25.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCNLO va opri din salariile ortacilor din Motru datoriile la intretinere

CNLO va opri din salariile ortacilor din Motru datoriile la intretinere

• De aproape trei ani, nici o scoala din Motru nu si-a platit datoriile • Ion Vulpe, seful CNLO, si-a dat acordul ca fiecarui ortac cu datorii sa i se retina pina la o treime din salariu • Fiecare miner va primi un formular in care va preciza daca doreste sa i se opreasca din salariu • Datoriile pe care cetatenii din Motru le au la Serviciul Public depasesc 40 de miliarde de lei • Aproape zece miliarde de lei reprezinta debitele la intretinere ale minerilor care au apartamente in Motru si care sint angajati ai CNLO

Locuitorii din orasul Motru vor intra in iarna cu datoriile neplatite pentru caldura furnizata anul trecut. Prefectura Gorj impreuna cu conducerea Companiei Nationale a Lignitului Oltenia (CNLO) si autoritatile din Motru au pus la punct o strategie prin care sa mai achite din datoriile pe care populatia le are catre furnizorii de agent termic. In prezent, debitele totale la intretinere ale cetatenilor se ridica la 45 de miliarde de lei, la care se adauga noua miliarde de lei reprezentind o restanta la subventia acordata pentru caldura furnizata populatiei in anul 2000. De asemenea, furnizorul de agent termic nu a incasat, de aproape trei ani, nici un leu de la scolile din oras, cuantumul datoriei fiind de 12 miliarde de lei. Subprefectul de Gorj, Eugen Vilceanu, a spus: „Populatia nu intelege sa isi plateasca datoriile sau nu are cu ce. Furnizorul de agent termic are, la rindul sau, datorii de peste 12 miliarde de lei la Compania Nationala a Lignitului Oltenia si alte trei miliarde de lei la ELECTRICA, pentru curentul consumat. Au fost somati de atitea ori ca vor fi debransati. In conditiile actuale, se va ajunge sa se blocheze total apa rece, apa calda si caldura la iarna.“

„Vom merge din usa in usa cu formularele“

Pentru a mai scapa de datorii, reprezentantii Primariei Motru au apelat la conducerea CNLO, care urmeaza sa le retina minerilor din Motru, in fiecare luna, o parte din salarii, in contul datoriilor la intretinere. Ion Vulpe, seful CNLO, este de acord sa se opreasca bani din salarii, cu conditia ca primaria sa obtina acordul scris al ortacilor. De ieri, administratorii de asociatii din Motru au primit formulare speciale pe care le vor inmina minerilor care au apartamente in oras. „Vom merge din usa in usa cu formularele respective. Sint cam 3.800 – 4.000 de mineri angajati in bazinul Motru si majoritatea locuiesc la noi in oras. Daca aceste angajamente individuale vor fi semnate, CNLO va putea opri pina la o treime din salariile ortacilor. Cred ca aceasta modalitate de plata a intretinerii va fi eficienta. Omul va stii ca achita lunar intretinerea. Sint 7.000 de apartamente in oras si macar pentru o parte trebuie sa gasim o solutie“, a spus Ion Iorga, primarul orasului Motru.

Inchiderea minelor va duce la micsorarea bugetului local

In ceea ce ii priveste pe datornicii care nu lucreaza in minerit si care au debite mari la intretinere, acestia sint somati in permanenta de primarie sa plateasca. Primarul Ion Iorga a precizat ca intre datornici se regasesc politisti din Motru, precum si alti cetateni cu functii importante. Lipsa banilor este o problema care ii preocupa pe majoritatea celor care nu au cu ce sa isi achite intretinerea. La ultima disponibilizare facuta de CNLO, peste 2.000 de mineri din Motru au ramas fara locuri de munca. De asemenea, peste 500 de familii primesc ajutoare sociale, banii respectivi fiind pentru multe din acestea singura sursa de venit. Edilii locali se tem ca lucrurile vor continua sa se inrautateasca in Motru, prin aplicarea programului CNLO de restructurare a mineritului. Este vorba de inchiderea minelor din Rosiuta, Boca si Horasti, care duce la diminuarea cu cinci miliarde de lei a veniturilor colectate la bugetul local. Subprefectul Eugen Vilceanu a spus insa ca, in ciuda faptului ca minele vor fi inchise, ortacii nu isi vor pierde locurile de munca, ci vor fi redistribuiti la alte unitati.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS