33.7 C
Craiova
vineri, 19 iulie, 2024
Știri de ultima orăActualitateErdogan promite inflație cu o singură cifră până la sfârșitul anului

Erdogan promite inflație cu o singură cifră până la sfârșitul anului

Programul economic al Turciei aduce roade în sectoarele producţiei, ocupării forţei de muncă şi exporturilor, iar rata inflaţiei va fi exprimată cu siguranță cu o singură cifră până la sfârșitul anului, a declarat preşedintele Tayyip Erdogan, potrivit Reuters.

„Turcia va obţine rezultate bune în privinţa inflaţiei începând din semestrul doi din 2024. Cu siguranţă rata inflaţiei va scădea sub 10%”, a declarat Erdogan.

Conform datelor publicate de Institutul de Statistică (TurkStat), inflaţia a accelerat la 75,45% în mai, după ce în aprilie se înregistrase un nivel de 69,80%. În ritm lunar, rata inflaţiei a fost de 3,37% luna trecută, de la 3,18% în aprilie. Ambele date depăşesc estimările analiştilor.

Autorităţile se aşteaptă ca la finalul anului rata anuală a inflaţiei în Turcia să se situeze la 38%, ceea ce ar reprezenta al şaselea cel mai rapid ritm de creştere din lume, notează Hotnews.

Totuşi, preşedintele turc a dat asigurări că perspectivele privind inflaţia se vor îmbunătăţi şi mai mult în ultimul trimestru din 2024, după ce autorităţile „au luat măsuri” în privinţa dobânzilor.

Pentru acest an, analiştii estimează un avans de 3,15% al economiei turce, în timp ce Guvernul se aşteaptă la o expansiune de 4%. Anul trecut, PIB-ul Turciei a crescut cu 4,5%. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS