20.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAceeasi brutarie, cu alta primarie

Aceeasi brutarie, cu alta primarie

Linga Primaria Murgasi ar putea lua fiinta un adevarat complex de panificatie daca s-ar gasi investitori pentru moara dezafectata, linga care se afla o brutarie in stare de functionare. Cladirea a fost revendicata de mostenitorii fostului proprietar si deocamdata nu se stie ce destinatie i se va da. Pina atunci insa, in brutaria de linga ea, Alexandru Mitru, un mic intreprinzator, produce franzele pentru toata comuna. Alaturi, sediul cel vechi al primariei, care sta sa cada, si cel nou, la care se lucreaza de zor.

Sediul primariei sta sa cada

Primaria arata ca dupa un cutremur: in exterior, tencuiala este cazuta si scarile subrede, iar in exterior, peretii sint plini de igrasie. Se intelege ca mai-marii comunei nu isi pot desfasura activitatea in aceste conditii, asa ca s-au gindit sa puna bani deoparte din bugetul local si sa-si faca o primarie noua.

La ora la care am vizitat localitatea, citiva muncitori lucrau de zor pe „santier“, sub indrumarea unui inginer desemnat special sa se ocupe de obiectiv.

„In jur de doua miliarde de lei ne-am gindit ca ne va costa. Nu am primit ajutor de nicaieri, toti banii provin din buget. Ne-am gindit sa facem un efort, pentru ca asa nu se mai poate. In biroul meu nu este asa de vizibila igrasia. Avem promisiuni de la constructori ca sediul cel nou va fi gata la toamna“, a spus primarul Murgasiului, Constantin Nedelea.

Alexandru Mitru produce franzele pentru toata comuna

Alaturi de acest santier se afla brutaria lui Alexandru Mitru, un intreprinzator originar din Afumati, dar care a spus ca prefera Murgasiul deoarece sufera de mai multi ani de astm, iar aerul curat de aici, datorat padurilor, ii face bine. Brutaria lui Mitru livreaza franzela de 6.000 de lei in toata comuna si uneori si la Craiova. Insa patronul este tare nemultumit de puterea mica de cumparare a locuitorilor:

„Una este sa faci 6-7.000 de piini pe zi si alta doar doua-trei sute. Nu pot sa produc mai mult decit se cumpara. Pai, ca sa ma extind si sa vind piine in mai multe sate din zona trebuie sa dau foarte mult pe benzina si ce iau pe mere dau pe pere. De asta nici nu mai fac naveta la Craiova, cum faceam la inceput. Mi-am aranjat o camaruta in brutarie si dorm aici, ca sa mai scutesc niste bani“. Alexandru Mitru este si patronul, si brutarul, deoarece a lucrat in panificatie la Craiova.

„Aici nu merge ca la oras. Framint piinea cu doua malaxoare vechi de tip Independenta, care in multe locuri sint iesite din uz. Brutaria este veche de zeci de ani si eu asa am gasit-o. Cind eram in oras, faceam de toate. Stiu sa fac ca la carte gogosi, savarine si eclere, dar patiserie nu fac, ca nu as avea piata la tara“, spune el.

Moara a „murit“

Patronul ar vrea sa plece din sat la toamna si sa-si incerce norocul in alta parte. Ca sa isi desfasoare activitatea cum trebuie ar fi avut nevoie si de o moara, pentru ca asa trebuie sa-si cumpere faina din alta parte. Chiar exista o moara, la citiva metri de brutarie, dar ea este dezafectata si, in plus, a fost revendicata de mostenitorii lui Dumitru Marinescu. Deocamdata, nu se stie ce intrebuintare i se va da.

Ca sa isi macine porumbul, taranii din Murgasi trebuie sa mearga citiva kilometri pina la Bulzesti, comuna vecina. Cit despre griu, nici nu poate fi vorba, pentru ca seceta de anul trecut a facut si aici ravagii. Oamenii abia daca au obtinut o productie de 200 de kilograme la hectar. Insusi primarul ne marturiseste ca a cultivat si el vreo patru hectare, dar griul a iesit atit de mic, incit l-a dat pe tot la animale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS