18.3 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalVideanu cere băncilor să crediteze sectorul privat

Videanu cere băncilor să crediteze sectorul privat

Ministrul interimar al economiei, Adriean Videanu, a declarat ieri că operatorii economici din sectorul privat întâmpină dificultăţi în obţinerea finanţării de la bănci pentru realizarea proiectelor europene şi a făcut apel la sistemul bancar să se reorienteze către finanţarea acestor produse. Prezent la ceremonia de semnare a contractelor pentru şase proiecte de finanţare, ministrul a afirmat că reticenţa băncilor faţă de finanţarea proiectelor pe fonduri europene este nejustificată, în condiţiile în care riscul pe care şi-l asumă este minim deoarece acestea beneficiază de cofinanţare nerambursabilă de la UE. „Fac un apel către bănci să se orienteze către finanţarea proiectelor europene care au cel mai mic risc. Recunosc că în sistemul bancar există o birocraţie de neînţeles şi o rezervă nejustificată în finanţarea proiectelor pe fonduri europene. Acest lucru a condus la o insuficientă finanţare a sectorului privat“, a declarat Videanu.
Întrebat de ce băncile sunt reticente cu privire la acordarea de credite pentru proiecte europene, Videanu a spus că motivele posibile sunt exemplele din alte ţări, unde băncile au înregistrat pierderi din cauza unor astfel de proiecte. De asemenea, el a adăugat că băncile sunt conservatoare în evaluare proiectelor, în ideea de a nu-şi asuma un risc prea mare. Reprezentanta societăţii Unicom NNN 2000, Natalia Vasile, a declarat că, în prezent, sistemul bancar este blocat şi băncile au mari reţineri în finanţarea proiectelor care sunt la prima realizare. „Când aud că sunt proiecte care nu au mai fost realizate, băncile spun că mai au nevoie de o perioadă de analiză şi, în final, resping proiectul“, a explicat Natalia Vasile. Aceasta a mai spus că băncile acceptă să finanţeze în principal companiile care sunt din domenii care aduc profit imediat, precum cel al construcţiilor.
Vasile a adăugat că fondul de garantare al acestor proiecte ar trebui să garanteze 100% finanţarea pe care operatorii o iau de la bănci, şi nu doar 80%. „Având în vedere că luăm doar 40% din valoarea proiectului, ne-ar fi de mare ajutor ca fondul de garantare să ne ajute cu o garantare de 100% a creditului şi nu doar 80%“, a menţionat reprezentantul Unicom NNN 2000.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII