26.5 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalRenuntati la fumat acum!

Renuntati la fumat acum!

Fumati de prea multi ani… A renunta la fumat este una dintre cele mai mari provocari. Va lipseste vointa, in primul rând, si nu stiti care este cea mai buna metoda pentru a „scapa“ definitiv de acest viciu. Stiti ca starea dumneavoastra de sanatate are de suferit din aceasta cauza, insa nu va puteti lasa. Poate va vor convinge datele de mai jos, adunate de site-ul www.eva.ro, care va arata, negru pe alb, cât de nociv este pentru dumneavoastra fumatul: acest obicei afecteaza aproape toate organele majore ale corpului, duce la foarte multe afectiuni medicale si deterioreaza starea generala de sanatate a fumatorilor.


Renuntarea la fumat are avantaje imediate, dar si pe termen lung, reducând riscul aparitiei bolilor cauzate de fumat si imbunatatind starea generala de sanatate. Si, in cazul in care sperati ca tigarile cu un continut mai scazut de nicotina va vor „salva“ sau macar vor reduce din „pacatul“ fumatului, studiile arata ca acest tip de tigarete nu aduce nici un fel de beneficiu sanatatii.


Lista bolilor cauzate de fumat s-a largit considerabil si aceasta include: anevrisme ale aortei abdominale, leucemie mieloida acuta, cataracta, cancer cervical, cancer al rinichilor, cancer pancreatic, pneumonie, periodontita si cancer al stomacului. Acestea reprezinta afectiuni „suplimentare“ cauzate de fumat, fata de cele deja cunoscute, care includeau: cancerul vezicii urinare, al esofagului, al laringelui, al plamânilor, cancerul oral si al gâtului, bolile cronice de plamâni, afectiunile inimii – cardiovasculare si coronare, precum si efecte asupra aparatului genital si asupra fertilitatii, dar si sindromul mortii subite la sugar.


Daca toate aceste informatii v-au pus deja pe gânduri si va dati seama cât de mult riscati prin fumat, atunci este cazul sa va puneti serios pe treaba! Lipsa vointei este cel mai mare obstacol aparut in calea fumatorului, dar el poate fi depasit!


Primul pas


Un prim pas pe care il face adesea un fumator este acela de a reduce numarul de tigari fumate zilnic si de a-l mentine apoi constant. Nu incercati acest lucru si nici nu apelati la orice fel de marca de tigarete. Cele câteva tigari pe care le veti fuma zilnic tot vor face rau sanatatii dumneavoastra. Daca incercati sa reduceti numarul lor, dar tot nu va opriti definitiv, veti ajunge din nou, cât de curând, la acelasi numar de tigari pufaite pe zi…


Nici varianta tigarilor „mai slabe“ si cu „mai putina nicotina“ nu este optima. Nicotina creeaza o asa de mare dependenta, incât indreptarea spre marci sau tipuri de tigarete care „promoveaza“ un continut scazut de nicotina inseamna doar ca un fumator „inrait“ va trage si mai tare fumul in piept, il va retine mai mult timp si mult mai des la fiecare tigara, in „speranta“ ca va simti cu adevarat drogul… Singura modalitate sigura de a scapa de acest viciu este sa va lasati complet si definitiv de fumat.


Al doilea pas


Notati-va pe o foaie de hârtie motivele pentru care vreti sa renuntati la acest obicei nesanatos. Vreti…


• sa detineti din nou controlul asupra vietii dumneavoastra?


• sa aveti o stare de sanatate mai buna?


• sa oferiti un exemplu pozitiv copiilor dumneavoastra?


• sa va protejati membrii familiei sa respire fumul de tigara al altora si, implicit, sa fumeze pasiv?


A va dori cu adevarat sa va lasati de fumat este foarte important pentru succesul acestei misiuni… Fumatorii care supravietuiesc unui infarct sau altei probleme grave de sanatate, cauzate de fumat, au cele mai multe sanse sa scape de acest viciu, pentru ca se simt motivati.


Inainte de a nu mai avea de ales, gasiti un motiv suficient de puternic de care sa tineti seama in permanenta atunci când renuntati la fumat – acest motiv trebuie sa va calauzeasca mereu pasii si trebuie sa va ofere o perspectiva de ansamblu asupra importantei deciziei pe care ati luat-o, chiar si in conditiile in care veti trece prin perioade foarte dificile…


Al treilea pas


Trebuie sa stiti si sa acceptati ca renuntarea la fumat inseamna munca grea si efort sustinut. Dependenta de nicotina este un obicei care se formeaza in timp. Jumatate din lupta pe care o presupune renuntarea la acest viciu o reprezinta faptul ca stiti ca trebuie si aveti nevoie sa va lasati de fumat. Cunoasterea si intelegerea acestui fapt va va ajuta sa faceti fata recidivelor si simptomelor de „sevraj“ care pot aparea, cum ar fi toanele si dorinta disperata de a trage un fum…


Exista foarte multe modalitati prin care va puteti lasa de fumat, inclusiv prin inlocuirea nevoii de nicotina cu produse „substitut“ (guma de mestecat si plasturi), dar nici una dintre aceste modalitati nu este usoara… Aproape toti fumatorii trec prin episoade de sevraj si de recidiva in clipa in care se lasa de fumat.


Lasati-va la dispozitie o luna pentru a face fata acestor sentimente.


Gânditi-va in permanenta ca renuntarea la fumat inseamna o lupta cu pasi mici. Luati fiecare zi asa cum vine si chiar fiecare minut asa cum vine – orice aveti nevoie, numai sa reusiti. In nici un caz insa nu va propuneti standarde prea mari – ca orice fel de dependenta, este greu de depasit…


Ultimii pasi


Jumatate dintre adultii fumatori au renuntat la acest obicei nesanatos, asa ca o puteti face si dumneavoastra! Asta este vestea buna. Exista milioane de oameni in viata astazi, in intreaga lume, care au invatat sa faca fata vietii fara tigara. Pentru a ramâne sanatoasa, renuntarea la fumat reprezinta cel mai bun pas pe care il puteti face.


Daca aveti nevoie de ajutor, apelati la specialisti. Foarte multe grupuri antifumat pun la dispozitia fumatorilor materiale informative, programe si sfaturi care sa ii ajute sa scape definitiv de aceasta dependenta.


Doctorul sau stomatologul dumneavoastra reprezinta, de asemenea, o foarte buna sursa de sprijin si ajutor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS