15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalProtest la Sucursala Minieră Prigoria

Protest la Sucursala Minieră Prigoria

Mai mulţi angajaţi ai Sucursalei Miniere Prigoria, din cadrul Complexului Energetic Craiova, au ieşit în faţa unităţii ieri-dimineaţă, în semn de protest faţă de programul de disponibilizări anunţat de administraţie. Peste 100 de persoane urmează să îşi piardă locurile de muncă, începând cu 1 martie.

Viitorii mineri disponibilizaţi din cadrul Sucursalei Miniere Prigoria, care aparţine de Complexul Energetic de la Craiova, au protestat ieri în faţa unităţii. Imediat după ce au fost anunţaţi că se află în perioada de preaviz, mai mulţi angajaţi s-au hotărât să protesteze  împotriva măsurilor de reducere de personal. 110 persoane au fost trecute pe lista primilor disponibilizaţi. „Ţinând cont de faptul că o parte din sucursala minieră este pe raza comunei Roşia de Amaradia şi aproximativ 45% din totalul angajaţilor au domiciliul aici, am cerut conducerii unităţii ca la disponibilizări să se ţină cont să plece angajaţii din celelalte comune. Dintre cele 110 persoane care vor pleca, 11 sunt din comună. Acest lucru, cu siguranţă, i-a nemulţumit. Pentru comună era foarte bine să rămână angajaţi cei care locuiesc aici“, a precizat primarul comunei Roşia de Amaradia, Liviu Cotojman.

Sindicatele nu susţin protestul

Paul Roşca, unul dintre liderii de sindicat ai Sucursalei Miniere Prigoria, a menţionat că salariaţii ştiau că urmează să fie disponibilizaţi, acest lucru fiindu-le comunicat încă de la sfârşitul anului trecut. Roşca a declarat că sindicatele susţin demersul minerilor: „Eu îi înţeleg. Îmi dau seama prin ceea ce trec acum şi este foarte greu să o iei de la capăt. Asta, dacă ţi se mai dă o şansă. Ei ştiau că va veni şi această zi. Am purtat discuţii, am făcut o şedinţă în decembrie. Am vrut să strângem semnături că nu suntem de acord cu disponibilizările şi că vrem să rămânem toţi aici, până la ultimul gram de cărbune. Când am trecut efectiv la strângerea de semnături, nimeni nu a mai făcut nimic. Am dat dovadă, din nou, că nu suntem uniţi. În prezent, cu părere de rău, eu le-am comunicat că nu îi mai pot susţine. Au lăsat să curgă lucrurile, iar la final, când sunt în situaţii – limită, îi judecă pe alţii“, a spus liderul de sindicat. 

Viitor incert

Nici cei care vor lucra în continuare la Mina Prigoria nu au un viitor sigur. Oamenii se tem că îşi vor pierde şi ei locurile de muncă. Liderul de sindicat Paul Roşca vorbeşte despre maximum un an şi jumătate de activitate, urmând ca şi cei 225 de salariaţi care şi-au păstrat locurile de muncă să îşi găsească altă ocupaţie. Şansa acestora ar fi redeschiderea carierei Bustuchin, numai că această etapă ar presupune o investiţie imposibil de suportat, din punct de vedere financiar. „Realitatea este clară. Fiecare angajat îşi poate face un plan pentru viitor. Vom mai funcţiona cel mult un an şi jumătate. S-a vorbit despre redeschiderea Minei Bustuchin, închisă în anul 1997. Din punctul meu de vedere, este imposibil acest lucru. Investiţia este foarte mare şi nu sunt fonduri. Nu are rost să ne îmbătăm cu apă rece. Fiecare va trebui să caute soluţii“, a adăugat Roşca. Dintre cele 110 persoane disponibilizate, începând cu 1 martie 2011, 13 vor intra în concediu de aşteptare, întrucât sunt în prag de pensionare, restul angajaţilor urmând să primească plăţi compensatorii, în funcţie de vechime. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS