15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăSportNoul rege al zgurii

Noul rege al zgurii

Primul tenisman de la Mats Wilander, in 1982, care cistiga turneul de la Paris chiar la debut. Primul stingaci, dupa austriacul Thomas Muster, invingator pe zgura de la Roland Garros. La 19 ani si doua zile, spaniolul Rafael Nadal a cistigat primul sau trofeu de Mare Slem, care incununeaza o serie incredibila de sase turnee consecutive adjudecate de zgura, devenind practic imbatabil anul acesta pe aceasta suprafata. Nadal se impusese in 2005 la Acapulco, Costa Do Sauipe, Monte-Carlo, Barcelona si Roma, iar la finalul anului trecut a contribuit la cistigarea Cupei Davis de catre formatia Spaniei, desi pe parcursul sezonului fusese lasat in afara terenului de o fractura de stres.


In ultimul act la Roland Garros, tinarul matador l-a invins pe un alt specialist al zgurei, argentinianul Mariano Puerta, in patru seturi, scor 6-7, 6-3, 6-1, 7-5, dupa trei ore si 24 de minute. 7-4 a fost scorul asilor in favoarea lui Nadal, care a comis 28 de erori nefortate, fata de cele 54 ale adversarului sau. Dupa un prim set cistigat la tie-break de Puerta, scor 8-6, Nadal si le-a insusit relativ usor pe urmatoarele doua. Argentinianul a avut in racheta al patrulea act, dar a pierdut trei mingi de set la 5-4 si Nadal a intors rezultatul.


„Roland Garros – visul meu“


„Daca m-am impus la acest turneu, pe care am visat intotdeauna sa-l cistig, inseamna ca am ajuns la acelasi nivel cu marii campioni din circuit“, a spus dupa meci Rafael Nadal, care a izbucnit in lacrimi la festivitatea de premiere, iar de ieri ocupa pozitia a treia in clasamentul ATP Entry-system, dupa Federer si Roddick. La Roland Garros, nepotul lui Miguel Angel Nadal, fostul fundas al Barcelonei si al nationalei Spaniei, a trecut pe rind de: Lars Burgsmuller, Xavier Malisse, Richard Gasquet, Sebastian Grosjean, David Ferrer, Roger Federer si Mariano Puerta.


Rafael Nadal este al saselea spaniol invingator la Paris, dupa Andres Gimeno (1972), Sergi Bruguera (1993, 1994), Carlos Moya (1998), Albert Costa (2002) si Juan Carlos Ferrero (2003)


Finalistul de la Paris, Mariano Puerta, are 26 de ani si a trecut prin momente grele in ultimii ani, fiind suspendat pentru dopaj. In urma cu zece ani, Puerta pierdea finala concursului de juniori de la Roland Garros in fata compatriotului sau Mariano Zabaleta.


„Nadal este pe cale sa devina o legenda a tenisului. Este foarte calm, are o forta deosebita, este foarte talentat. Cred ca putem vorbi deja despre un nou mare campion“, a afirmat Mariano Puerta dupa finala pierduta la Roland Garros, care reprezinta cea mai mare performanta a carierei sale la seniori. Este a treia oara consecutiv cind un tenisman necotat ca favorit la Roland Garros ajunge in finala, Puerta urmindu-i pe argentinianul Gaston Gaudio, cistigator anul trecut, si pe olandezul Martin Verkerk, finalist acum doi ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS