23.9 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinSfaturi pentru gravide

Sfaturi pentru gravide

Alimentatia corecta va va ajuta sa aveti o sarcina care va decurge in conditii bune si un nou-nascut sanatos. Miscarea va avea, de asemenea, un rol important pentru ca pe perioada celor noua luni de sarcina sa va simtiti cât mai confortabil si sa aveti o nastere usoara. Site-ul www.topfeminin.ro va ofera câteva sfaturi pentru a parcurge mai usor perioada de gravidie.


• Intrebati-l pe medicul dumneavoastra specialist câte kilograme ar trebui sa luati in plus pe perioada sarcinii.


• Consumati alimente bogate in acid folic, calciu, fier si proteine.


• In cazul in care vreti sa luati suplimente nutritive consultati-va obligatoriu medicul.


• Mâncati in fiecare zi micul dejun (este cea mai importanta masa a zilei).


• Consumati, de asemenea, alimente bogate in fibre si beti multa apa pentru a preveni constipatia.


• Evitati alcoolul, pestele crud, pestele cu un continut ridicat in mercur si brânza uscata.


• Incercati sa faceti cel putin 30 de minute de exercitii fizice usoare aproape zilnic (consultati-va inainte medicul).


• Mâncati sanatos si dupa ce nasteti.


Alimentatie sanatoasa pentru gravide


Incercati sa consumati zilnic alimente care fac parte din cele patru trepte ale piramidei alimentatiei sanatoase. Astfel: din grupa cerealelor mâncati doua – trei felii de pâine, un castron de cereale instant, 200 g de cereale preparate in prealabil; din grupa legumelor si zarzavaturilor consumati spanac, legume proaspete si suc de legume. Consumati, din grupa fructelor, in special piersici, mere, banane, portocale. De asemenea, sunt recomandate sucurile 100% naturale si salatele de fructe. Beti zilnic lapte proaspat, mâncati brânza degresata sau cu un continut scazut in grasimi. Nu trebuie sa neglijati nici consumul de carne: de vita, de pasare, de pui, precum si fasolea uscata, nucile, ouale fierte, untul de arahide. Beti multa apa (cel putin opt pahare pe zi).


In primele trei luni de sarcina nu este necesar sa consumati un numar mai mare de calorii. Insa, in urmatoarele sase luni, o femeie gravida ar trebui sa consume in plus circa 300 de calorii in fiecare zi, ceea ce ar inseamna un consum total de 1.900 – 2.500 de calorii zilnic.


Daca sunteti subponderala, supraponderala, obeza sau aveti o sarcina de gemeni, tripleti etc., ar fi bine sa consultati mai intâi medicul pentru a va spune exact care este numarul de calorii pe care trebuie sa le consumati zilnic.


Urmatoarele alimente contin in jur de 300 de calorii: un iaurt cu fructe (mare) cu un continut scazut in grasimi si un mar; o felie de pâine prajita cu unt de arahide; un castron de cereale si stafide cu lapte si o banana de marime mica; 80 g de jambon subtire sau piept de pui la gratar cu o jumatate de castronel de cartofi dulci.


Alimentatie specifica


In timpul sarcinii, atât dumneavoastra, cât si bebelusul dumneavoastra aveti nevoie de vitamine si minerale. Trebuie sa tineti cont de cele spuse mai sus si sa consumati alimente apartinând grupelor piramidei alimentatiei corecte. Nu trebuie sa lipseasca alimentele bogate in acid folic, cum ar fi sucul de portocale, capsune, spanac, broccoli, fasole si cereale. Puteti sa luati si suplimente nutritive (vitamine si minerale). Pentru a preveni malformatiile congenitale, este bine sa luati atât inainte, cât si in timpul sarcinii acid folic. Suplimentele nutritive prenatale trebuie sa contina cel putin 400 de micrograme de acid folic. Pentru vegetariene nu este nici o problema in a-si continua dieta. Insa ar fi indicat sa ia suplimente nutritive precum vitamina B12, vitamina D, calciu, fier, proteine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS