optiuni. Profesorii care predau la clase de educatie speciala trebuie sa aiba in fisa „atestatul HIV“, spre deosebire de anii anteriori. Cei care doresc sa obtina un asemenea atestat nu sint insa indrumati de nimeni. Din 4 august, cind directorul Traian Ionescu, din Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT), a dat „ultimatum“ stimulativ pentru operatorii din inspectoratele scolare, promitindu-le marea cu sarea, astfel incit titularizarea sa fie un succes, a fost liniste de mormint. Probabil, „calaii“ educatiei si-au petrecut concediile pe plajele oceanelor, marilor, prin muntii de lux ai planetei, distantele dintre ei erau mari, iar telefoanele mobile le-au „uitat“ pe birouri.

Cu toate anomaliile existente, directorul Directiei Generale Informatizare, Relatii Publice, Personal si Administrativ (DGIRPPA) din cadrul MECT, Traian Ionescu, va face titularizarea computerizata, chiar daca s-a dovedit cu argumente ca rezultatul acesteia va fi sortit esecului.

Reprezentanti ai SIVECO spun ca „noul model al fisei candidatului, spre deosebire de cel vechi, cuprinde cimpurile, limba de predare si limba de studiu“.

Ordin de lupta: „Refacerea optiunilor“

Noul model al fisei candidatului trimis in teritoriu arata ca un ordin de lupta. Deviza: „Refacerea optiunilor“. Surse din MECT sustin ca, in ceea ce priveste „refacerea optiunilor“, apare prima recunoastere oficiala a unei erori: „Modificarile survenite afecteaza un numar mic de candidati, in sensul ca au fost introduse limba in care candidatul a studiat si limba de predare pentru post. Sint situatii in care s-a studiat in limba romana, germana sau maghiara si pentru posturile cu predare in alta limba decit cea in care a facut studiile necesita un test de limba“.

Ironia operatorilor din inspectorate

Operatorii din inspectoratele scolare cunosc destul de bine situatia. De aceea, o parte dintre ei au tinut sa argumenteze conducerii MECT, cu o nuanta de ironie, ca „nu sintem pe drumul cel mai scurt“: „Daca ii dam candidatului o noua fisa, acesta va completa din nou toate cimpurile (inclusiv date personale) si aceasta posibilitate il va determina sa nu mai verifice datele din fisa listata de noi initial. In schimb, aceasta noua operare trebuie facuta de noi, pentru a nu se strecura diferente, ceea ce inseamna ca timp mult mai mult decit sa le introducem din nou! Mai mult, care fisa este validata de presedintele comisiei si de candidat?“ Curios, acest lucru se petrece dupa ce cadrele didactice au primit modelele anterioare de fise cu optiuni.

A aparut atestatul HIV pentru cadrele didactice

„Atestatul HIV“, spre deosebire de anii anteriori, trebuie sa fie „prezent“ in noua fisa. Aceleasi surse din minister spun ca „atestatul HIV confera cadrului didactic dreptul de a preda la clase de educatie speciala care au in componenta copii infestati cu virusul HIV“. Invatatorii si profesorii care doresc sa obtina un asemenea atestat nu stiu la ce institutie trebuie sa mearga pentru a avea posibilitatea sa-si inscrie optiunea in fisa. Nu sint indrumati de nimeni, iar conducerea MECT nu a emis nici un comunicat oficial in acest sens.

MECT: „Operatia de suplinire se face manual“

Daca tot se forteaza nota cu titularizarea computerizata la nivel national, un informatician si-a luat inima-n dinti: „Risc o intrebare. Care sint etapele dupa 3 septembrie? Sintem intrebati si raspundem exact ceea ce stim. Adica nimic clar“.

Raspunsul ministerului de resort – ce trebuie sa fie cunoscut de cele aproape 60.000 de cadre didactice participante la concursul de titularizare din 16 iulie – a venit indata, insa personal, „telegrafic“, incomplet: „3-5 septembrie, actualizare optiuni. Speram sa avem cit mai putine modificari fata de situatia prezenta. In mod sigur vor fi. In 6 septembrie, confirmarea corectitudinii datelor. In 7 septembrie, repartizare computerizata la nivelul fiecarui judet. In perioada 8-9 septembrie, se vor reface optiunile pentru posturile neocupate. In 10 septembrie, repartizarea computerizata la nivel national. In perioada 11-12 septembrie, ocuparea posturilor ramase libere si dupa a doua repartizare, la nivel de inspectorat, prin suplinire, operatie facuta manual“. Despre detasari nu s-a facut nici o precizare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS