26.5 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024

Baile terapeutice

O zi friguroasa si ploioasa de toamna, un program de munca prelungit si extenuant… o imagine care probabil va este cunoscuta. Va intrebati, cu siguranta, ce ati putea sa faceti seara, dupa o astfel de zi. Daca nu aveti alta idee, site-ul www.121.ro va sugereaza una: o baie fierbinte! Dar nu oricum, ci parfumata!


O data ce ati trecut pragul casei, lasati toate grijile la usa. Luati-va cu dumneavoastra un prosop mare si pufos si pregatiti-va o cada plina cu apa fierbinte in care sa adaugati câteva picaturi de ulei esential. Scufundati-va pâna la gât si lasati-va purtata de simturi. Caldura placuta va invaluie, mintea vi se elibereaza, iar corpul se relaxeaza intr-o atmosfera plina de visare si miresme.


Alegeti-va o colectie de uleiuri incepând cu trei – patru, dupa care puteti sa experimentati. Cu siguranta le-ati vazut in toate magazinele cu produse naturiste sau cosmetice. Ca sa aveti mai mult timp aceste pretioase licori, pastrati-le in sticlute de culoare inchisa, la intuneric si intr-un loc rece (gasiti-le si lor un loc in frigiderul dumneavoastra). De ce? Aceste substante sunt foarte volatile si se evapora usor in prezenta luminii solare si caldurii.


Daca vreti ca baia dumneavoastra sa fie un „succes“, cumparati numai acele uleiuri esentiale nesintetice – cititi etichetele inainte de a le achizitiona. Extrase din plante (din radacinile si scoarta unora, din florile sau fructele altora), aceste uleiuri contin esenta lor, ajungând astfel sa ofere beneficii si remedii de nebanuit.


Daca simtiti ca va paste o raceala sau pur si simplu sunteti obosita si vreti putina relaxare si un somn bun, abandonati-va in cada cu apa fierbinte si aromata si toate isi vor gasi un remediu. Dar nu uitati, daca aveti probleme cardiovasculare (si chiar in cazul in care nu aveti astfel de probleme), temperatura apei sa nu depaseasca 36 – 37 de grade si sa nu stati in ea mai mult de 20 – 25 de minute. Numarul de picaturi pe care le adaugati in apa de baie trebuie sa nu depaseasca 10 – 15. Unele dintre ele au esente foarte puternice care sunt absorbite foarte usor de piele.


 


Arome pentru terapie


 


Iata care dintre uleiurile esentiale va vor ajuta si la ce anume.


Obosita? Deprimata? Dureri de cap? Tensionata? Dupa o zi obositoare poate sa va ajute sa adormiti usor uleiul de levantica. Datorita continutului sau mare de ulei eteric, ea are un profund efect de relaxare. Tot levantica va va inveseli daca sunteti deprimata sau indurerata ori va va calma starile de tensiune sau durerile de cap.


Molesita? Racita? Uleiul de scortisoara va avea un efect energizant si va va scapa de raceli si gripe. Este totusi contraindicat femeilor insarcinate si celor care sufera de dureri frecvente de cap. In „batalia“ cu gripa si raceala mai aveti un aliat: uleiul de eucalipt. O data adaugat in apa, trebuie doar ca pe toata durata imbaierii sa respirati adânc si relaxat.


Depresiva? Stresata? Uleiul de busuioc ajuta in starile de depresie, are efect relaxant asupra muschilor reducând starile de stres si ajutându-va sa dormiti. Daca nu aveti ulei esential, faceti o infuzie dintr-o mâna de plante de busuioc si adaugati-o in apa dumneavoastra de baie. Veti avea rezultatul scontat!


Fara vlaga? Febra? Dureri de cap? Reumatism? Menta, sub forma de ulei esential, o puteti folosi ca sa va energizati. Chiar si dimineata, daca timpul va permite, puteti face o baie „mentolata“ si cu siguranta tonusul dumneavoastra va cunoaste o imbunatatire care sa va tina toata ziua. In afara de asta va va elibera caile respiratorii, va va ajuta in starile febrile, va va inlatura durerile de cap sau durerile musculare si chiar pe cele reumatice.


Dureri menstruale? Un ajutor nesperat in durerile menstruale care va supara luna de luna: uleiul de musetel. Este recomandat pentru baile de sezut si in cazurile de cistita.


Vreti energie? Tonus? Aromele de citrice – portocale, lamâie sau grapefruit – sunt tonifiante si energizante. O baie cu putin adaos de ulei de lamâie va va creste rezistenta la stres, iar daca la asta veti adauga si un ceai de lamâie organismul dumneavoastra va fi pregatit pentru o zi de munca. Nu uitati nici rozmarinul – care nu se foloseste doar la delicioasele mâncaruri. Acesta va va pune sângele in miscare, va va stimula sistemul nervos si va va revigora pielea. Nu este indicat, insa, daca suferiti de hipertensiune.


Uleiul de trandafir este un bun antiinflamator si cu siguranta va va tonifia si pielea. In plus, va va aduce si o unda de romantism daca adaugati in apa si câteva petale.


Acestea sunt doar câteva din uleiurile pe care natura le ofera ca remedii. Daca suferiti de alergii, intrebati totusi un medic ce arome puteti utiliza fara riscuri. In cazul in care pielea dumneavoastra este sensibila la un anume tip de ulei si este iritata, veti vedea ca dupa numai o ora aceasta problema va disparea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS