23.9 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinIncurajati imaginatia copilului

Incurajati imaginatia copilului

Incurajarea creativitatii este benefica pentru perioada de dezvoltare intelectuala a copilului prescolar, spun specialistii citati de site-ul www.meridianul.com.


Dezvoltarea aptitudinilor sociale. Joaca imaginativa este pentru un copil un prilej de explorare a relatiilor cu membrii familiei, cu prietenii, cu colegii. Copilul invata astfel multe lucruri despre interactiunea umana. Daca se joaca „de-a doctorul“, copilul isi imagineaza modul in care un medic isi ingrijeste pacientii. Daca un copil poate sa-si imagineze, de exemplu, ce inseamna sa pierzi un animal preferat, atunci acesta poate sa invete sa inteleaga o persoana care sufera sau are nevoie de ceva. Copilul va invata astfel sa imparta si sa coopereze.


Construirea increderii in sine. Copiii au foarte putin control asupra propriilor vieti. Daca un copil isi imagineaza ca este constructor de zgârie-nori sau ca este un supererou care apara planeta, atunci va incepe sa aiba mai multa incredere in el insusi. Aceste tipuri de jocuri ajuta copiii sa dezvolte incredere in propriile puteri si in propriul potential.


Impulsionarea dezvoltarii intelectuale. Copiii trebuie sa-si utilizeze imaginatia pentru a incepe sa gândeasca in mod abstract. Copiii care pot sa-si imagineze ca un munte de nisip este un castel sau ca o placinta de noroi este o prajitura delicioasa invata sa gândeasca simbolic. Aceasta calitate este foarte importanta la scoala, când copilul va invata ca literele simbolizeaza sunete sau ca numerele pot simboliza grupuri de obiecte.


Practicarea abilitatilor de vorbire. In timpul jocului, copiii vorbesc foarte mult intre ei, iar acest lucru contribuie la dezvoltarea vocabularului, la imbunatatirea structurii frazei si la dezvoltarea abilitatilor de comunicare.


Alungarea temerilor. Joaca ii ajuta pe copii sa-si alunge temerile si nelinistile. Daca un copil isi imagineaza un monstru ascuns sub pat, atunci acesta câstiga un control asupra temerilor sale. Jocurile imaginative ii pot ajuta pe copiii care manifesta sentimente confuze, de exemplu mânie fata de parinti sau rivalitate fata de un nou frate. Pentru a incuraja imaginatia copilului, parintii ar trebui sa-i citeasca povesti in fiecare zi. Cartile ii ofera acestuia oportunitatea de a vizita lumi noi si de a-si crea lumi proprii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS