15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateZeci de milioane de lei pentru dotarea taximetrelor

Zeci de milioane de lei pentru dotarea taximetrelor

Noile dispozitii legale i-au pus pe ginduri pe soferii severineni, care va trebui sa cheltuiasca peste 40 de milioane de lei pentru a-si pune taxiurile la punct

Operatorii severineni de taximetrie au inceput sa analizeze Legea nr. 38/2003, care reglementeaza activitatea din domeniu. „Se pare ca alinierea la prevederile legii ne va costa peste 40 de milioane de lei“, spune Mircea Badiu, taximetrist. Certificatul de atestare a pregatirii profesionale, eliberat de Autoritatea Rutiera Romana, impune urmarea unui curs pregatitor, estimat la 150 de dolari.

Alti bani vor fi cheltuiti pentru benzile duble de carouri tip sah, in alb si negru, pentru partile laterale, lampa galbena, pe care va scrie TAXI, plus doua lampi suplimentare-una rosie pentru a arata ca taxiul este ocupat, iar alta verde, care indica faptul ca taxiul este liber. In plus, achizitionarea aparatelor de taxat va costa peste 400 de dolari.

Politistii de la Circulatie fac deja verificari

Cei mai multi dintre taximetristii severineni spun ca n-au bani pentru noile dotari si ca risca sa renunte la aceasta sursa de venit. Suma de peste 40 de milioane de lei care va trebui cheltuita nici macar nu le va garanta acestora obtinerea unei autorizatii, atita timp cit numarul lor va fi stabilit printr-o hotarire a consiliului local. „Banii se vor duce pe aparatele de taxat care emit bon pentru client si care costa 400-500 de dolari, pentru cursul de specialitate in taximetrie, care sa contina inclusiv instructaje in prim ajutor si care mai scoate 100-200 de dolari din buzunarul soferului. La acestea se adauga noi aprobari, analize, autorizatii, asigurari obligatorii pentru clienti, banda de pe portiere“, a spus Lucian Zamfirescu, patronul unei firme de taxi din Drobeta Turnu Severin.

Politistii Biroului Circulatie au inceput deja verificarile in trafic. „Articolul 52, litera b din lege prevede obligatia soferului de taxi de a transporta clientii numai pe bancheta din spate; in fata, clientii pot merge numai daca locurile din spate au fost ocupate. Mai mult, soferul este obligat sa poarte centura de siguranta, nerespectarea acestor dispozitii atragind sanctiuni de la unu pina la cinci milioane de lei“, a spus comisar Alexandru Fota, seful Biroului Politiei Rutiere Drobeta Turnu Severin.

Pasagerii taxiurilor vor fi asigurati cu bagaje cu tot

Conform legii, taximetristii fara asigurare nu vor primi licenta de functionare. Taximetristii vor fi obligati sa-si asigure nu doar masinile, ci si clientii si bagajele lor. Masura va garanta protectia pasagerilor, dar va duce si la cresterea pretului calatoriei. In ceea ce priveste cotatiile de prima practicate de catre societatile de asigurare, pentru accidente persoane, in conditii de transport public, acestea sint de aproximativ 0,3-1% pe an din suma asigurata, iar cele pentru bagaje sint cuprinse intre 0,60 si 1%.

Procentele se stabilesc de obicei din suma asigurata pe fiecare persoana si nu din pretul calatoriei, astfel ca la calculul asigurarii unei masini se iau in considerare cele patru locuri disponibile, in afara de cel ocupat de sofer. Astfel, la o suma asigurata de 50 de milioane de lei, care acopera riscurile de invaliditate si deces din accident ale ocupantilor unei masini si o protectie a bagajelor de zece milioane lei, compania de taxi ar putea plati o prima de asigurare de aproximativ 2,1 milioane lei pe an. Legea nu specifica si o limita minima a sumei asigurate pentru fiecare pasager, astfel ca lasa posibilitatea firmelor de taxi de a-si incheia o asigurare formala, pe o suma mica, numai pentru a avea la dosar actul necesar obtinerii licentei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS