15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024

Scurte ştiri

Vas inestimabil, cumpărat la un preţ de nimic

Un fermier chinez este în culmea fericirii după ce a descoperit că un vas pe care îl folosea să hrănească păsările din curte este, de fapt, un artefact vechi de 1.000 de ani, deosebit de valoros. După cum informează site-ul ananova.com, Liu Shuxuan a cumpărat vasul acum cinci ani, de la un vecin, pe un preţ de nimic. „Era spart în bucăţi atunci, dar mi-a plăcut modelul desenului şi am ştiut că e vechi, aşa că am dat zece yeni pe el (mai puţin de o liră sterlină – n.r.)“, a povestit proprietarul obiectului. Acesta a reconstituit vasul şi, de curând, l-a dus la Centrul pentru Cercetări Culturale din provincia Henan, în speranţa că valorează mai mult decât a plătit el. Aici a aflat că vasul este un obiect rar, din vremea dinastiei Song, datând de peste 1.000 de ani. Un expert din cadrul centrului a anunţat că în lume există doar trei astfel de vase – două sunt expuse la Muzeul din Shanghai, iar al treilea se află într-o colecţie privată. După ce a aflat valoarea reală a obiectului, Liu Shuxuan a hotărât să-l vândă, aşa că a plecat la Beijing să negocieze cu diverse case de licitaţie. Omul este hotărât să nu dea vasul pentru mai puţin de zece milioane de yeni, adică echivalentul a aproximativ 800.000 de lire sterline.

Colecţie de două milioane de piese Lego

Un bărbat din Exter, Marea Britanie, este deţinătorul celei mai mari colecţii Lego din această ţară, care cuprinde două milioane de piese. Darren Smith, de 32 de ani, a început să le colecţioneze pe când avea doar cinci ani, după ce a primit de Crăciun primul set de jucării de acest fel. Acum, colecţia ocupă garajul casei în care locuieşte Darren, dar şi o cameră pe care a amenajat-o în acest scop, spre disperarea soţiei sale. „Îmi plac foarte mult jucăriile Lego, mi se pare că formele şi culorile sunt deosebite. Sunt şi oameni care cred că am o pasiune deprimantă, dar toţi vor să vadă colecţia mea“, a povestit Smith. „Soţia mea nu are nimic împotriva faptului că piesele ocupă garajul şi o cameră, dar o ia razna când vede vreo jucărie prin casă. Nu ne certăm pe chestia asta atât timp cât ţin colecţia sub control“, a mai spus colecţionarul. Soţia lui nu este însă de aceeaşi părere. „Mă scoate din minţi cu colecţia lui. E obsedat complet de Lego şi toată ziua vorbeşte numai despre asta. Noroc cu internetul, că acum îşi petrece timpul vorbind pe forumuri cu alţi fani Lego“, a povestit doamna Smith.

Dovlecei protejaţi cu infraroşii

Un grădinar preocupat de siguranţa culturilor sale a pus la punct un sistem de securitate cu raze infraroşii, pentru a-şi proteja dovleceii din grădină. După cum informează site-ul ananova.com, Alun Stocks a pus în jurul terenului său senzori care activează o alarmă dacă vreo persoană neautorizată îndrăzneşte să intre în grădină. Stocks spune că dovleceii pe care îi protejează sunt speciali, soiul fiind premiat în cadrul unui festival de grădinărit. „Mie nu prea îmi plac dovleceii, dar ştiu că sunt foarte căutaţi şi se vând bine. Aşa că trebuie să îi protejez, să fiu sigur că am un profit de pe urma lor“, a explicat bărbatul, care a luat această măsură drastică după ce hoţii au intrat pe terenul său, de unde au furat unelte de grădinărit şi plante.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS