14.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn gind bun pentru cei saraci si bomba cu explozie intirziata pentru bugetul Craiovei

Un gind bun pentru cei saraci si bomba cu explozie intirziata pentru bugetul Craiovei

O data cu 1 ianuarie 2002, a intrat in vigoare Legea 416/2001, a venitului minim garantat pentru populatie, anulind astfel orice prevederi legislative anterioare, prin care li se acordau ajutoare sociale celor nevoiasi. Desi se vrea o masura coerenta, corecta si care sa dea rezultate in domeniul protectiei sociale, Legea 416/2001 are inca destule neclaritati, mai ales in ceea ce priveste punerea in aplicare. Teoretic si la prima vedere, craiovenii foarte saraci nu vor mai beneficia de acel ajutor social de 166.500 de lei de persoana, stabilit prin Legea 67/1995 si actualizat prin alte masuri legislative, ci vor primi de la municipalitate sume cuprinse intre 630.000 de lei pentru o persoana si 2.331.000 de lei pentru cinci persoane. Practic, aplicarea legii inseamna, pentru bugetul local, un „salt“ aproape imposibil: de la ajutorul social de 2,760 miliarde de lei pe an, suma pe care primaria o achita, pina acum, cu greu, la nu mai putin de 40 (!) de miliarde de lei, bani pe care autoritatile locale va trebui sa ii plateasca. E drept, s-ar putea ca nici bugetul central sa nu ramina insensibil la necesitatile locale, dar miliardele sint prea multe, iar bugetul…unul! Elena Trifu, director adjunct al Serviciului Social din cadrul Primariei Craiova, a spus ca luna ianuarie va fi, pentru angajatii serviciului, un adevarat maraton, ei trebuind sa primeasca, sa verifice si sa centralizeze aproximativ 5.000 de dosare.

Ianuarie va fi luna dosarelor

Desi cei nevoiasi se conformeaza si depun la timp dosarele, banii vor ajunge la ei peste multe, multe zile, poate chiar luni, timp in care protectia sociala a acestora va fi nula. Cei cinci salariati ai Serviciului Social din cadrul Primariei Craiova care se vor ocupa de punerea in aplicare a Legii venitului minim garantat vor avea de infruntat, luna aceasta, un aflux nemaiintilnit de persoane si hirtii. Si asta deoarece, din estimarile de pina acum (pentru ca o situatie exacta a saracilor Craiovei inca nu exista) vor fi depuse aproximativ 5.000 de dosare de venit minim garantat. Dupa primirea acestora, se va trece la intocmirea anchetelor sociale, verificari facute pe teren si abia apoi aprobarea dosarelor. Banii vor ajunge la cei saraci abia dupa tot acest demers care, in cel mai bun caz, va dura una – doua luni. De la 1 ianuarie, teoretic, dosarele puteau fi depuse la sediul Serviciului Social al primariei, din cartierul Lapus; practic, pina ieri, nimeni nu depusese nimic, iar salariatii se temeau ca, in curind, vor fi asaltati de dosare. Motivul ar fi si acela ca exista o mica scapare in lege: daca depui dosarul in ianuarie, poti primi banii si mai tirziu, dar ii primesti si pentru luna ianuarie; daca depui dosarul in februarie, banii ii primesti cel mai devreme in martie, iar prima luna de plata este… martie! Intirziatii pierd asadar banii pe doua luni, timp in care ramin … ai nimanui.

Legea loveste in ajutorul pentru caldura

Noul an le-a adus celor foarte saraci posibilitatea obtinerii unui venit minim garantat, iar celor care erau doar saraci le-a anulat posibilitatea obtinerii ajutorului pentru caldura, bruma de subventie pe care o primeau pentru a-si putea plati intretinerea in sezonul rece. Din 1999, o data cu initierea OUG162, populatia a beneficiat de subventie pentru caldura, primind sume cuprinse intre 110.000 si 700.000 de lei, stabilite in functie de transele pentru venit si, incepind din 2001, si de modalitatea de incalzire (energie termica, gaz metan, carbuni, lemne). Salariatii Serviciului Social din cadrul Primariei Craiova vor termina in curind de centralizat situatia subventiei pentru caldura, aferente lunii noiembrie, acordata de autoritatile locale persoanelor cu venituri mici. Numai pentru subventionarea caldurii pentru lunile noiembrie si decembrie 2001, autoritatile locale craiovene au pus deoparte aproximativ 26 de miliarde de lei, suma care, dupa primele calcule, se dovedeste insuficienta pentru a acoperi solicitarile populatiei, circa 35.000 de cereri numai pentru noiembrie. De anul acesta insa, o data cu intrarea in vigoare a Legii 416/2001, de subventie vor beneficia doar persoanele care au depus deja un dosar de venit minim garantat, iar suma va fi fixa: 500.000 lei /luna pentru energia termica si 250.000 lei/luna pentru alti combustibili. Din primele date, salariatii Serviciului Social din cadrul Primariei Craiova au estimat ca Legea 416/2001 va „usura“ bugetul local de mult mai putini bani decit vechile ordonante si hotariri de guvern, dat fiind faptul ca plafonul maxim de acordare a acestuia pentru anul 2002 este venitul minim garantat (de 630.000 lei/persoana). Astfel, in loc sa cheltuiasca zeci de miliarde de lei pentru subventie (asa cum s-a intimplat in anii anteriori), administratia locala va avea de achitat in 2002, dupa primele estimari, numai 11 miliarde de lei pentru a subventiona caldura. Noua lege isi va face simtite efectele abia in luna februarie, cind administratorii asociatiilor de locatari vor calcula costul intretinerii aferente lunii ianuarie si multi pensionari sau salariati cu venituri putin mai mari de 630.000 de lei de persoana nu vor avea parte de nici o subventie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS