13.3 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFacultatea - o investitie greu de amortizat

Facultatea – o investitie greu de amortizat

Absolvirea unei facultati reprezinta, in viziunea multor romani, o investitie in propriul viitor. Costurile acestei investitii sint din ce in ce mai mari, astfel incit la ora actuala cine are carte are parte inainte de toate de cheltuieli serioase, nu gluma. Teoria se aplica mai ales celor care au absolvit facultatea platind taxe de sute de dolari anual. In ce masura reusesc tinerii sa-si recupereze banii la sfirsitul facultatii si cit de profitabila este aceasta investitie? Sint intrebari la care multi studenti craioveni prefera sa nu se gindeasca. Raspunsurile ar putea sa-i deprime.

Dreptul si Stiintele Economice – investitii teoretic profitabile

Studentii pe locurile cu taxa ale Facultatii de Drept „Nicolae Titulescu“ au de achitat in acest an o taxa de 450 de dolari. La sfirsitul facultatii, bugetul tinerilor va fi mai sarac cu cel putin 1.800 de dolari, asta in cazul in care cuantumul taxei nu va creste, lucru greu de crezut. Cei care au norocul sa fie luati „sub aripa“ de vreun avocat si intra in Barou vor cistiga in medie trei-patru milioane de lei lunar, unii chiar mai mult.

In aceste conditii, ei vor amortiza investitia in circa un an si jumatate – doi ani. Pe de alta parte insa, un avocat cu experienta poate fi convins sa ia ca stagiar un tinar absolvent de Drept in schimbul unor sume considerabile, care merg de la 100 de milioane de lei in sus.

Absolventii Facultatii de Drept care vor urma apoi, timp de doi ani, cursurile Institutului de Magistratura vor cistiga 9-10 milioane de lei pe luna ca judecator sau procuror , fapt care le va permite sa-si recupereze banii cheltuiti pe facultate relativ repede, in cel mult 9-10 luni.

La Facultatea de Stiinte Economice din Craiova, taxa pentru „studentii platitori“ este de 350 de dolari pe an. Cei 1.400 de dolari cheltuiti pina la sfirsitul facultatii pot fi recuperati destul de usor, in cazul in care tinarul intra contabil la vreo firma si este platit cu cel putin 3 milioane de lei pe luna.

Este vorba in aceasta situatie de cel mult 14 luni. Pentru tinerii economisti care au forta financiara necesara organizarii propriei afaceri, taxele platite in timpul facultatii nu par a fi o problema. Astfel de cazuri sint insa destul de rare in Craiova.

Universitatea de Medicina si Farmacie – cea mai scumpa

Locurile cu taxa ale Universitatii de Medicina si Farmacie din Craiova ii obliga pe cei care le ocupa sa bage adinc mina in buzunar pentru a scoate anual 600 de dolari. Dupa sase ani de facultate, absolventul va constata ca este mai sarac cu cel putin 3.000 de dolari (aproximativ 100 de milioane de lei).

Un medic stagiar, fie el generalist sau stomatolog, va cistiga in primul an de stagiatura 1,8 milioane de lei pe luna, 2,5 milioane de lei lunar in urmatorii doi ani de rezidentiat, la sfirsitul caruia va fi platit cu 3,5 milioane de lei pe luna. In aceste conditii, medicii sau stomatologii vor acoperi costurile scolarizarii in cinci ani. Lucrurile nu stau mai bine nici in cazul farmacistilor.

La Facultatile de Matematica-Informatica, Fizica, Litere, Chimie, Istorie, Filozofie si Geografie, Teologie, taxele oscileaza intre 250 si 400 de dolari pe an. Daca vor lucra in invatamint, absolventii acestor facultati isi vor recupera cheltuielile in aproximativ un an si jumatate – doi ani. Meditatiile particulare i-ar putea ajuta pe profesori sa scurteze timpul de amortizare a investitiei.

O slujba dupa absolvirea facultatii – un vis frumos

La taxele pentru scolarizare se adauga altele pentru sustinerea examenului de licenta, pentru inmatricularea studentilor sau pentru cazarea intr-un camin studentesc sau pe transport, daca este cazul.

Multi nu reusesc sa-si gaseasca un loc de munca imediat dupa terminarea facultatii si devin someri. In acest caz, recuperarea cheltuielilor din timpul facultatii devine pur si simplu o utopie. Cei care reusesc sa puna mina pe un post bun, dupa terminare facultatii, sau chiar de pe bancile acesteia, se pot considera norocosi. In recuperarea investitiei pe care o reprezinta diploma de licentiat, multi se ajuta de venituri auxiliare, cum ar fi… spagile si alte atentii de acest gen.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS