14.8 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateProfesorul Marian Nita si-a celebrat pensionarea dezertind din tipare

Profesorul Marian Nita si-a celebrat pensionarea dezertind din tipare

Eminentul profesor de biologie Marian Nita de la Colegiul National „Carol I“ din Craiova si-a sarbatorit ieri pensionarea, intr-o atmosfera inedita, in laborator, unde a tinut si o lectie de biologie intitulata „Existenta lui Dumnezeu“. Laboratorul a fost neincapator pentru fosti si actuali elevi, colegi de catedra. Multi dintre acestia au murmurat ca mult mai bine ar fi fost daca evenimentul s-ar fi derulat intr-un amfiteatru. Pe Marian Nita nu l-a lasat inima sa renunte la splendoarea spatiului de interferenta intre spirit si materie. Nu a existat nici un scenariu si nici o regie. Emotia, de-a dreptul coplesitoare, a fost determinata exclusiv de sinceritate si devotiune.

Cadrele didactice de la Colegiul National „Carol I“, indiferent de virsta, au marturisit ca asa ceva nu au mai vazut niciodata: „Cam peste tot se pregateste o masa, se chefuieste, apoi se string bani pentru a cumpara ceea ce-i trebuie unui pensionar. Palaria si bastonul au fost la moda. In principiu, mergea un coleg sa-l intrebe discret pe dascalul pensionar ce sa cumpere. Un aragaz, un frigider, poate un televizor, fireste, dupa nevoi sau pretentii. Toti isi faceau calcule pentru a nu iesi in pierdere“. De data aceasta, lucrurile n-au stat asa.

Lectia de biologie despre „Existenta lui Dumnezeu“

Profesorul Marian Nita si-a condensat expozeul, imprevizibil: „Exista doua categorii de actori: cei care joaca pe scenele teatrelor, apoi invatatorii si profesorii care joaca pe podiumul unde se afla catedra ca decor, tabla, creta si indicatorul. Orice lucru are un inceput si un sfirsit“. Dupa care si-a tinut lectia de biologie despre „Existenta lui Dumnezeu“.

Redam citeva spicuiri din aceasta: „Cu foarte mult timp in urma, stiati ca exista regnul vegetal si regnul animal. Omul nu face parte din regnul animal. Si nici din clasificarile ulterioare: procariota, protista, fungi, plante, animale. El este o entitate spirituala distincta, dar toate cele enumerate au fost create dupa planul unic al creatorului unic, care este Dumnezeu. Din poluarea sufletului deriva toate formele de poluare cunoscute. Bolile genetice sint rezultatul pacatului stramosesc si al blestemului. Cine nu a vazut cum din parinti sanatosi, normali, au rezultat copii malformati, la care stiinta geneticii nu a gasit argumente concrete? De aceea, eu am privit biologia prin prisma credintei in Dumnezeu“.

Mesaje din America si Europa Occidentala

Vestea s-a raspindit cu iuteala gindului si au aparut o multime de mesaje – pe Internet – pentru tinarul dascal pensionar, de la fosti elevi – azi, studenti la cele mai prestigioase institutii de invatamint superior din Statele Unite si din Europa Occidentala, unii fosti olimpici internationali la biologie. De asemenea, si i-au urat „La multi ani!“ si elevii carora le-a fost diriginte si pe care i-a salvat de la exmatriculare – in prezent automatisti si informaticieni remarcabili in Germania – pentru ca golisera galeata cu apa murdara a femeii de serviciu in capul unui mare bastan din prefectura.

Marian Nita – actor de film, opereta, opera, cintaret, balerin si profesor

Fiecare dintre dascali isi doreste sa aiba parte la pensionare, de o atmosfera similara celei de ieri. Numai ca demnitatea, profesionalismul, bunatatea si moralitatea parca nu sint suficiente. De ce? Ce are in plus Marian Nita? Multe. Este un foarte mare iubitor de arta. Ii place muzica clasica, opereta, opera, cantonetele si folclorul autentic.

Fiind inzestrat cu calitati vocale de exceptie, in ’77 a fost laureat al „Crizantemei de Aur“, cind a facut liniste in rindul interpretilor de romante. A jucat in spectacole celebre la Teatrele de Opera si Opereta din Craiova si din Bucuresti. A fost coregraf si balerin cu trup de „libelula“. In cunoscutul film „Tudor“, ecranizat in 1962, a interpretat unul din rolurile de referinta. Un hipersensibil. Un politalent. Secretul sau l-a divulgat tuturor doar prin fapte. A preferat catedra de biologie, la care a stat 39 de ani si pentru care a facut pasiune. A predat la Scolile generale nr.1 si 18 din Craiova, la Seminarul Teologic, iar ultimii 13 ani, la Colegiul National „Carol I“. Are numeroase scrieri de biologie-teologie, iar sub tipar se afla cartea „Biologia vazuta cu ochii credintei in Dumnezeu“. Conducerea Colegiului i-a urat sanatate, noroc, viata lunga si un sincer „La multi ani!“, ceea ce-i dorim si noi din toata inima.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS