15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateIon Iliescu işi continuă vizita in Bulgaria

Ion Iliescu işi continuă vizita in Bulgaria

In cadrul vizitei pe care o efectueaza in Bulgaria, presedintele Romaniei, Ion Iliescu, a ajuns ieri-dimineata in orasul Loveci, unde a fost intimpinat de primarul Plamen Evrev si de prefectul judetului, Marian Balev. Presedintele a vizitat Orasul Vechi, galeria de arta si a depus flori la monumentul marelui revolutionar bulgar Vasil Levski.

Dupa-amiaza, seful statului roman a vizitat Institutul de Agricultura Montana si Zootehnie din orasul Troian, unde a fost intimpinat de primarul orasului, Dilian Enkin, si de directorul institutului, Marin Modorov. Vizita presedintelui a continuat cu un popas la firma Balkanfarma.

Luni seara, Ion Iliescu a tinut un discurs in fata membrilor Clubului Atlantic din Bulgaria, diplomati si deputati, in prezenta fostului presedinte, dr. Jelio Jelev, si a ministrului afacerilor externe, Solomon Pasi.

Presedintele Romaniei a vorbit despre infaptuirea Europei Unite si despre viziunea tarii pe care o conduce in legatura cu realizarea acestei uniuni in conditiile geopolitice si geostrategice pe care istoria ni le-a creat la sfirsitul secolului trecut. Iliescu si-a exprimat parerea in ceea ce priveste integrarea si globalizarea, pe care acesta le considera probleme obiective in actuala evolutie mondiala, cind soarta fiecarei natiuni depinde de a celorlalte.

Prof. Petko Gancev a prezentat cartea presedintelui Ion Iliescu – „Integrarea si globalizarea – privire din Romania“, tradusa si in limba bulgara. Cartea debuteaza cu prezentarea pe care presedintele bulgar Gheorghi Pirvanov o face lui Ion Iliescu. Acesta il caracterizeaza ca fiind un bun politician, om de stat si cercetator erudit, evidentiind obiectivele comune ale Romaniei si Bulgariei.

– D-le presedinte, ati avea amabilitatea sa faceti un scurt bilant al colaborarii politice bulgaro-romane in contextul Balcanilor si al situatiei internationale actuale?

– Vreau sa subliniez ca dezvoltarea relatiilor romano-bulgare este o realitate care ne bucura, pentru ca avem o istorie comuna si interese comune atit pe plan regional, cit si pe plan bilateral. Urmeaza sa ne descurcam cu problemele dezvoltarii economice si sa indeplinim conditiile pentru aderarea la UE si NATO. Aceasta inseamna ca permanent sa manifestam solidaritate si o abordare comuna a problemelor complexe care apar atit in sfera colaborarii politice si economice, cit si in lupta cu criminalitatea transfrontaliera si ocrotirea mediului natural. Bineinteles, Bulgaria si Romania au interesele lor, pe care le promoveaza cum considera ca este mai bine, dar aceasta nu inseamna automat competitie sau, si mai rau, confruntare, pentru ca, la urma urmei, din asta pierd ambele tari. Vizitele la nivel inalt de stat si guvernamental, intilnirile in cadrul unor initiative regionale si europene ne-au permis armonizarea pozitiilor cu privire la teme de interes imediat sau de perspectiva. In discutiile mele cu presedintele Gheorghi Pirvanov si cu premierul Simeon Saxe-Coburg-Gotha am abordat diverse teme, acordind o atentie deosebita integrarii noastre europene si euroatlantice. Noi apreciem angajamentul ferm al tarilor membre UE si al institutiilor Uniunii cu privire la aderarea Romaniei si Bulgariei in anul 2007 si speram ca aceasta perspectiva va fi reconfirmata in contextul semnarii de catre primele zece tari a Tratatelor de aderare.

– Ati dori sa va exprimati parerea in legatura cu viitorul Irakului si al Orientului Apropiat dupa razboi ?

– Asa cum evolueaza operatiunile militare ale coalitiei conduse de SUA, incheierea razboiului din Irak este o problema de zile. Nu am putea insa sa spunem acelasi lucru despre o pace stabila si durabila in Orientul Apropiat. Totul depinde de succesul introducerii si consolidarii unui regim democrat la Bagdad, concomitent cu solutionarea crizei palestino-israeliene. Din pacate, aceasta zona este foarte complicata, cu multe necunoscute, fiind un focar de instabilitate care mocneste de mult timp. Abordarea problemelor si rezolvarilor care se impun cer o atentie deosebita si eforturile conjugate ale intregii comunitati internationale. Speram cu totii ca, prin aceasta interventie, vom deveni martorii linistirii focarului de conflict…

– Asta suna foarte optimist, ceea ce inseamna ca dvs. credeti in depasirea tensiunii provocate in NATO si UE ca urmare a deosebirilor de pozitii ale unor tari in legatura cu modul de solutionare a crizei irakiene?

– Acest lucru este de dorit sa se intimple. Disensiunile din NATO au o influenta mai mica. In ceea ce priveste UE, acolo lucrurile sint delicate intrucit, pe fondul crizei irakiene, au aparut deosebiri in punctele de vedere privind reformele necesare, privind perspectiva largirii Uniunii si, de asemenea, privind locurile slabe ale institutiilor europene, privind domenii importante ale politicii externe si apararii. Toate tarile membre si candidate la aderarea la UE constientizeaza miza viitorului. De aceea, fara indoiala, va exista o apropiere a pozitiilor, o limpezire a conceptiilor teoretice si a proiectelor pentru viitorul tarilor europene. Exista tot mai multe semnale in aceasta directie. In interesul Europei este ca tendintele pozitive sa fie sprijinite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS