15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Orez cu aromă de Beethoven

Nu ar fi imposibil ca în viitorul apropiat culturile de grâu şi de orez să fie înconjurate de difuzoare uriaşe, la care se va auzi la volum maxim Simfonia a IX-a de Beethoven. Asta dacă dăm crezare unui studiu al specialiştilor coreeni, care afirmă că au identificat gene ale acestor plante, care sunt sensibile la sunete. Potrivit cercetătorilor asiatici, în viitor, agricultorii vor putea „activa“ şi „dezactiva“ anumite gene ale plantelor prin difuzarea unui anumit gen de muzică. În acest mod, afirmă ei, este posibil ca unele plante să „înflorească“ la comandă sau să li se accelereze creşterea, mai ales în afara sezonului.

Mi-Jeong Jeong, cercetător la Institutul naţional de biotehnologii pentru agricultură din Suwon, Coreea de Sud, a pus germenii de orez „să asculte“ 14 bucăţi de muzică clasică şi a observat reacţii sensibile din partea acestora. În mod deosebit, cercetătorul a constatat că sunetele cu frecvenţe între 125 şi 250 Hz făceau ca plantele să fie mai active şi creşteau mai repede. În schimb, sunetele cu o frecvenţă de 50 Hz le „adormeau“. Jeong şi colaboratorii săi au repetat experimentul „muzical“ şi în prezenţa sau absenţa luminii. Ştiut fiind faptul că plantele au o sensibilitate specială la lumină, specialiştii coreeni au vrut să elimine posibilitatea ca reacţia verificată în raport cu muzica să fie atribuită luminii, şi nu în exclusivitate sunetelor.

Cum era şi normal, ipoteza lansată de specialiştii din Suwon este privită cu scepticism de colegii lor europeni şi americani. În opinia acestora, vântul, care împinge înainte şi înapoi undele sonore, ar putea fi un element puternic de deranjare a muzicii pentru plante. Alţi specialişti pur şi simplu nu cred, până nu li se vor prezenta studii ample şi mai bine documentate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS