15 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024

Jurnal de razboi

Un nou atentat sinucigas in capitala irakiana

Mai multi soldati americani au fost ucisi joi la Bagdad in urma unui atentat sinucigas, dupa ce miercuri multimea de irakieni intimpinase cu bucurie trupele americane care sosisera in capitala, a anuntat postul de televiziune EuroNews.

Oficialul american Matt Baker a declarat ca „mai multi“ soldati americani au fost ucisi intr-un atentat sinucigas, la un punct de control situat in apropierea hotelului Palestine din centrul capitalei irakiene. Un barbat s-a apropiat de un grup de soldati ai Marinei americane si a activat materialul exploziv pe care il avea asupra sa.

Atentatul de joi scoate in evidenta riscul la care sint supusi inca soldatii americani, in ciuda faptului ca au preluat controlul asupra capitalei. Incidentul a avut loc la citeva ore dupa o confruntare de patru ore intre soldatii americani si mai multi luptatori arabi in moscheea Imam al-Adham de pe malul estic al Tigrului, in urma careia un soldat american a fost ucis si alti 20 raniti.

„Luptele nu s-au terminat. In capitala si in afara ei mai sint inamici“, a declarat locotenent-colonelul Mike Culpepper.

Coalitia bombardeaza cladirile in care s-ar putea ascunde Saddam

Fortele coalitiei continua bombardamentele unor cladiri in care s-ar putea ascunde Saddam Hussein. In noaptea de joi spre vineri, un raid americano-britanic a vizat locuinta unui consilier al presedintelui irakian din orasul Ramadi, situat la aproximativ 100 de kilometri vest de Bagdad.

Potrivit Comandamentului Central american, cladirea a fost lovita de sase bombe de mare precizie, ghidate prin satelit. Aceeasi sursa a precizat ca raidul american a vizat inlaturarea de la putere a regimului partidului Baas.

Soldatii americani au primit ordinul de a pune capat jafurilor

Comandamentul Regimentului sapte al Marinei americane, care actioneaza in Bagdad, a primit ordinul de a pune capat jafurilor din capitala irakiana.

Locotenent-colonelul Michael Belcher, comandantul Batalionului trei, a afirmat ca vor fi stopate mai ales furturile din cladirile guvernamentale, din spitale si din punctele de prim ajutor. Dupa eliberarea orasului, jafurile au continuat fara intrerupere, mai ales in palatele fostului regim. Belcher a declarat ca nu considera periculoasa o astfel de actiune: „Am observat ca, atunci cind le ordonam sa se opreasca, jefuitorii se retrag de buna voie“.

Printre cladirile luate cu asalt de irakieni s-a numarat si o vila, situata pe malul Tigrului, care i-a apartinut fiului lui Saddam, Uday Hussein. Sticle de vin si de whisky, tablouri cu femei seminude si arme sint doar citeva dintre bunurile care au atras atentia multimii.

Cameramanul Khdayer Majid i-a filmat pe jefuitori in plina actiune: ei au atacat si unul dintre yahturile fiului cel mare al dictatorului, ancorat la mal. Hotii au distrus tot ceea ce nu au putut lua, cum ar fi, de exemplu, robinete sau candelabre.

Potrivit corespondentului postului de televiziune CNN, pina acum citeva zile, lumea se temea chiar si sa se apropie de luxoasa vila, din cauza violentei pentru care este celebru fiul lui Saddam. La aproximativ 36 de ore de la sosirea tancurilor americane in inima Bagdadului si de la doborirea enormei statui a dictatorului, soarta lui Saddam, a fiului sau si a celorlalti membri ai guvernului irakian continua sa ramina necunoscuta.

Voluntarii arabi sositi in Irak se intorc acasa

Voluntarii arabi sositi in Irak sa lupte in razboiul sfint se intorc acasa. Sutele de tineri veniti din intreg Orientul Mijlociu s-au declarat dezamagiti de esecul jihadului declarat de Saddam Hussein impotriva invadatorilor americani si britanici.

„Ne-am oferit voluntari sa aparam Bagdadul. In loc sa ne dea arme sa luptam, ne-au folosit pe post de scuturi umane“, a declarat un tinar voluntar, sosit din Siria.

Daca la inceputul saptaminii sute de voluntari arabi continuau sa porneasca spre Irak, numarul celor dispusi sa lupte de partea lui Saddam s-a redus drastic, o data cu fuga acestuia si doborirea simbolului puterii sale – statuia din centrul Bagdadului. Nici soldatii irakieni nu sint mai entuziasti: in nordul Irakului, mii de militari dezarmati se indreapta catre Bagdad. Irakienii s-au predat luptatorilor kurzi si spun ca nu intentioneaza sa apere ultima reduta a lui Saddam, Tikrit, ci se indeparteaza de orice posibil cimp de lupta.

Sustinatorii din Mossul ai lui Saddam au abandonat orasul

Orasul Mossul din nordul Irakului a fost ieri abandonat de fidelii lui Saddam Hussein. Ca si la Bagdad si Basra, locuitorii au inceput deja sa jefuiasca sediile institutiilor administrative si ale bancilor. Ei au fost insa opriti de luptatorii kurzi, care au tras mai multe focuri de arma in aer, pentru a-i imprastia. Cu toate acestea, intregul Mossul este in sarbatoare, televiziunea egipteana transmitind imagini de pe strazile orasului, unde irakienii, iesiti in numar mare, agita steaguri galbene si arata semnul victoriei.

In imaginile difuzate de televiziunea Abu Dhabi nu au fost insa vazuti militari americani, ci doar luptatori kurzi.

In cursul diminetii, liderii militari kurzi anuntasera ca putinii adepti ai lui Saddam ramasi in oras s-au aratat dispusi sa se predea daca li se va garanta amnistierea si daca avioanele coalitiei vor inceta bombardamentele.

Kurzii s-au retras din orasul Kirkuk

Uniunea Patriotica a Kurdistanului si-au retras cei 10.000 de combatanti kurzi, care au patruns deja in orasul Kirkuk. Potrivit reprezentantului la Ankara al Uniunii Patriotice a Kurdistanului, ocuparea oraselor Mossul si Kirkuk de catre kurzii irakieni ar putea reprezenta un motiv pentru o interventie militara a Turciei in nordul Irakului. De altfel, oficialitatile de la Ankara au dezaprobat intrarea combatantilor kurzi in Kirkuk, pe care au calificat-o drept inacceptabila. Americanii au dat imediat asigurari guvernului turc ca luptatorii kurzi vor fi inlocuiti cu soldati ai fortelor speciale.

Fortele americane distribuie fluturasi prin care ii indeamna pe irakieni sa se impotriveasca regimului

Fortele americane sint gata sa distribuie fluturasi in Bagdad si in alte orase irakiene prin care populatia civila este indemnata sa se rascoale „ca niste lei“ impotriva liderilor regimului lui Saddam Hussein, au spus surse militare.

Aceasta masura face parte din efortul coalitiei de a da civililor irakieni impresia ca sint ultimii responsabili ai misiunii alungarii de la putere al celui care, de peste 20 de ani, i-a guvernat cu un pumn de fier. Fortele americane au preluat miercuri controlul asupra celei mai mari parti a capitalei irakiene, iar civilii au sarbatorit evenimentul, doborind statuile dictatorului Saddam Hussein.

In fluturasii redactati in araba si engleza, fortele de coalitie spun populatiei irakiene ca guvernul lui Saddam a cazut si ca liberatea cetatenilor irakieni este acum o realitate.

„Fortele de coalitie au inconjurat acum Bagdadul si distrug fortele irakiene ramase si care inca se impotrivesc libertatii Irakului. Irakieni, acum este momentul! Uniti-va fortele alaturi de cei care va vor elibera! Impotriviti-va ca leii si redati visul unui viitor mai luminos pentru aceasta generatie si pentru toate generatiile de irakieni“, se precizeaza in fluturasii adresati civililor irakieni.

Textul de sapte paragrafe mai spune, printre altele, ca, in timp ce fortele de coalitie sint gata pentru a construi un Irak nou si liber, cooperarea cetatenilor irakieni este necesara pentru a zdrobi si „ultimele resturi ale regimului“.

„Acum este momentul de a va impotrivi extremistilor paramilitari. Rasculati-va impotriva lor. Impreuna vom putea distruge pentru totdeauna ultimele ramasite ale acestui regim brutal! Fortele de coalitie sint complet implicate in indepartarea lui Saddam si a regimului sau de la putere. Nu sintem aici pentru a ocupa tara voastra pentru mult timp. Sintem aici pentru a elibera Irakul pentru poporul sau“, se precizeaza in fluturasi.

Misterul in jurul sortii lui Saddam si a apropiatilor sai continua

Saddam Hussein traiste si se ascunde la Baqubah, o localitate situata la citeva zeci de kilometri de Bagdad, a declarat postului de televiziune CNN Ahmad Chalabi liderul principalei miscari de opozitie din Irak. Aceasta este doar ultima din lungul sir de supozitii ce s-au facut pe marginea starii lui Saddam.

Pe de alta parte, site-ul israelian debka.com, citind surse ale serviciilor secrete din Israel, a anuntat ca agentii CIA au cerut dentistului personal al lui Saddam toate documentele legate de tratamentele stomatologice aplicate acestuia in ultimii ani. Site-ul considera acesta drept un indiciu al faptului ca fortele aliate incearca sa identifice un cadavru cu ajutorul amprentelor dentare. Alte voci considera ca Saddam s-ar ascunde intr-o moschee din Bagdad.

Potrivit Sky News, soldatii Marinei americane s-au precipitat asupra respectivei moschei, care se afla in apropierea unuia dintre palatele prezidentiale din centrul capitalei irakiene. In aceste momente, ea este incercuita de tancurile americane. Nu doar Saddam a disparut, ci si intreaga lui familie, printre care cei doi fii Uday si Qusay, precum si consilierii sai cei mai fideli: vicepremierul Tareq Aziz, vicepresedintele Taha Yassin Ramadan, Ezzat Ibrahim, considerat a fi „numarul doi“ al regimului irakian, ministrul afacerilor externe Naji Sabri si cel al informatiilor, Mohammed Said al Sahaf.

Televiziunea Al Jazira a anuntat ca, potrivit unor surse din cadrul servicilor secrete ruse, coalitia condusa de SUA a ajuns la un acord cu regimul pentru predarea Bagdadului. In „schimb“, fortele anglo-americane l-au lasat liber pe Saddam.

Bush si Blair le promit irakienilor ca oribilul lor cosmar va lua sfirsit

Presedintele american George W. Bush si premierul britanic Tony Blair au trimis joi irakienilor un mesaj televizat prin care se angajeaza sa se ocupe de viitorul tarii lor, acum cind „cosmarul“ Saddam Hussein a disparut.

„Cosmarul pe care Saddam Hussein l-a adus natiunii voastre se va termina cit mai repede“, a spus presedintele Bush in mesaj. „Meritati ceva mai bun fata de dictatura, coruptia si camerele de tortura pe care le-ati suportat pina acum. Meritati sa traiti ca un popor liber. Asigur orice cetatean irakian ca, in curind, natiunea voastra va fi libera“, a mai adaugat seful statului american.

Mesajele au fost transmise la Londra inainte de a fi difuzate prin satelit in Irak de catre noul canal de televiziune arab numit Nahawa Al-Hurrieh (Catre libertate) si condus de guvernele american si britanic.

„Regimul lui Saddam Hussein se prabuseste, iar anii de opresiune si teama vor lua sfirsit. Nu am dorit acest razboi dar Saddam nu ne-a lasat alta alternativa prin refuzul sau de a renunta la armele de distrugere in masa. Acum, ca razboiul a inceput, va fi dus pina la capat“, a spus Blair in mesajul sau. Cei doi au inregistrat mesajele acum doua zile, in timpul ultimei lor intilniri in Irlanda de Nord. Bush si Blair au promis ca anglo-americanii vor parasi tara atunci cind un nou guvern va fi instalat. „Acest nou Irak nu va fi guvernat nici de Marea Britanie sau Statele Unite, nici de Natiunile Unite. Va fi guvernat de voi, poporul irakian“, a adaugat Blair.

Statele Unite au intocmit planul de reconstructie si administrare a Irakului

Statele Unite au intocmit planul de reconstructie si administrare a Irakului, dupa incheierea razboiului. Potrivit secretarului adjunct american al apararii, Paul Wolfowitz, tranzitia se va face in trei etape. Mai intii, Irakul va fi guvernat de un Birou de reconstructie si ajutor umanitar, care va dirija acordarea asistentei umanitare si punerea in functiune a serviciilor de prima necesitate: distribuirea apei, a energiei electrice si a medicamentelor. In continuare, Irakul va fi condus de o autoritate irakiana interimara, formata din reprezentanti ai tuturor grupurilor religioase si etnice. In cea de-a treia etapa, guvernul irakian, ales in baza unei noi constitutii, va prelua controlul tarii.

Donald Rumsfeld:

„Capitularea orasului Mossul este iminenta“

Fortele americane si kurde isi extind controlul asupra partii de nord a Irakului, unde au fost intensificate bombardamentele, reusind sa intre si in Mossul, dupa ce au cucerit orasul Kirkuk, anunta postul de televiziune EuroNews.

Locotenent-colonelul Robert Waltemeyer, comandantul fortelor speciale americane care actioneaza in Dohuk, situat in nordul Irakului, a afirmat ca ieri-dimineata era prevazuta o intilnire cu reprezentantii orasului Mossul pentru a negocia predarea.

Potrivit unor surse militare kurde, autoritatile irakiene sint dispuse sa cedeze in schimbul unui armistitiu si al opririi bombardamentelor. Waltemeyer a precizat ca, pentru a evita eventualele incidente, trupele kurde nu vor intra in oras. Informatia despre cucerirea iminenta a orasului irakian a fost confirmata si de secretarul Ministerului american al Apararii, Donald Rumsfeld, in timpul unei conferinte de presa.

El a afirmat ca populatia din Mossul sarbatoreste patrunderea americanilor si a kurzilor in oras, precizind in acelasi timp ca trupelor irakiene le-a fost oferita posibilitatea de a se preda. Rumsfeld a subliniat ca procesul de reconstructie al Irakului nu va fi atit de lung si de complicat „cum multi au anticipat“. Intre timp, joi seara s-a predat prima unitate a fortelor irakiene din Mossul.

Potrivit postului de televiziune CNN, care citeaza surse ale fortelor speciale americane, sint pe punctul de a se preda si Unitatea a cincea a trupelor irakiene, precum si guvernatorul general al orasului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS