14.5 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAntibiotic de la urşii panda

Antibiotic de la urşii panda

Organismul urşilor panda are capacitatea de a produce un antibiotic foarte puternic, substanţă care poate distruge aşa-numiţii „supermicrobi“ rezistenţi la tratamentul medicamentos, se arată într-un articol publicat de Yahoo!News. Descoperirea aparţine unei echipe de oameni de ştiinţă de la Universitatea de Agricultură din China, care a constatat că este vorba de o substanţă care se găseşte în sângele acestor animale. Potrivit cercetătorilor, compusul antibiotic, numit catelicidin-AM, care este eliberat de sistemul imunitar al urşilor panda pentru a apăra organismul de posibilele infecţii, distruge atât ciuperci, cât şi specii de bacterii. Antibioticul este atât de puternic încât poate ucide bacteriile în mai puţin de o oră, un rezultat notabil, dacă ţinem cont de faptul că cele mai multe dintre substanţele de acest gen folosite în tratamentul medicamentos au nevoie de o perioadă de timp de cel puţin şase ore.
Descoperirea cercetătorilor chinezi prezintă implicaţii semnificative pentru sănătate şi pentru domeniul medical, întrucât în laboratoarele marilor companii farmaceutice se lucrează din greu pentru găsirea unor metode noi şi eficiente de combaterea a bacteriilor, care devin din ce în ce mai rezistente. Profesorul doctor Xiuwen Yan, coordonatorul cercetării, a explicat că este nevoie urgentă de dezvoltarea unui tip nou de agenţi antimicrobieni care să aibă capacitatea de a distruge superbacteriile asupra cărora antibioticele existente în prezent nu mai au nici un efect. Potrivit profesorului chinez, substanţele produse în mod natural în sângele unor specii de animale, aşa cum este cazul urşilor panda, prezintă un risc mult mai scăzut de a genera tulpini de bacterii rezistente la antibiotice. Cercetarea în acest sens continuă cu căutarea unor modalităţi noi de a transforma compusul natural într-un medicament împotriva bacteriilor sau într-o substanţă anstiseptică care distruge microbii.
Profesorul Yan a adăugat că este foarte posibil ca astfel de antibiotice naturale să fie produse şi de organismul altor animale, ţinând cont de faptul că deja există dovezi ştiinţifice potrivit cărora compuşi similari se găsesc în mucusul melcilor şi al altor specii de amfibieni.

Bacterii rezistente

Rezistenţa la antibiotice este un motiv serios de îngrijorare pentru specialiştii din domeniul sănătăţii, întrucât medicii din întreaga lume se confruntă cu un fenomen îngrijorător, reprezentat de rezistenţa la antibiotice a aşa‑numiţilor „supermicrobi“. Este vorba de microbi care au evoluat în contextul utilizării excesive a antibioticelor şi au dezvoltat o imunitate aparte în faţa tratamentelor convenţionale. Concret, anumite subspecii de microorganisme, în special specii de bacterii, reuşesc să supravieţuiască expunerii la unul sau mai multe tipuri de antibiotice. Aceste specii care au dezvoltat „imunitate“ la medicamente provoacă infecţii care nu pot fi tratate şi vindecate cu antibioticele obişnuite, până nu demult eficiente. Riscul ca bacteriile să se transforme în „supermicrobi“ creşte proporţional cu utilizarea antibioticelor. Prin urmare, este extrem de important să se dezvolte noi medicamente, care să ajute medicii să câştige războiul cu „supermicrobii“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS