15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSărbătoarea toamnei la Rânca

Sărbătoarea toamnei la Rânca

Peste o mie de persoane s-au aflat, la sfârşitul săptămânii trecute, în zona montană Rânca, unde a avut loc prima ediţie a Festivalului toamnei. Târgul de produse tradiţionale, parada portului popular, concursuri de mâncat plăcinte şi de spart lemne au fost doar câteva dintre atracţiile oferite de organizatorii evenimentului, în frunte cu Primăria Novaci.

Gorjenii, şi nu numai, au sărbătorit toamna la Rânca. Cu toate că au trecut abia câteva zile din luna septembrie, crestele munţilor atinse de dâre albe de zăpadă, dar şi temperatura de sub zece grade Celsius au asigurat mai degrabă o atmosferă de final de toamnă decât de început. În ciuda vremii neprielnice, gorjeni, doljeni sau bucureşteni au urcat la cota 1.650 pentru a participa vineri, sâmbătă şi duminică la prima ediţie a Festivalului toamnei. Primăria din Novaci, principalul organizator, le-a oferit turiştilor un program variat de distracţie, atât pentru cei mari, cât şi pentru cei mici. Inedite pentru zona montană au fost concursurile de bile de mers pe apă sau săniuşul cu bărci pneumatice pe o pârtie din cauciuc special amenajată. Dacă vineri seară, scena amenajată în faţa hotelului Mina a răsunat de cântecele Ansamblului Profesionist „Doina Gorjului“, pe zi turiştii au putut participa la Târgul de produse tradiţionale, amenajat în căsuţe din lemn oferite de Primăria Târgu Jiu.

Parada cailor

Festivalul a continuat sâmbătă dimineaţă cu un alai al ansamblurilor populare din judeţ. Parada portului popular a reunit la Rânca 14 ansambluri folclorice, care, pe lângă prezentarea costumelor, au oferit publicului şi recitaluri de muzică populară specifică zonei Olteniei. De asemenea, cei mai frumoşi cai din zona montană a Gorjului au putut fi admiraţi la Rânca. A urmat după-amiază un concurs de tăiat lemne, la care au participat nouă persoane, cel mai îndemânatic şi rapid dintre competitori fiind un tâmplar din Harghita. Sabin Coşarcă, de 24 de ani, a reuşit să îşi depăşească fără probleme adversarii, având şi ceva mai multă experienţă decât aceştia şi datorită meseriei pe care o practică. Tânărul, care a primit ca premiu un trening, a declarat că a fost pentru prima dată când a participat la un concurs de spart lemne: „Mi-a plăcut să particip. Nici nu este foarte greu pentru că pe mine mă ajută experienţa lucrului cu lemnul. Sunt tâmplar şi confecţionez mese şi scaune din lemn masiv“, a spus Sabin Coşarcă. La concursul de mâncat plăcinte, primele două locuri au fost ocupate de o familie din Târgu Jiu. Câştigător a fost declarat, dintre cei zece participanţi, George Trepăduşi, de 48 de ani, urmat de soţia sa, Rodica Trepăduşi. Cel mai rapid consumator de plăcinte este şofer la Primăria Târgu Jiu şi a spus că e obişnuit să mănânce foarte repede din cauza serviciului.  

Fără Baia de Fier

Seara de sâmbătă s-a încheiat cu un foc de artificii de câteva minute, iar ieri Festivalul toamnei a continuat cu Târgul meşterilor populari şi prezentarea specialităţilor locale, la loc de cinste fiind tocanul de oaie cu mămăliguţă sau renumita brânză de Novaci. „A fost prima ediţie a Festivalului toamnei şi vrem să devină în timp o tradiţie la care să participe cât mai multă lume. De la un an la altul vrem să avem mai multe concursuri şi să punem în valoare tradiţiile locale şi produsele zonei. Foarte multe dintre acestea sunt obţinute în condiţii ecologice şi sunt foarte căutate aceste tipuri de produse, atât la noi, cât şi în Europa. Am beneficiat în organizarea acestui festival şi de sprijinul Primăriei Târgu Jiu şi de cel al Poliţiei comunitare din Târgu Jiu“, a declarat primarul din Novaci, Pantelimon Todea. Din cauză că se află în proces cu Primăria Novaci pentru câteva sute de hectare de teren în zona Rânca, Primăria din Baia de Fier nu s-a regăsit între organizatorii Festivalului, deşi administrează zona montană împreună cu autorităţile din Novaci.

 Palmieri la Rânca

Cu toate că meşterii de la târg ar fi trebuit să ofere numai produse tradiţionale specifice zonei montane şi submontane au existat şi comercianţi care aveau la vânzare foarte multe produse din plastic sau dulciuri precum halviţă sau acadele. Totodată, „atracţia“ Târgului meşterilor populari a fost un întreprinzător care le oferea trecătorilor poze „la minut“, având ca fundal o pânză pe care era imprimat un peisaj exotic dominat de palmieri.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII