23.9 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinApariţii editoriale

Apariţii editoriale

Istoria lecturii
de Alberto Manguel, Editura Nemira

Alberto Manguel este un cititor fabulos. Cosmopolit prin educație, acest argentinian eclectic a călătorit prin întreaga lume, în slujba cărților. Postura de globbe-trotter a fost favorizată de calitatea de ambasador a tatălui său, primul ambasador argentinian în Israel, cel care l-a lăsat să citească unde a vrut, ce a dorit.
Dacă spunem că adolescentul Manguel i-a citit timp de câțiva ani marelui orb Borges, tot putem înțelege ce destin fabulos a avut acest bărbat pentru care lectura cărților a devenit un fantastic modus vivendi. „Istoria lecturii“, cartea sa tradusă în românește de Alexandru Vlad, este un extraordinar excurs prin istoria cititului, a textului cu care o singură sau mai multe persoane vin în contact. De la murmurul pe care Sf. Augustin l-a auzit într-o zi a tinereții sale, acel faimos „tolle lege“, până la Biblia tradusă Martin Luther, cel care a proclamat spiritul protestant al lecturii Cărții Sfinte, Manguel ne poartă cu competențe de ghid rafinat în acest turbion al lumii cărții. Erudit, rafinat și atent analist al literelor care prind viaţă sub ochiul cititorului, Manguel ne instruiește în religia vastă a cititului, de la tradiţția iudeo-creștină, unde universul este imaginat ca o Carte scrisă, până la tăblițele de argilă de la Tell Brak, Siria, vechi de mii de ani.
Universul lecturii descris de Manguel este propriul său univers, întrucât autorul declară că și-a dorit mereu să trăiască printre cărți. A și făcut-o, de la librăria anglo-germană din Buenos Aires, unde muncea la aranjatul și desprăfuitul lor, până la cele mai bune biblioteci din lume, Ambrosiana din Milano etc., până la cea proprie, care adună 30.000 de cărți rare, aflată în locuința din Franța. Autorul acestui studiu unicat ne plimbă prin cele o mie una de camere ale unui palat fermecat în care se văd cititorii tăcuți, cărțile memoriei, ucenicii lecturii, lectura în intimitate, forma cărții, metafortele lecturii, dar și puterile cititorului, aidoma unui alt Aladin care aruncă lumina deasupra cărților mute pentru a face clar mesajul lor.
De la anticii care citeau cu voce tare până la modernii care citesc în gând, lectura publică și cea în intimitate, acolo unde cititorul devine umbra scriitorului, cu gândul, pasiunile și temerile sale, Manguel ne face părtașii unui fenomen aproape supranatural: citirea lumii prin intermediul paginilor care ajung la noi pentru a fi mângâiate, dezvelite, îmbrățișate. Orice lectură este un act amoros, iar Manguel este un maestru al apropierii de cărțile iubite, cu acea pasiune proprie unui argentinian, dar și a unui om universal care știe că lumea e o Carte în așteptarea unui scriitor și a unui cititor – geniali, ambii.
O carte de zile mari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS