23.9 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinLantana - arbustul cameleon

Lantana – arbustul cameleon

Denumita popular si Cameleon, Lantana camara este un arbust tropical, din familia Verbenaceelor, care poate creste pâna la 180 cm inaltime, in zonele originare (in gradini). In conditiile in care este plantat in ghiveci, poate ajunge in medie pâna la 80 cm inaltime si poate fi condus relativ usor prin taieri pentru a capata forma dorita. Este o planta iubitoare de lumina atât vara, cât si iarna, dar in zilele toride de vara este de preferat sa se umbreasca partial. Limita minima de temperatura este de minus 2 grade Celsius, moment in care frunzele si tulpina mor. Insa, indata ce temperaturile cresc spre 10 grade, din baza tulpinii care a ramas in pamânt vor da alti lastari. In cazul in care Lantana dumneavoastra este plantata in ghiveci, in mod sigur nu va fi pastrata la limita minima a temperaturii. Temperatura maxima verificata la care planta se comporta normal este de 38 – 40 de grade Celsius.


Florile tubulare cu cinci petale sunt dispuse sub forma de umbrelute, in diferite culori. Culoarea poate varia de la galben intens catre portocaliu, in functie de vârsta florii. Exista si varietati cu flori alb curat, alb-galbui, portocaliu-roscat, rosu-grena si mov-albastrui. Toate prezinta aceeasi capacitate de a-si schimba culoarea florilor in functie de maturitatea lor. Dimensiunea umbrelutei cu flori este de aproximativ 5 cm si pe o tulpina tânara apar mereu perechi de umbrelute. Inflorirea este abundenta mai ales vara, dar planta infloreste de primavara pâna toamna târziu daca are conditii bune de vegetatie. Fluturii sunt atrasi in mod deosebit de florile Lantanei.


Frunzele sunt alungite, zimtate, paroase si aspre la atingere. Cresc destul de repede, ceea ce permite formarea unor crengute in timp scurt. De la taierile de primavara pentru corectarea formei si pâna la primele flori trec numai doua luni. Fructele nu apar in conditii de camera. Lantanei ii place solul bine drenat si udat moderat, dar se adapteaza destul de bine la orice fel de sol. In ce priveste umiditatea aerului, ea tolereaza atât caldura uscata, cât si pe cea umeda. La o umiditate relativa de 40-60% se dezvolta excelent. Fertilizarea excesiva poate avea ca efect reducerea numarului de flori. Inmultirea se realizeaza cu usurinta prin butasi. In conditii de temperatura moderata si ceata artificiala, butasii se inradacineaza direct in turba amestecata cu sol humos. Primele frunze tinere care apar sunt semn ca radacinile sunt deja suficient de dezvoltate si planta poate fi mutata intr-un ghiveci de 10 – 12 cm diametru. Plantele tinere se ciupesc pentru o buna ramificare. Crengutele se lemnifica partial destul de repede de aceea ciupirea trebuie sa se faca in timp util. Lantana ierneaza in spatii racoroase (5 – 10 grade Celsius) si bine luminate. Cu cât temperatura scade, cu atât udarea se face mai rar. Aerisirea spatiului in care sunt gazduite plantele nu trebuie neglijata pentru ca in aceasta perioada exista riscul sa apara musculitele albe. Alt daunator care poate ataca Lantana, in conditii de camera, este paianjenul rosu. Pentru eliminarea acestora se folosesc insecticide adecvate (ex. Mitac in cazul paianjenului rosu). Tulpina si frunzele sunt considerate otravitoare pentru animale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS