15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateInvatamintul romanesc - aproape de colaps

Invatamintul romanesc – aproape de colaps

Greva generala din intreg invatamintul romanesc se va desfasura in toate unitatile scolare luni, 11 martie, cu prezenta personalului la locul de munca, in conformitate cu programul zilnic. Presedintele Federatiei Sindicatelor Independente din Invatamint „Spiru Haret“, Dumitru Chilom, precizeaza ca in timpul grevei nu vor avea loc activitati didactice si administrativ-gospodaresti, iar intreg personalul didactic, nedidactic si cel auxiliar nu va fi platit pe perioada acestei zile, urmind sa fie platit din fondul de greva al sindicatului. In situatia in care revendicarile nu vor fi solutionate nici dupa celelalte forme de protest – mitinguri in judete si Capitala, pichetari etc. – Comandamentul Central al Sindicatelor din Invatamint va trece la inghetarea si blocarea anului scolar.

Revendicarile sindicalistilor

Lista comuna de revendicari a Aliantei Sindicatelor din Invatamint cuprinde: stabilirea unui salariu de referinta unic in invatamint prin ordonanta de urgenta a guvernului; recorelarea acestui salariu cu inflatia cumulata in ultimii doi ani (2000-2001), acesta trebuind sa fie de 1.800.000 de lei; hotarire de guvern care sa lamureasca statutul bibliotecilor din invatamint (unitati/institutii de invatamint); abrogarea ordonantei de urgenta care prevede reducerea indemnizatiei de rural pentru personalul didactic calificat din invatamintul preuniversitar; finalizarea, in regim de urgenta, a unei legi corecte de salarizare a intregului personal din invatamint, lege care trebuie sa tina cont de importanta sociala a muncii depuse; respectarea, integrala a Legii 128/1997 privind Statutul personalului didactic. Dumitru Chilom spune ca sindicatele din invatamint au renuntat la acordarea tichetelor de masa, in schimbul carora au solicitat o majorare cu 50% a salariilor pentru intreg personalul. Acesta sustine ca salariul mediu din invatamintul preuniversitar, in care sint incluse toate sporurile, este de 2.200.000 de lei, fara indexarea de 8%: „Tinind seama ca salariul minim pe economie – pentru un muncitor necalificat – este de aproximativ 1.700.000 lei, un tinar debutant din invatamint, cu studii superioare, are un salariu de 1.900.000 de lei. Este inadmisibil asa ceva, intrucit dispare orice motivatie a dascalului de a-si profesa meseria.“

Personalul din invatamint reprezinta aproape jumatate din bugetari

Presedintele Federatiei „Spiru Haret“ a precizat ca, la solicitarea unei majorari substantiale a salariilor, care sa puna in evidenta valoarea muncii sociale a omului de la catedra, reprezentanti ai guvernului si ai conducerii Ministerului Educatiei si Cercetarii dau acelasi raspuns: „Sintem prea multi. Aproape jumatate din intreg sistemul bugetar al Romaniei“.

Chilom le-a replicat: „Raspunsul dumneavoastra ma trimite cu gindul la nuvela „Alexandru Lapusneanu“ de Costache Negruzzi: Prosti, dar multi! El le-a sugerat ironic sa reduca numarul salariatilor din sistem, astfel incit, din aproximativ 350.000 de angajati, sa ramina 50.000, iar guvernul sa faca invatamint in masura in care ii apreciaza prioritatea.

Profesorii cer respectarea legii

De asemenea, Dumitru Chilom spune ca inca nu se respecta Legea 128 privind Statutul personalului didactic: „Nu se deconteaza cheltuielile de naveta, iar tinerii dascali care au catedre la tara nu vor ramine cu nimic din leafa, pentru ca au fost deposedati de sporul de rural. Personalul didactic din mediul rural este imbatrinit si, normal, tinerilor le lipsesc motivatia financiara, conditiile de munca si viata pentru a se titulariza in acest tip de invatamint. De asemenea, nu s-a acordat reducerea cu 50% a sase calatorii dus-intors, in tara, cu mijloacele de transport feroviare. Vrem scutirea de taxe in caminele studentesti a copiilor salariatilor din invatamint, precum si scutirea de taxe pentru analizele medicale impuse cadrelor didactice la inceputul fiecarui an scolar.“

Trimiterea veniturilor proprii ale unitatilor scolare la bugetul statului este o aberatie

Alianta Sindicatelor din Invatamint nu este de acord ca veniturile extrabugetare realizate de unele unitati de invatamint sa ia calea birocratiei, adica sa fie depuse obligatoriu in trezorerii, iar pentru deblocarea lor sa se faca numeroase demersuri astfel incit aceste sume de bani sa se reintoarca in beneficiul celor care le-au realizat. Impunerea acestui circuit financiar este o aberatie, spun reprezentantii aliantei. Chilom sustine ca atit derobarea guvernului de obligatia de a coordona si sustine finantarea invatamintului, cit si implicarea abuziva in cheltuirea fondurilor proprii ale scolilor „dovedesc incapacitatea celor care s-au angajat si s-au obligat in campania electorala sa simplifice legislatia romaneasca pentru un standard de viata normal“. El considera ca problemele cu care se confrunta invatamintul romanesc se pot solutiona favorabil daca executivul actioneaza ferm impotriva economiei subterane, in aceste conditii marindu-se substantial bugetul.

Exista riscul inghetarii si blocarii anului scolar

Chilom a conchis ca, in situatia in care revendicarile nu vor fi solutionate nici dupa celelalte forme de protest – mitinguri in judete si Capitala, pichetari etc. -, Comandamentul Central al Sindicatelor din Invatamint va trece la inghetarea si blocarea anului scolar, ceea ce determina neincheierea situatiei la invatatura a elevilor si neparticiparea cadrelor didactice la examenele de capacitate si bacalaureat. Este greu de prevazut daca elevii din anii terminali si parintii lor se vor solidariza sau nu cu cadrele didactice, care vor fi consecintele si cine le va suporta. Un singur lucru ramine cert. Daca profesorilor, intr-adevar, le-a ajuns „cutitul la os“, conflictul poate degenera si poate scapa de sub orice control.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS