14.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMedicii de familie, înlocuiţi de specialişti

Medicii de familie, înlocuiţi de specialişti

Bolnavii ai căror medici de familie refuză să semneze contractul cu CAS vor putea, de la 1 aprilie, să meargă direct la medicul specialist.

Refuzul medicilor de familie, nemulţumiţi de fondurile primite, de a semna la 1 aprilie contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) s-ar putea întoarce împotriva lor. O prevedere a contractului-cadru pe 2011-2012, care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, arată că bolnavul poate primi îngrijiri direct de la specialişti dacă medicii de familie nu au contract cu CAS. „În situaţia în care medicii de familie nu încheie contractele de furnizare de servicii medicale în asistenţă medicală primară la termenele şi în condiţiile prezentului contract-cadru, pentru asigurarea accesului neîngrădit al asiguraţilor la asistenţă medicală, medicii de specialitate din ambulatoriu pot acorda serviciile medicale prevăzute pentru asistenţa medicală primară“, se arată în art. 141 din HG nr. 1389/2010 care aprobă contractul-cadru pe 2011-2012, în vigoare de la 1 aprilie.

Medicii spun că este ilegal

Medicii de familie susţin însă că prevederea nu poate fi aplicată. „Este ilegal. Legea nr. 95/2006 prevede că acordarea asistenţei medicale primare se face doar cu medici specialişti în medicină de familie. Eu cred că vor doar să ne sperie cu această prevedere, ca să acceptăm fără comentarii toate modificările dorite de ei“, a declarat dr. Aurora Carmen Bîrţan, medic de familie la Centrul Medical Catargiu.
Printre modificările la care fac referire medicii se află sistemul de finanţare. De la 1 aprilie 2011, plata per capita (în funcţie de numărul pacienţilor de pe liste) va ocupa o pondere de doar 50%, iar plata pe serviciile medicale prestate, restul de 50%. În prezent, medicii primesc 70% per capita şi 30% per servicii medicale. „Această creştere a procentului per servicii medicale nu se justifică, atâta timp cât nu s-a extins gama de servicii plătite. Dimpotrivă, s-a mai redus şi numărul de categorii de consultaţii la plată, cum ar fi monitorizarea cronicilor la trei luni. În plus, principalele activităţi – prevenţia şi profilaxia – nu sunt plătite“, a spus dr. Mirela Profir, preşedinta Societăţii Naţionale de Medicină de Familie (SNMF) – filiala Dolj.

Pacienţii vor să scape de birocraţie

Încrâncenarea medicilor de familie de a obţine o finanţare mai bună ar putea să-i lase fără obiectul muncii, cu atât mai mult cu cât cetăţenii au început să-i vadă ca pe un intermediar, de care s-ar putea lipsi, în relaţia cu medicul specialist.
„Medicul meu de familie nu face altceva decât să-mi dea bilet de trimitere. Nu se pricepe să pună un diagnostic. Cred că este mult mai bine pentru mine – câştig timp, economisesc bani şi nu-mi tocesc nervii – dacă mă duc direct la policlinică să mă vadă specialistul“, susţine Narcisa Drămulescu.
„Este o pierdere de timp mersul la medicul de familie. Îţi cere o grămadă de hârtii, iar când ajungi la el nu te rezolvă niciodată. Doar îţi dă trimitere şi scrie reţete de pe scrisorile medicale date de specialişti. Cred că ar fi mult mai simplu pentru noi dacă am primi reţeta direct de la spacialist“, a spus Mara Pârvu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

25 COMENTARII