16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Îngheţata cu antigel

 

Adepţii alimentaţiei naturale nu vor privi cu ochi buni lansarea pe piaţă a unui tip de îngheţată pe bază de antigel. Din fericire, ingredientul de bază al noului sortiment, care va fi prezent în curând în toate hipermarketurile europene, nu are nimic de a face cu celebrul lichid pentru autoturisme. În realitate, este vorba de o substanţă naturală, care îi va conferi îngheţatei mai multă fineţe şi prospeţime. Noua creaţie le aparţine cercetătorilor de la Universitatea din Wisconsin-Madison, unde o echipă coordonată de chimistul Srinivasan Damodaran a pus la punct o gelatină ce împiedică îngheţata să semene cu zăpada. Acest lucru se întâmplă în momentul în care cristalele de gheaţă din care este compusă îngheţata sunt supuse unor schimbări bruşte de temperatură, ele topindu-se instantaneu, pentru ca mai apoi să se recongeleze. Pentru a evita acest fenomen, Damodaran şi colegii săi au creat o gelatină naturală supusă unei „digestii artificiale“ cu ajutorul unei proteine extrase din papaja. Ulterior, cercetătorii au studiat la diverse temperaturi impactul „noii creaţii“ asupra îngheţatei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS