15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomania va deveni o frontiera rasariteana a Occidentului

Romania va deveni o frontiera rasariteana a Occidentului


Ministerul de Externe se va concentra anul viitor pe eliminarea vizelor pentru romani si in celelate state din Europa, care nu apartin spatiului Schengen: tarile nordice, Elvetia, Marea Britanie, Irlanda, a anuntat ieri ministrul de externe Mircea Geoana.

Acesta a precizat ca astfel romanii vor putea calatori nestingheriti pe tot continentul european, fara vize, in special oamenii de afaceri, studentii, oamenii de cultura. Geoana a declarat la conferinta cu tema „Anul 2001 pentru politica externa si interna romaneasca“, organizata de Asociatia „George C. Marshall“, ca Romania va deveni, in perioada urmatoare, o frontiera rasariteana a Occidentului si va trebui sa ia masuri pentru controlul traficului si imigratiei ilegale, sa gaseasca modalitati de a stopa aceste fenomene venite dinspre Est, fara a-i „umili“ pe cei care doresc sa vina in Romania (in special oamenii de afaceri), care ar trebui sa stea la cozi interminabile pentru obtinerea vizelor, asa cum stateau si romanii pina acum. O solutie ar fi acordarea vizelor in sistem on-line, a afirmat Geoana. Anul 2002 va fi unul decisiv pentru Romania, inclusiv din perspectiva economica, si ar trebui, in mod normal, sa fie anul confirmarii, sustine Mircea Geoana. Ministrul de externe a aratat ca anul 2001 a fost unul in care Romania a trebuit sa depaseasca problemele de credibilitate si dificultatile economice pe care le avea, dar acum incep sa apara semnale pozitive, inclusiv pe plan economic.

In ceea ce priveste integrarea Romaniei in NATO, seful diplomatiei romane spune ca Romania are un mare avantaj la summit-ul de la Praga, de anul viitor, fiind un „veteran al campaniilor de aderare“, din care a capatat un plus de experienta si maturitate. Pe linga euforia generala a campaniei pro- NATO dinaintea summit-ului de la Madrid, ar fi fost necesar un sprijin mai mare din partea societatii civile, a afirmat Geoana.

El a apreciat ca, in 1997, campania pentru NATO a fost o actiune „plina de abnegatie si romantism“, dar este nevoie de un sprijin mai mare din partea mediului academic, al ONG-urilor, al partenerilor economici, in aceasta constind forta Poloniei si, mai nou, a tarilor baltice. Romania trebuie sa profite de oferta generoasa a presedintiei spaniole a UE (semestrul I 2002) si sa incerce sa deschida toate capitolele de negociere. „Ne asteptam ca dezbaterea privind data aderarii – 2004, 2006, 2007 – sa se transforme intr-un Road Map clar pentru Romania, dar si sa primim resurse suplimentare pentru a atinge acest obiectiv“, a precizat ministrul roman.

Seful diplomatiei romane a vorbit despre necesitatea recistigarii unor piete traditionale importante, cum este cea a Rusiei. In relansarea relatiilor cu Rusia este esentiala dimensiunea economico-financiara, avind in vedere dificultatile prin care trece Romania, in prezent, in ceea ce priveste importul de gaze. „Este inadmisibil faptul ca importurile Romaniei din Rusia se cifreaza la un miliard de dolari anual, iar exporturile ajung doar la 64 de milioane de dolari“, a subliniat Geoana. El a adaugat ca Romania incearca sa gaseasca modalitati de recistigare a pietelor estice, inclusiv din Asia Centrala si Caucaz, iar in acest context presedintele Iliescu va face un turneu important, la inceputul anului viitor, in state din Asia Centrala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS