18.3 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăSportAlexandra Cutaş, arma naţionalei pe contraatac

Alexandra Cutaş, arma naţionalei pe contraatac

Baschetbalista de la SCM-CSSU Craiova a contribuit la victoria României în faţa naţionalei Bosniei-Herţegovina, în primul meci din cadrul barajului pentru rămânerea în Divizia A europeană.

 

Naţionala feminină de baschet a României a trecut duminică, în deplasare, de reprezentativa Bosniei-Herţegovina, în primul meci din cadrul barajului pentru rămânerea în Divizia A europeană. Tricolorele s-au impus la Sarajevo cu scorul de 101-66. În cealaltă partidă din cadrul grupei în care joacă România, Anglia a trecut de Finlanda, în deplasare, scor 63-61, iar în urma acestor rezultate, România şi Anglia ocupă primele două locuri ale Grupei A, cu câte două puncte, urmate de Finlanda şi Bosnia-Herţegovina.

Din echipa României care a evoluat la Sarajevo a făcut parte şi Alexandra Cutaş, sportivă legitimată la proaspăta divizionară A SCM-CSSU Craiova. Ea a reuşit 15 puncte şi a fost „arma pe contraatac a României“, conform site-ului oficial al Federaţiei Române de Baschet.

 

Doar SCM-CSSU dă jucătoare la naţională

 

Echipa de baschet feminin de la SCM-CSSU Craiova, pregătită de soţii Liviu şi Daniela Manea, este singura de la clubul municipalităţii din Bănie care dă sportivi la loturile naţionale. În afară de Alexandra Cutaş, alte câteva junioare sunt chemate la loturile categoriilor de vârstă din care fac parte.

Alexandra Cutaş are 26 de ani şi a venit în Bănie, unde joacă şi sora sa Cristina, în luna decembrie a anului trecut, de la campioana ICIM Arad, care, în plină criză financiară, a renunţat la multe jucătoare. Mai mult, oltenii au luat-o gratis pe baschetbalista care măsoară 1,79 metri. Cutaş a debutat în forţă la SCM-CSSU, reuşind să marcheze 59 de puncte în trei meciuri oficiale. „Alexandra Cutaş este o jucătoare completă, de lot naţional, pe care şi-ar dori-o orice echipă. Poate evolua pe multe posturi. Încă nu am văzut statistica meciului cu Bosnia-Herţegovina ca să îmi spun părerea despre evoluţia Alexandrei“, a spus antrenorul Liviu Manea, de la CSS-U Craiova.

Tehnicianul craiovean spune că România poate evita retrogradarea în grupa a doua valorică: „Se vede că fetele au strâns rândurile şi s-au mobilizat. Federaţia a convocat şi tinere, dar a apelat şi la jucătoare experimentate, cum ar fi Svetlana Drăguşin, care, la cei 38 de ani ai săi, a marcat 29 de puncte“.

 

Încă cinci jocuri

 

Naţionala mai are de jucat cinci meciuri, iar următorul este programat mâine împotriva Finlandei, la Târgovişte. Celelalte partide ale reprezentativei noastre sunt: Anglia – România (10 ianuarie), România – Bosnia (13 ianuarie, la Bucureşti), Finlanda – România (16 ianuarie) şi Romania – Anglia (19 ianuarie, la Târgovişte). La finalul celor şase jocuri, primele două clasate vor rămâne în Divizia A continentală, iar ultimele două clasate vor retrograda în Divizia B.

Pentru turneul final al CE (Letonia, 7-20 iunie 2009) sunt deja calificate echipele Cehiei, Spaniei, Slovaciei (Grupa A), Letoniei, Poloniei, Greciei, Ungariei (Grupa B), Rusiei, Turciei, Lituaniei, Serbiei (Grupa C), Belarusului, Franţei şi Israelului (Grupa D). Pentru ultimele două locuri (cele din Grupele A şi D) se vor lupta şase echipe, împărţite în două grupe, Ucraina, Bulgaria şi Germania, respectiv Italia, Belgia şi Croaţia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS