16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalÎn Calafat domneşte frigul

În Calafat domneşte frigul

2009 este al şaptelea an consecutiv în care Calafatul intră în sezonul rece fără a avea stocul de păcură necesar asigurării furnizării căldurii către populaţie şi unităţile de stat.

3.300 de apartamente plus unităţile sanitare şi de învăţământ din Calafat nu au căldură. Furnizorul de agent termic al oraşului, SC Termoficare Calafat SRL (societatea care a preluat producţia şi distribuţia de energie termică de la fosta Uzină Termică Calafat aflată în lichidare), aşteaptă un colac de salvare de la guvern. Adică subvenţii pentru procurarea a cel puţin 1.500 de tone de păcură, cantitate necesară pentru primele luni ale perioadei de încălzire 2009-2010. Mai devreme de 16 noiembrie, calafetenii nici nu pot spera la căldură de la sistemul centralizat al oraşului, cel puţin aşa susţine primarul oraşului, Mircea Guţă. Numai că problemele societăţii nou-înfiinţate sunt mult mai grave. Din cauza datoriilor acumulate de-a lungul timpului, furnizorul de energei electrică CEZ Vânzare a reziliat contractul cu fosta UT, iar actuala societate nu poate porni motoarele nu numai din lipsa materiei prime, dar şi din lipsa curentului. În prezent, Primăria Calafat şi conducerea Termoficării sunt în tratative pentru semnarea unui nou contract.
„În urma discuţiilor de astăzi (marţi – n.r.) s-au identificat solicitări care au dus la propunerea unei noi date de discuţii, la care să participe, pe lângă autorităţile locale, şi lichidatorul Uzinei Termice Calafat, pentru a identifica o soluţie viabilă pentru rezolvarea situaţiei“, a declarat Angelica Barbu, specialist comunicare CEZ România, referindu-se la negocierile ce au avut loc marţi între Primăria Calafat şi CEZ.

Subvenţii salvatoare

Calafatul figurează pe lista guvernului alături de alte 25 de localităţi din ţară pentru ştergerea datoriilor acumulate de furnizorii de energie termică. Prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 110/12 octombrie 2009 privind acordarea a 160 de milioane de lei, sub forma unor ajutoare de stat, pentru operatorii economici care furnizează energie termică populaţiei, Calafatului i-au fost repartizate 1,5 milioane de lei.
„Banii vor fi livraţi la bugetul local, în conturile trezoreriei şi sunt singura noastră şansă de a putea demara activitatea de producere a energiei termice şi imediata livrare către populaţie şi în special către şcoli, grădiniţe şi spitale. 75% din populaţia Calafatului depinde de sistemul centralizat de încălzire al oraşului. Noi am cerut iniţial 6,5 milioane de lei pentru a trece cele patru luni cu frig“, a precizat primarul Calafatului, Mircea Guţă. Alocarea banilor de la guvern ar însemna pentru Calafat şi revenirea la lucru a cel puţin jumătate dintre angajaţii care acum se află în şomaj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU