14.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBani publici pentru Balta Craioviţei

Bani publici pentru Balta Craioviţei

Primăria Craiova vrea să cumpere Balta Craioviţei sau să-l exproprieze pe Adrian Mititelu pentru a construi acolo, în parteneriat public-privat, un parc de distracţii

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, că are treburi mai importante de făcut decât întorsul capacelor de canal care pot strica suspensiile maşinilor de pe străzile din Bănie: „Nu voi fi un primar care va sta să întoarcă vreun capac de canal, ci mă preocup de cu totul alte chestiuni. O să-i las pe cei din administraţie să se ocupe de asta, eu nu am astfel de viziune ca şi primar“.
După cum a spus în aceeaşi conferinţă de presă, una dintre „chestiunile“ aflate în atenţia sa o reprezintă achiziţionarea de primărie, cu fonduri publice, a Bălţii Craioviţei de la Adrian Mititelu. Edilul vrea să facă pe locul fostului lac un parc de distracţii, investiţie pentru care a solicitat chiar şi consiliere de specialitate de la ONU, cu ocazia vizitei efectuate ieri, la Primăria Craiova, de Tony Smith, reprezentantul Naţiunilor Unite pentru Parteneriat Public-Privat.

Asistenţă ONU pentru proiecte în parteneriat public-privat

„Am avut o discuţie foarte fructuoasă cu domnul Tony Smith şi urmează să semnăm un protocol de cooperare între Primăria Craiova şi departamentul pe care îl conduce în cadrul ONU. Acest protocol este foarte important pentru noi, pentru că vom putea beneficia de asistenţă pe partea de documentaţie şi contractare pentru derularea proiectelor în parteneriat public-privat“, a spus ieri Olguţa Vasilescu.
Primarul Craiovei le-a divulgat jurnaliştilor şi care sunt proiectele pentru care a cerut asistenţă din partea ONU, în vederea punerii lor în practică printr-un parteneriat public-privat. „I-am prezentat domnului Smith care sunt proiectele noastre pentru perioada următoare, în care am putea să beneficiem de parteneriatul public-privat. Este vorba de Balta Craioviţei, pentru care am dori să găsim fonduri ca să cumpărăm terenurile res­pective, să desecăm balta şi să construim acolo un parc de distracţii. Este vorba, de asemenea, de construirea unui spital municipal, poate chiar pe scheletul care se află în curtea Spitalului de Boli Infecţioase. De asemenea, ne interesează cogenerarea de energie termică şi electricitate pentru Regia de Termoficare, dar şi reciclarea deşeurilor, care pot fi transformate în energie“, a menţionat edilul municipiului.
Reprezentantul ONU s-a declarat foarte mulţumit de deschiderea pe care a găsit-o la Primăria Craiova către ideea unor proiecte puse în practică în parteneriat public-privat.
„Am avut cu doamna primar o întâlnire care mă încurajează în vederea utilizării parteneriatului public-privat pentru a obţine finanţarea şi expertiza sectorului privat în vederea îmbunătăţirii serviciilor către cetăţeni în sectorul public. ONU e dispus să dea asistenţă autorităţilor pentru a implementa aceste proiecte de parteneriat public-privat“, a spus Tony Smith, director al Departamentului pentru Parteneriat Public-Privat din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite, în conferinţa de presă susţinută ieri la Primăria Craiova.

Alt primar, acelaşi beneficiar

Ideea unei investiţii publice în terenurile private de la Balta Craioviţei nu e nouă. Pe vremea fostului primar, Antonie Solomon, se pusese la cale următoarea variantă de afacere între municipalitate şi Mititelu: balta propriu-zisă era donată primăriei, care o asana cu fonduri europene, rezolvând astfel o problemă de sănătate publică – eliminarea mirosurilor, a ţânţarilor şi a acestui focar de infecţie. Primăria rămânea astfel cu un teren, dar şi valoarea terenurilor lui Mititelu din jurul bălţii ar fi crescut consistent. Doar că schema a căzut, municipalitatea nereuşind să obţină finanţare pentru acest proiect. Acum, problema este repusă pe tapet. Pentru prima dată, se vorbeşte însă de achiziţionarea acestui teren cu bani publici şi abia în subsidiar de o eventuală donaţie din partea proprietarului către municipalitate, pentru ca primăria să construiască acolo ulterior, într-un eventual parteneriat public-privat, un parc de distracţii. Pentru că – nu-i aşa? – dacă Solomon va avea un Water Park care să amintească de el, de ce să nu aibă şi Olguţa Vasilescu unul.
Prin oraş se ştie însă că terenurile de la Balta Craioviţei fac obiectul unui conflict juridic dintre finanţatorul echipei Universitatea Craiova şi un grup de oameni de afaceri, conflict care nu a fost încă tranşat, împiedicând municipalitatea să facă o asemenea investiţie. Am solicitat reprezentanţilor Primăriei Craiova să ne spună dacă au cunoştinţă de un asemenea proces pentru stabilirea proprietarilor terenului şi, în acest context, cum se va face investiţia pe un teren în litigiu. Municipalitatea a evitat să ofere vreun punct de vedere despre litigiul în cauză, susţinând doar, prin vocea lui Ionuţ Pîrvulescu, din cadrul Serviciului de Imagine, că „după cum s-a spus şi în conferinţa de presă, primăria nu investeşte până nu devine proprietar pe tot terenul, fie prin expropriere, fie printr-o înţelegere cu proprietarul“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS