14.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalÎmpăcare cu cheltuieli de... spitalizare

Împăcare cu cheltuieli de… spitalizare

Victimele unor accidente sau agresiuni care îşi retrag plângerile sunt obligate să-şi plătească spitalizarea din propriul buzunar. Cu astfel de pacienţi, Spitalul de Urgenţă Craiova are în prezent peste 3.000 de procese.

Pe lângă toate problemele legale de subfinanţarea actului medical, Spitalul de Urgenţă Craiova mai are un necaz pe cap. E vorba de recuperarea cheltuielilor ocazionate de îngrijirea victimelor unor agresiuni sau accidente de circulaţie.
Sistemul funcţionează în felul următor: o persoană care a fost victima unei agresiuni sau a unui accident primeşte în spital îngrijirile medicale de specialitate. Casa de Asigurări de Sănătate decontează spitalului cheltuielile, însă unitatea sanitară trebuie să recupereze banii de la autorul accidentului sau agresiunii, pentru a-i înapoia la CAS. În acest sens, spitalul se constituie parte civilă în procesele penale şi îşi primeşte banii după doi-trei-cinci ani, când se termină procesul.
O problemă o reprezintă însă agresiunile sau accidentele în care cel vinovat se înţelege cu victima, iar aceasta din urmă îşi retrage plângerea. În aceste situaţii, spitalul trebuie să-şi recupereze cheltuielile chiar de la victimă.

De datorii nu scapi nici mort

Un asemenea caz a fost al Mariei Moră, din comuna doljeană Ghindeni. În perioada 12-15 martie 2007, femeia de 67 de ani a fost internată în Clinica de Neurochirurgie a Spitalului de Urgenţă Craiova în urma unei agresiuni. Suferise un traumatism cranio-cerebral minor după ce o persoană, a cărei identitate nu a divulgat-o, îi dăduse cu o piatră în cap. În cele patru zile de spitalizare, pacienta a primit Tador, Xilină, ATPA, iar rana i-a fost îngrijită cu alcool, iod, rivanol, a fost cusută cu aţă chirurgicală şi pansată cu feşe din tifon.
Pentru că a susţinut că a fost victima unei agresiuni, dar nu a reclamat fapta la poliţie, spitalul nu avea de la cine să-şi recupereze cheltuielile, aşa că a dat-o în judecată pe femeie, ca să-şi plătească singură spitalizarea. Suma pe care unitatea sanitară ar fi cheltuit-o cu îngrijirea ei se ridică la 595,28 lei, incluzând contravaloarea medicamentelor şi a celor patru zile de cazare.
Doar că Maria Moră a murit pe 15 mai 2007, la fix două luni după ce a fost externată. Iar acum, când juriştii au dat-o în judecată, au avut marea surpriză să afle că bătrâna, de fapt, murise. Procesul va continua însă cu urmaşii, pentru că acceptarea moştenirii presupune nu doar drepturi, ci şi obligaţii.

Angajament de plată la pacienţi

Astfel de cazuri sunt însă de ordinul miilor, suma totală pe care o are spitalul de recuperat în contul cheltuielilor de spitalizare de la victimele agresiunilor fiind de peste un milion de lei.
„Numai în luna martie 2007, când a fost internată şi femeia din Ghindeni, am mai avut alte 57 de astfel de cazuri, în care trebuie să recuperăm cheltuielile de spitalizare. În total, avem în prezent peste 3.000 de procese cu cei care trebuie să achite spitalizarea în urma unor accidente sau agresiuni“, a precizat managerul Spitalului de Urgenţă Craiova, conf. dr. Florin Petrescu.
Pentru a reuşi să recupereze mai uşor cheltuielile de spitalizare în astfel de cazuri, noul director a impus pacienţilor internaţi ca urmare a unor accidente sau agresiuni să dea o declaraţie pe proprie răspundere, în care să spună cine, unde şi cum le-a produs leziunile, dar şi care unitate de poliţie se ocupă de plângerea lor. Pe acelaşi formular, victimele semnează că îşi iau următorul angajament: „Am luat cunoştinţă că, în cazul în care mă împac cu autorul faptei şi acesta nu achită cheltuielile de spitalizare, mă oblig să le achit personal“. Documentul este semnat nu doar de pacienţi, ci şi de doi martori. Pe baza acestui document, spitalul îi poate executa mult mai uşor pe pacienţii care cad la pace cu agresorii lor şi „uită“ să-şi achite spitalizarea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII