15 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024

Jurnal de razboi

Fortele americane au distrus un palat in care este posibil sa se fi aflat si Saddam Hussein

Fortele americane au bombardat luni o cladire dintr-un cartier rezidential din Bagdad in incercarea de a-l ucide pe Saddam, s-a anuntat ieri la Washington. Exista „o mare posibilitate“ ca Saddam sa fi fost ranit in urma bombardamentelor de luni, a anuntat postul de televiziune FoxNews citind surse militare. In afara de presedintele irakian, este posibil ca raidurile aeriene sa fi ranit „si pe cel putin unul dintre fiii lui Saddam“.

Atacul a fost declansat dupa ce serviciul secret american a primit o informatie conform careia in respectiva cladire avea loc o reuniune a conducerii irakiene,la care participau inclusiv presedintele Hussein si fiii sai. „Trebuia sa actionam imediat sau puteam pierde o buna ocazie“, a confirmat o sursa de la Pentagon.

Atacul a fost condus de un bombardier B-1B care a lansat cel putin cinci bombe asupra cladirii indicate de serviciile secrete. Pentagonul a informat ca nu se stie inca rezultatul bombardamentului care a avut loc luni.

In urma atacului in care a fost folosita o mare cantitate de explozibil, cladirea a fost distrusa. „In locul cladirii mai sint acum doar ruine“, au anuntat surse militare.

O alta sursa militara a declarat ca s-a repetat situatia din 19 martie, cind Statele Unite au atacat o locatie din Bagdad, la putin timp dupa scadenta ultimatumului dat de presedintele Bush lui Saddam Hussein. Si in acel caz, serviciile secrete americane primisera o informatie conform careia Saddam si fiii sai se aflau intr-o anumita cladire.

Luni, o informatie asemanatoare a ajuns la Comandamentul Central din Doha, Quatar, unde inaltele oficialitati americane au puterea de a ordona acest tip de atac.

La reuniunea de ieri au mai participat aproximativ 20 de lideri irakieni, potrivit informatiilor detinute de generalii americani. Informatia preciza si durata exacta a respectivei reuniuni, astfel incit era necesar sa se actioneze imediat sau s-ar fi pierdut oportunitatea de „a decapita regimul irakian“, au anuntat surse militare.

Un avion american bombardeaza palatul lui Saddam

Un avion de atac american de tip A10 a bombardat ieri-dimineata principalul complex prezidential de la Bagdad. Aparatul, care a survolat de trei ori zona, zburind la joasa altitudine, a bombardat in doua reprize intrarea nordica a complexului, precum si cladirea Ministerului Planificarii, situata in imediata apropiere. Aceasta zona a fost de altfel scena unor violente lupte terestre in cursul noptii de luni spre marti.

Vastul complex prezidential, cucerit luni de fortele americane, se afla pe malul vestic al fluviului Tigru, care traverseaza capitala irakiana. Aici au continuat si ieri- dimineata confruntarile cu trupele irakiene,pe masura ce tancurile americane avansau spre centrul complexului, intimpinate de tiruri intense de artilerie grea si arme automate.

Luptele pentru cucerirea capitalei Irakului continua

Trupele americane ocupa tot malul sting al fluviului Tigru, unde se afla palatele si cladirile regimului, continuind sa se deplaseze spre centru. Au avut loc confruntari si in est si in nord-vest, astfel incit cercul din jurul Bagdadului sa se stringa si orasul sa fie cucerit.

Potrivit corespondentului CNN, inca de ieri-dimineata, trupele americane au avansat cu circa trei kilometri, ajungind in zona principalelor cladiri administrative si ministeriale.

In interiorul complexului Palatului Republicii au avut loc confruntari dure intre artileria americana si fortele irakiene. In acelasi timp, corespondentii de la fata locului vorbesc despre tancuri americane care au traversat un pod din centrul Bagdadului, Podul Republicii. Brigazile de tancuri s-au deplasat ieri-dimineata si spre zona centrala, unde se afla Ministerul Informatiilor.

Confruntari dure au avut loc si in nordul Irakului, unde numeroase tancuri americane au atacat un complex de palate prezidentiale. Intre timp, in sprijinul unitatilor terestre, au sosit si elicopterele de atac Apache, care survoleaza capitala pentru prima data de la inceputul razboiului.

Sediul televiziunii Al-Jazeera a fost lovit de un bombardament american

Sediul de la Bagdad al televiziunii Al-Jazeera a fost lovit ieri-dimineata de o racheta, in cursul unui bombardament american. Doua persoane au fost ranite in urma atacului, dintre care una foarte grav, a anuntat televizunea din Qatar, care a difuzat imagini cu cele doua victime, in timp ce acestea erau transportate la spital.

Sediul televiziunii ocupa un etaj al unui bloc de locuinte, situat intre hotelul Mansour si Ministerul Planificarii, in centrul capitalei irakiene.

Un prezentator al televiziunii a acuzat fortele americane ca au vizat intentionat birourile Al-Jazeera, amintind ca si in 2001, sediul din Afganistan al postului a fost lovit de bombardamente.

De asemenea, Al-Jazeera a acuzat luni trupele americane ca au deschis focul asupra unuia dintre vehiculele sale, in afara Bagdadului, desi masina purta, la loc vizibil, sigla televiziunii.

Un corespondent Al-Jazeera a murit dupa ce o racheta americana a lovit sediul televiziunii din Bagdad

Televiziunea araba Al-Jazeera a anuntat moartea unuia dintre corespondentii sai la Bagdad. Tarek Ayoub fusese grav ranit ieri- dimineata, dupa ce o racheta americana a lovit birourile televiziunii din capitala irakiana.

Confruntarile din Bagdad s-au soldat cu foarte multe victime

Fortele irakiene au ripostat atacului american asupra unuia dintre palatele lui Saddam, declansind un contraatac in centrul capitalei. Numerosi soldati au traversat ieri Tigrul in peste 20 de autobuze si camioane, pentru a ataca o locatie americana situata pe malul vestic al fluviului. In urma acestui atac, 50 de soldati irakieni au fost ucisi, a anuntat un ofiter american. De cealalta parte, doi soldati ai trupelor coalitiei au fost raniti.

Potrivit ofiterului, trupele americane s-au retras intr-o prima faza din fata soldatilor irakieni. Apoi insa, fortele irakiene au fost atacate de avioanele de lupta de tip A-10 si de artilerie. Dupa aproximativ o ora de confruntari, tancurile si vehiculele blindate ale Diviziei a treia de infanterie si-au reluat pozitiile, a anuntat capitanul Philip Wolford. Si in alte parti ale orasului trupele fortelor aliate au intimpinat rezistenta din partea soldatilor irakieni. Militari ai diviziei 101 a aviatiei americane au preluat controlul asupra Centralei de control a Garzii Republicane.

Potrivit unor surse militare, aici au fost ucisi doi soldati irakieni. In urma unui raid american asupra unei cladiri unde este posibil sa se fi aflat Saddam si fii sai, unitatile de salvare au scos de sub ruine doua cadavre si se vorbeste ca atacul s-ar fi soldat cu alti 14 morti.

Potrivit unor surse militare de la Pentagon, in urma atacurilor de luni, 600 pina la 1.000 de luptatori irakieni au fost ucisi. Numarul soldatilor americani morti de la inceputul razboiului a crescut la 89, au anuntat aceleasi surse militare.

Trupele coalitiei mai au de infruntat multe dificultati

Fortele coalitiei progreseaza in campania militara din Irak, insa este prea devreme pentru a sti cu exactitate cind se va incheia razboiul, a anuntat un purtator de cuvint al premierului britanic Tony Blair. Acesta a avertizat ca trupele coalitiei mai au de infruntat multe dificultati, pina cind vor reusi sa il inlature definitiv de la putere pe Saddam Hussein.

Oficialul britanic a subliniat, de asemenea, ca Londra si Washingtonul sint de acord asupra rolului pe care urmeaza sa il joace ONU in reconstructia Irakului.

„Marea Britanie, SUA si ONU au exact acelasi scop – sa redea irakienilor posibilitatea de a se conduce singuri, cit mai curind“, a precizat purtatorul de cuvint al premierului britanic.

Acesta a mai afirmat ca presedintele Bush s-a intilnit luni seara cu premierul Blair la castelul Hillsborough de linga Belfast, unde au avut o serie de discutii neoficiale, avind ca subiecte problema irakiana, procesul de pace din Orientul Mijlociu si din Irlanda de Nord, precum si relatiile cu Europa.

Jumatate din efectivele Garzii Republicane au fost scoase din lupta

Jumatate din fortele Garzii Republicane irakiene nu mai lupta pentru presedintele Saddam Hussein.

Aprecierea a fost facuta de ministrul britanic al apararii, Geoff Hoon, care a subliniat, intr-o conferinta de presa la Londra, ca trupele coalitiei au depus eforturi sustinute pentru a reduce eficacitatea Garzii Republicane.

Oficialul britanic estimeaza ca pina acum au fost distruse aproape jumatate din tancurile si echipamentele de artilerie.

El a afirmat ca militarii coalitiei au descoperit tancuri abandonate, in stare perfecta de functionare, ceea ce demonstreaza ca o parte din trupele irakiene nu au fost dispuse sa lupte pentru Saddam Hussein.

Doi jurnalisti ucisi de o racheta irakiana

Julio Anguita Parrado, corespondentul cotidianului spaniol El Mundo si reporterul revistei germane Focus, Christian Liebig, au fost ucisi de o racheta irakiana lansata luni asupra unei centru de comunicatii american situat la periferia sudica a Bagdadului, a anuntat cotidianul german Bild.

Libig, in virsta de 35 de ani, insotea divizia de infanterie americana. Duminica seara, el hotarise sa nu insoteasca trupele aliate in atacul asupra centrului Bagdadului, ci sa ramina la centrul de comunicatii. Si el, si Julio Anguita Parrado, colegul sau de la El Mundo, considerasera ca acolo ar fi mai in siguranta. Liebig lucra din 1995 in redactia de politica externa a revistei Focus, iar Anguita Parrado a fost, inainte de razboiul din Irak, corespondentul la New York al cotidianului El Mundo, unul dintre cele mai importante din Spania. Creste astfel la opt numarul victimelor in rindul jurnalistilor.

Tommy Franks- optimist in legatura cu durata razboiului din Irak

Generalul Tommy Fraks, comandantul operatiunii „Libertate pentru Irak“, s-a aratat optimist la incheierea unei vizite a trupelor britanice si americane din Najaf, lasind sa se inteleaga ca razboiul ar putea fi mai scurt decit se credea, a anuntat postul de televiziune EuroNews. Dupa ce a discutat cu soldatii despre rezistenta irakienilor si a vazut reactia populatiei civile din Najaf, Franks a declarat: „Am inteles lucruri care imi permit sa am alte opinii despre cit va mai dura razboiul. Nu va pot spune care sint aceste opinii. Insa sint optimist. Foarte optimist“.

Franks s-a adresat soldatilor diviziei 101 a aviatiei americane care si-au stabilit baza intr-o scoala din Najaf: „Tot strabatind strazile acestui oras si vazind acesti oameni fericiti, mi-am dat seama cum te poti simti dupa un lung cosmar plin de teroare si violenta“. Despre situatia din Basra, unde trupele britanice controleaza deja mare parte din oras, Franks a fost informat de generalul Robin Brinks, comandantul diviziei britanice. Potrivit lui Brinks, rezistenta irakiana este „insignifianta“, insa in oras exista inca multa violenta: impuscaturile continua, iar populatia a distrus sediile partitului Baatg, simbolul cel mai hulit al puterii lui Saddam.

Civilii irakieni parasesc capitala aflata sub asediu

Mii de civili irakieni au inceput ieri-dimineata sa paraseasca Bagdadul din cauza tirurilor sustinute ale aliatilor. Irakienii imbarcati in autoturisme, microbuze sau camioane se indreapta spre cartierul nordic Ach-Shaab, pentru a ajunge la autostrada ce duce spre est, in directia Diala, la o suta de kilometri de Bagdad. In timp ce bombardamentele asupra capitalei continua, masinile incarcate in majoritate cu femei si copii, alimente paturi si saltele parasesc capitala.

Sediul Garzii Republicane a fost atacat cu elicoptere Apache

Sediul Garzii Republicane din sudul Bagdadului a fost atacat ieri cu elicoptere de lupta americane Apache. Este pentru prima oara de la inceputul razboiului cind americanii folosesc acest tip de aparate pentru a survola centrul capitalei irakiene. Puscasii marini americani au atacat baza militara Rashid din sud-estul capitalei irakiene, situata la citiva kilometri de centrul orasului. Fortele armate americane au avansat din sud-vestul Bagdadului catre cartierele din centrul Bagdadului.

Cinci raniti in urma bombardamentului de la hotelul jurnalistilor

Hotelul din Bagdad, la care sint cazati majoritatea jurnalistilor straini, a fost lovit de un bombardament ieri-dimineata. Trei reporteri ai agentiei Reuters, un cameraman spaniol si o a cincea persoana, inca neidentificata, au fost ranite in urma bombardamentului de la hotelul Palestina, necesitind ingrijiri medicale. Proiectilul, a carui origine nu este cunoscuta, a lovit balconul biroului agentiei Reuters de la etajul al 15-lea al cladirii. De asemenea, explozia a provocat pagube insemnate la al 14-lea etaj al cladirii.

Un avion american A-10 a fost doborit la Bagdad

Un avion de lupta american de tip A-10 Thunder-Bolt a fost doborit ieri in apropierea aeroportului din Bagdad. Potrivit Comandamentului Central de lupta din Qatar, pilotul aparatului a fost recuperat. Comandamentul Central a anuntat ca avionul a pierdut din altitudine in zona aeroportului, situat la 20 de kilometri sud-est de centrul orasului. Oficialii CentCom nu au precizat insa motivul prabusirii.

Tony Blair: „Razboiul din Irak este unul de eliberare, nu de cucerire“

Premierul britanic, Tony Blair, a declarat ieri ca razboiul din Irak este unul de eliberare si nu unul de cucerire, iar regimul presedintelui Saddam Hussein se apropie de sfirsit. Intr-o conferinta de presa sustinuta la Belfast, alaturi de presedintele american, George W. Bush, el a adaugat ca Irakul detine arme de distrugere in masa, care vor fi descoperite pe masura ce regimul de la Bagdad va fi inlaturat de la putere. La rindul sau, presedintele american a anuntat ca ONU va juca un rol „vital“ in reconstructia Irakului. „Sintem decisi sa colaboram cu institutiile internationale, printre care si Natiunile Unite, care vor avea de jucat un rol vital in realizarea reconstructiei“, a precizat George W. Bush.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS