15.6 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDomnii si bijuteriile

Domnii si bijuteriile

A fost o vreme când barbatii afisau cel putin la fel de multe giuvaiere ca si femeile. In Evul Mediu exista obiceiul ca domnii sa poarte pietre scumpe batute pe haine, colane de aur, siraguri de rubine si inele pe toate degetele.


 Cu trecerea timpului, barbatii au cedat discret suprematia femeilor in materie de bijuterii. Pâna de curând, un barbat care purta bijuterii, in afara de verigheta si, cel mult, un lantisor, era considerat neam-prost, snob sau homosexual.


In zilele noastre se poate vorbi despre un adevarat proces de feminizare a populatiei masculine. Intâlnim barbati care se epileaza, care merg la tratamente cosmetice si corporale, care isi exprima si incearca sa-si inteleaga latura feminina.


Un capitol care merita o atentie deosebita il reprezinta bijuteriile, sau mai bine zis contactul reprezentantilor sexului tare cu aceasta gama de produse considerata a fi destinata in principal femeilor.


Vedetele – fascinate de pietrele pretioase


Starurile au contribuit din plin la lansarea acestei mode, iar fotbalistul englez David Beckham, atacant al echipei spaniole Real Madrid, troneaza probabil in fruntea unui clasament contemporan al domnilor care se afiseaza in public purtând bijuterii. El nu este insa primul, Elvis Presley sau Elton John au fost si ei fascinati de sclipirile pretioase ale podoabelor. Astazi pâna si un accesoriu prin definitie masculin, cum sunt butonii, devin podoaba, fiind fabricati din metale pretioase (aur, argint, platina), cu incrustatii de diamante.


Un alt obiect preferat de barbati sunt bratarile. Daca la noi ele inca se poarta sub forma modelelor fluide, stil lant, in alte parti ale lumii, de exemplu Marea Britanie, câstiga teren in rândul domnilor, variantele rigide, dintr-o bucata. Un model foarte cautat de „barbatii la moda“, dar si cu ceva mai multi bani in buzunar, sunt bratarile cu desene din argint oxidat, impodobite cu diamante.


In occident sunt foarte des intâlnite accesoriile care inlocuiesc cravata sau papionul: un snur subtire, din piele sau material textil, trecut pe sub gulerul camasii, ale carei capete sunt strânse cu un fel de brosa.


Nici verighetele, care odinioara erau simple si reprezentau singura bijuterie acceptata la un barbat, nu mai au azi aceeasi forma. Acestea sunt de multe ori ornate cu pietre pretioase, iar modelele nu se mai inscriu in canoanele de odinioara.


In ceea ce priveste inelele purtate de barbati, sunt la mare cautare cele cu incrustatii de pietre si desene din argint oxidat.


Lantisoarele, considerate veterane in moda barbateasca, nu si-au pierdut nici azi popularitatea. Alaturi de cruciulitele cu care sunt uneori purtate, au aparut si medalioanele cu diverse modele, mai sobre insa decât variantele lor feminine.


Alegerea unei bijuterii pentru barbati – o operatiune dificila


Daca pâna acum doar femeile se puteau astepta sa primeasca cadou o bijuterie, situatia s-a schimbat, darul putând fi facut si in sens invers. Gasirea unor bijuterii originale pentru barbati este de multe ori o operatiune destul de dificila, având in vedere numarul destul de mic al magazinelor care ofera bijuterii pentru domni. Cu toate ca se poate observa o diversificare a gamei de bijuterii destinate domnilor, acesta ramâne insa mult mai redusa decât cea care se adreseaza doamnelor. Alegerea unei bijuterii pentru barbat nu este un lucru deloc usor mai ales daca nu aveti in minte o bijuterie de aur, ci mai degraba un aceesoriu la moda. Firma Swatch ofera in colectia sa de bijuterii produse care pot raspunde celor mai exigente dorinte. De asemenea, exista câtiva designeri specializati in podoabe pentru barbati, insa din nefericire este destul de greu ca acestea sa fie gasite in magazinele obisnuite.


Pentru a cumpara o bijuterie destinata domnilor, primele locuri in care trebuie sa va incercati norocul sunt magazinele destinate in exclusivitate acestora. Aici pot fi gasite o serie de accesorii care ar putea fi pe gustul dumneavoastra.


Tendinta actuala este legata in mare parte de acessoriile din piele si argint, fie ca este vorba de bratari sau de medalioane. Combinatia piele-argint ofera o nota de masculinitate. In ceea ce priveste medalioanele sunt preferate modelele patrate, rectangulare sau triunghiulare, formele rotunde fiind mai de graba asociate cu feminitatea.


In occident, cele mai vaste selectii de bijuterii pentru barbati se gasesc adesea in magazinele pentru barbati situate in general in cartierele frecventate in mare masura de homosexuali. Acest lucru explica de ce homosexualii sunt primii care acorda o importanta deosebita imaginii lor si detaliilor look-ului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS