20.6 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalEuro umflat dă reacţii adverse bolnavilor

Euro umflat dă reacţii adverse bolnavilor

Medicii de la Spitalul de Urgenţă Craiova au înlocuit Ketonalul cu Diclofenacul. Cauza? Creşterea alarmantă a monedei europene măreşte preţul medicamentelor din import.

Spitalul de Urgenţă Craiova, cu o capacitate de 1.500 de paturi, resimte din plin creşterea monedei europene. „Sunt probleme, pentru că mai multe firme care ne furnizează medicamente au anunţat că vor mări preţurile la cele de import şi la cele care se produc în ţară, dar cu substanţe de bază importate. Este vorba de antibiotice, de antiinflamatoare. Firmelor furnizoare care ne-au anunţat că au crescut preţurile la medicamente le-am trimis notificare şi urmează ca spitalul să poarte negocieri fără licitaţie pentru că nu putem renunţa la toate medicamentele care şi-au modificat preţul“, a declarat dr. Bogdan Fănuţă, directorul medical al unităţii.

Bugetul e de vină

 

Oficialul spitalului craiovean a anunţat că, deocamdată, s-au luat măsuri pentru a se asigura minimul necesar. „Chiar dacă sunt preţuri mai mari la medicamente, cele de maximă urgenţă există în farmacia spitalului. Asigurăm strictul necesar, dar nu mai există o gamă largă de medicamente ca până acum şi, unde am putut, am renunţat la medicamentele mai scumpe. De exemplu, în loc de Ketonal, folosim Diclofenac, deşi este mai puţin eficient şi dă mai multe reacţii adverse bolnavului“, a dezvăluit dr. Bogdan Fănuţă. Acesta a recunoscut că, din cauza bugetului redus al spitalului, dar şi din cauza preţurilor ridicate la medicamente, vor mai fi bolnavi care, ca şi până acum, trebuie să cumpere o parte din medicamente. „Anul trecut am avut buget de 8,5 miliarde de lei, iar acum e vorba să fie redus cu 15 la sută. În cazul în care se va întâmpla aşa, iar cursul euro o va lua razna, va fi foarte greu să asigurăm un act medical de calitate. Să sperăm însă că euro măcar va bate pasul pe loc şi că vom reuşi să obţinem un buget mai mare, pentru că altfel vor fi probleme serioase“, a mai spus directorul medical al Spitalului de Urgenţă Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU