15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomania poate fi un „contributor net“ la stoparea imigratiei ilegale

Romania poate fi un „contributor net“ la stoparea imigratiei ilegale

Summit-ul european de la Sevilla s-a incheiat, simbata dupa-amiaza, prin adoptarea de catre sefii de state si guverne din Uniunea Europeana (UE) a unei declaratii finale privind imigratia clandestina.

Cei 15 au adoptat compromisul spaniol referitor la gestiunea fluxurilor migratorii, care face ca amenintarea cu sanctiuni impotriva statelor terte considerate insuficient de cooperante sa fie putin probabila.

Conform concluziilor liderilor europeni reuniti la Sevilla, UE ar putea lua „masuri“ impotriva tarilor terte care nu coopereaza in combaterea imigratiei ilegale, insa acest lucru nu va fi posibil decit printr-o decizie unanima si nu va avea efecte asupra ajutorului pentru dezvoltare solicitat de o serie de tari.

„Nu va ascund ca as fi dorit mai multe sanctiuni. Dar acest lucru nu a fost posibil“, a declarat presei cancelarul german Gerhard Schroeder. Proiectul, initiat de Spania si Marea Britanie, s-a lovit de opozitia ferma a Frantei si Suediei. Sefii de state si guverne din Europa au aprobat, de asemenea, un plan de „aplicare progresiva“ a gestiunii comune a frontierelor UE, impreuna cu un calendar precis care prevede, de exemplu, realizarea, pina la sfirsitul anului, a unor „operatiuni comune la frontierele exterioare“ si crearea unei retele de ofiteri specializati in combaterea imigratiei.

Liderii europeni au hotarit si constituirea unei „structuri comune“ formate din responsabili ai frontierelor nationale, care sa ajute la coordonarea gestiunii fluxurilor migratorii. Totusi, sefii de state si guverne nu au fixat nici un obiectiv precis in ceea ce priveste crearea unui corp european de graniceri, cu toate ca anumite tari apreciau acest proiect drept deosebit de important.

Conform estimarilor oficiale, aproximativ 500.000 de imigranti intra ilegal in UE anual, in prezent locuind in statele europene trei milioane de clandestini. Referitor la extindere, Cei 15 s-au declarat hotariti sa incheie, in 2002, negocierile de aderare cu zece state candidate: Cipru, Malta, Ungaria, Polonia, Republica Slovaca, Lituania, Letonia, Estonia, Republica Ceha si Slovenia.

Romania sustine ideea unei federatii de state natiune

Premierul Adrian Nastase a afirmat, la reuniunea Consiliului European de la Sevilla, ca, in calitate de viitor stat membru UE, ce va asigura protectia unei parti insemnate a frontierei Uniunii, Romania este gata sa isi asume o pozitie de contributor net in ceea ce priveste stoparea influxului de imigranti ilegali, combaterea criminalitatii organizate, blocarea actiunilor retelelor de trafic de droguri, persoane si arme, informeaza un comunicat al guvernului.

Seful executivului a precizat ca Romania sprijina o politica de imigratie bazata pe reglementari clare, dar flexibile. Pentru Romania, ca viitor stat membru UE, este deosebit de important ca intarirea regimului de migratie in Europa sa nu fie sinonima cu inasprirea regimului de libera circulatie a lucratorilor din tarile candidate, a afirmat Nastase.

In privinta dezbaterii asupra viitorului Europei, Romania sustine ideea unei federatii de state natiune. De asemenea, consolidarea metodei comunitare reprezinta in opinia reprezentantilor romani clarificarea responsabilitatilor institutiilor europene direct responsabile cu implementarea politicilor comunitare, in principal ale Comisiei Europene.

Presedintele Ion Iliescu si premierul Adrian Nastase au participat, in perioada 21-22 iunie 2002, la lucrarile Reuniunii de vara a Consiliului European de la Sevilla, care a marcat incheierea presedintiei spaniole a Uniunii Europene. Agenda de discutii a summit-ului a inclus cinci teme principale: imigratie, extinderea UE, reforma Consiliului, procesul Lisabona si diverse aspecte ale relatiilor externe.

Primul ministru a participat, simbata, la un dejun de lucru al sefilor de stat si de guvern, la care au fost prezenti si ministrii afacerilor externe din tarile membre si candidate la Uniunea Europeana. In cadrul conferintei de presa sustinuta dupa incheierea lucrarilor summitului, primul ministru Adrian Nastase a subliniat faptul ca in perioada presedintiei spaniole, Romania a inregistrat un bilant pozitiv, atit in ceea ce priveste dinamica negocierilor, cit si ritmul pregatirilor pentru aderare. In ceea ce priveste rezultatele discutiilor privind extinderea, concluziile Consiliului European au inclus aprecieri generale pozitive la adresa Romaniei si au confirmat faptul ca statele membre vor adopta un calendar al negocierilor cu Romania in cea de-a doua parte a acestui an. La reuniunea Consiliului European de la Sevilla, sefii de stat si de guvern au luat nota, prin intermediul documentului elaborat de Comisia Europeana, de situatia capacitatii administrative a statelor candidate. In urma acestei evaluari, Comisia a plasat performantele administratiei publice din Romania la un nivel comparabil cu cel din unele tari candidate mai avansate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS