15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateIn cazul unei epidemii de antrax, ne vor salva rezervele de penicilina

In cazul unei epidemii de antrax, ne vor salva rezervele de penicilina

Cele doua cazuri de antrax depistate in Florida au zguduit America si au pus pe ginduri si restul lumii in legatura cu amenintarea bacteriologica. In urma investigatiilor, nu s-a stabilit, deocamdata nici o legatura intre imbolnavirea celor doi ziaristi si un eventual act terorist, dar nici nu este exclusa aceasta posibilitate. Autoritatile romane considera ca inca nu avem motive sa ne ingrijoram, insa medicii cred ca nu este prematur sa ne punem problema prevenirii antraxului in conditiile in care au aparut deja cazuri in lume. „In contextul actual, din cauza aparitiei citorva cazuri in Statele Unite, este necesar sa informam populatia in legatura cu profilaxia bolii“, a spus Narcisa Dinica, medic in cadrul Directiei Judetene de Sanatate Publica.

Antraxul este provocat de spori, care, daca sint folositi ca arma bacteriologica, pot fi imprastiati din avion. Fiind inodori si incolori, acestia sint greu de depistat. Se instaleaza in medii calde si umede, de exemplu in interiorul nasului. Intr-o faza initiala, antraxul nu are o simptomatologie specifica si poate fi confundat cu o simpla raceala. Acesta este motivul pentru care in cazuri izolate este foarte greu de diagnosticat. Netratata, infectia se dezvolta si se manifesta la fel ca pneumonia sau meningita. Daca este depistata in prima faza, boala poate fi tratata cu antibiotice, insa pentru ultimele faze nu este cunoscut nici un antidot.

Orice antibiotic poate trata antraxul, cu conditia sa fie depistat la timp

Medicii epidemiologi recomanda populatiei ca, in cazul unei epidemii, sa isi faca provizii de antibiotice si sa se prezinte imediat la medic daca observa ca le-au aparut leziuni pe piele. „Antraxul in faza incipienta se trateaza cu penicilina, tetraciclina, ampicilina, cu antibioticele uzuale, care nu sint nici scumpe, nici greu de procurat“, a spus Mihaela Sava, medic epidemiolog. Sporii se distrug prin fierbere si dezinfectare. Pentru a evita contaminarea, se recomanda dezinfectarea obiectelor cu care au luat contact persoane infectate si fierberea hainelor si a lenjeriilor. O metoda eficienta de protectie impotriva antraxului este vaccinarea in prealabil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS