20.6 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateProtectoratul marilor puteri europene asupra Principatelor: „Au bagat Kent si Marlboro in Romania“

Protectoratul marilor puteri europene asupra Principatelor: „Au bagat Kent si Marlboro in Romania“

La examenul de capacitate din aceasta sesiune, nici de la Istoria Romanilor nu au lipsit perlele unor asa-zisi candidati. La primul subiect, elevul trebuia sa scrie, pe foaia de examen, litera corespunzatoare raspunsului corect pentru fiecare cerinta. Ca la emisiunea „Vrei sa fii miliardar?“ Numai ca elevii nu aveau cum sa beneficieze de nici una dintre variantele ajutatoare: „Intreaba publicul!“, „Fifti-fifti!“ si „Suna un prieten!“. Lasind gluma la o parte, daca la acestea s-au descurcat, citiva candidati s-au dovedit a fi bascaliosi, ostracizati in faza embrionara sau si una, si alta. Iata citeva exemple concrete.

La unul dintre subiecte se cerea sa se mentioneze „doi factori care au favorizat Unirea din 1918“ si sa prezinte „doua urmari ale acestui eveniment asupra situatiei interne din Romania“. Un candidat bascalios a raspuns astfel: „Marile puteri stabilisera un fel de protectorat asupra principatelor. Au bagat Kent si Marlboro in Romania (tutun romanesc Carpati) si au bagat vodca (Perfect)“. De asemenea, s-a mai descoperit ca lupta de la Posada a avut loc la „Buzata“, unde „Basarab a luptat cu Carol Robert de Adjunct“.

Una dintre consecintele Unirii de la 1918, a scris alt elev, a fost ca „agricultura a transferat terenurile de pamint de la mari proprietari la tigani“, fiind contrazis de alt candidat ca „la 1 decembrie 1918, in prezenta a 100.000 de cetateni si 12.000 de parlamentari, s-a format Unirea Transilvaniei cu Romania“. Subiectul acesta a fost cel mai viu „disputat“, in mister, sub privirea implacabila a profesorilor supraveghetori. Raspunsurile unora sint marturie: „Doua dintre cauze au fost: „romania sa reintegrat in popoarele romane“, in timp ce „reforma agrara a transferat terenurile de pamint ale marilor proprietari in tarani“, iar „industria s-a desfiintat“. In fine, altul este convins ca „reforma agrara a transferat terenurile in paminturi agricole, iar oamenii au trecut la taranime“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS