15.6 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateParlamentul European va adopta o rezolutie privind statele candidate la UE

Parlamentul European va adopta o rezolutie privind statele candidate la UE

Parlamentul European a adoptat ieri un proiect de rezolutie prezentat de Elmar Brock, membru al Comisiei de politica externa, drepturile omului si politica de aparare. Proiectul cuprinde rapoarte referitoare la 12 state candidate (Cipru, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Bulgaria, Romania si Turcia).

Documentul privind Romania a fost redactat de baroana Emma Nicholson de Winterbourne, raportor pentru Romania al Parlamentului European. Acesta subliniaza faptul ca PE este de acord cu opiniile exprimate de Comisia Europeana in raportul de tara anual, in care se subliniaza progresele facute de Romania in ultimele luni si reitereaza faptul ca Romania are un loc asigurat in procesul de extindere a UE.

Raportul subliniaza ca este absolut necesar ca Romania sa aplice acquis-ul comunitar, pentru a-si sustine progresele facute in diverse domenii, cum ar fi drumul catre o economie de piata functionala.

Autoarea saluta faptul ca Romania si-a fixat ca data a aderarii anul 2007 si spera ca Romania va reusi, pina atunci, sa realizeze toate reformele necesare, in domeniul politic, economic si social, la standardele UE. Sint necesare masuri pentru schimbari economice importante, trebuie restrinsa interventia statului si redusa „piata neagra“ si crima organizata, si intensificata lupta impotriva coruptiei, spune baroana de Winterbourne.

Este amintit faptul ca Romania si-a imbunatatit considerabil cooperarea regionala, cu tarile vecine, in special incheierea unui acord cu Croatia si Iugoslavia privind o conducta de petrol care va lega o localitate din aceasta tara de Constanta si va crea noi locuri de munca.

Accelerarea privatizarii si cresterea transparentei in acest domeniu sint considerate foarte importante, in special in sectoare precum agricultura, energia, transportul si comunicatiile.

Raportul cere guvernului sa examineze cresterea puterii procurorului general si sa se concentreze asupra imbunatatirii standardelor politiei si justitiei, fiind necesara diminuarea drepturilor numeroaselor servicii secrete.

Un punct bun este progresul facut in domeniul protectiei copilului, Agentia nationala in acest domeniu avind rezultate bune, in cooperarea cu Comisia Europeana, in ceea ce priveste sanatatea copiilor si este salutata amendarea recenta a Codului penal privind discriminarea sexuala.

Emma Nicholson se declara ingrijorata de faptul ca este nevoie de 50.000 de semnaturi pentru a fi infiintat un partid politic si de statutul „incert“ al drepturilor si obligatiilor presei.

Ea aminteste eforturile de restructurare a armatei si participarea cu forte in Afganistan, Bosnia si Kosovo, progresele in acest domeniu determinind o decizie pozitiva la summit-ul de la Praga. Totusi, este subliniat faptul ca aderarea la NATO ii poate ajuta pe romani doar intr-o foarte mica masura in privinta saraciei in care traieste o mare parte a populatiei, salariile fiind in multe cazuri mai mici decit costurile de intretinere.

Parlamentul European recomanda ca la summit-ul UE de la Copenhaga, Romaniei sa i se ofere un nou Road Map si o finantare suplimentara pentru urmatorii ani. Autoritatile romane se tem ca ritmul extinderii va fi incetinit de cei zece noi membri, dupa 2004, si este imperativ ca acest lucru sa nu se intimple, actualul val al largirii Uniunii nefiind complet decit dupa intrarea Romaniei in organizatia europeana.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS