20.6 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSărbătorile orfanilor

Sărbătorile orfanilor

Chiar dacă nu au fost îmbrăţişaţi cu dragoste de părinţii naturali, aşa cum se cade în astfel de momente, cei 74 de copii aflaţi în custodia statului în apartamentele de tip familial din Craiova s-au bucurat de Sărbători fericite, de daruri frumoase şi de afecţiunea unor oameni cu suflet de aur.

Pentru locatarii celor 12 apartamente de tip rezidenţial din Craiova, Sărbătorile au început încă de pe 20 decembrie. Forfota şi agitaţia au crescut cu fiecare oră şi fiecare zi, pe măsură ce Sărbătoarea cea mare se apropia, iar responsabilităţile şi pregătirile copiilor se înmulţeau. Întâi s-a constituit un grup artistic, format din 12 tineri, care, vreme de câteva zile, au învăţat şi repetat serios punctele aflate în program: şase colinde şi patru poezii. Când totul a fost pus la punct şi nici o notă nu a mai fost falsată, tinerii au plecat să-şi colinde prietenii şi cunoştinţele vechi: pe cei de la primărie, pe cei de la Inspectoratul Şcolar Dolj, de la prefectură şi, desigur, pe cei de la Direcţia pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj. Talentul şi eforturile lor au fost răsplătite pe loc, cu pungi de dulciuri şi jucării, pe care funcţionarii instituţiilor amintite le-au oferit din inimă copiilor aflaţi sub protecţia statului.

În vremea aceasta, cei care nu au participat la programul artistic şi-au luat în serios îndatoririle casnice: fie pe cele de ajutoare de bucătari – pe lângă lucrătoarele DGASPC, îndeletnicindu-se cu tăiatul, tocatul şi asezonatul salatelor şi sarmalelor pentru Crăciun, fie pe cele de gospodari fruntaşi, executând „lucrări“ de curăţenie prin birouri şi dulapuri personale.

Când toate treburile au fost finalizate, brazii din apartamente împodobiţi, iar bucatele scoase din cuptor aburinde, a sosit şi Moş Crăciun.

„Ca în fiecare an, Moşul nu ne-a ocolit nici de data aceasta“, a declarat Ileana Stănică, şefa complexului de servicii specializate de tip rezidenţial, din cadrul DGASPC Dolj. „Ba chiar a fost trimis de mai multe instituţii: de poliţie, de câteva grădiniţe, de prefectură, dar şi de organizaţii neguvernamentale, partenere cu DGASPC în nenumărate proiecte. Zilnic, copiii din cele 12 apartamente au avut parte de multe surprize: fie au primit daruri, fie au fost invitaţi la petreceri şi mese festive organizate pentru ei“, a mai spus Ileana Stănică.

 

Revelion „acasă“

 

Din păcate, părinţii nu şi-au adus aminte nici măcar în seara de Ajun de copiii lăsaţi în grija statului. Cu toate acestea, angajaţii DGASPC au avut grijă să nu li se simtă lipsa. Organizaţi în mai multe grupuri, tinerii şi copiii nu au avut timp să se întristeze. Au plecat din nou cu colindul, apoi în Orăşelul Copiilor şi în centru, la patinoar. La sosire, i-a aşteptat un adevărat ospăţ, cu salate, piftii, sarmale, fripturi şi torturi, precum şi o noapte de Crăciun caldă şi liniştită, aşa cum fiecare copil şi-a dorit-o. Cei mai fericiţi dintre ei s-au putut bucura chiar de căldura unei familii; nu a lor, ce-i drept, ci a unor rude sau prieteni vechi şi dragi care au ţinut cu tot dinadinsul să-şi petreacă Sărbătorile împreună cu ei.

„Am fost la mama maternală, cea care m-a crescut mai bine de şapte ani“, a povestit Andrei, un puşti vesel şi fără astâmpăr, cu ochii încă sclipind de bucuria Sărbătorilor petrecute „acasă“. „De câte ori am ocazia, merg acolo, în familie, fie de Sărbători, fie în vacanţe. Acum m-au luat şi de Crăciun, şi de Anul Nou. Am mers cu mama la maşinuţe, la tiribombe, în parc şi în centru, să văd luminiţele. A fost nemaipomenit! Şi, de parcă nu era destul, am primit o mulţime de cadouri, maşinuţe şi dulciuri!“, se laudă puştiul, cu gura până la urechi.

După câteva zile de odihnă, agitaţia s-a reluat înainte de Revelion. Pregătirile au reînceput, colindele la fel – de data aceasta, copiii plecând doar prin vecini, cu Steaua şi cu Sorcova. Fiind vorba de cea mai însemnată şi frumoasă noapte din an, emoţiile au fost însă evident mai mari. Iar surprizele, pe măsură.

„Încă de pe 30 decembrie am plecat într-o familie care mă cunoaşte de mică şi care mă ia la ea în fiecare an, de Sărbători“, a povestit fericită Maria, o tânără de 15 ani aflată în custodia statului. „A fost minunat! Îi iubesc enorm. De fiecare dată îmi fac cadouri, mă îmbrăţişează şi se poartă cu mine de parcă aş fi copilul lor. Şi de data aceasta au făcut un gest deosebit: au mai primit în vizită o prietenă de-a mea, cu care am copilărit în centrele de plasament. Am avut aşadar un An Nou extraordinar. Şi sunt sigură că 2009 va fi la fel de bun!“, zâmbeşte cu încredere Maria.

Dacă unii dintre copiii aflaţi sub protecţia statului au avut bucuria să meargă de Sărbători la rude şi la prieteni, cei mai puţin norocoşi au fost nevoiţi să rămână „acasă“, în apartamente. Petrecerea nu i-a ocolit însă nici pe ei. Au avut grijă de acest lucru angajaţii DGASPC, care au fost şi de Sărbători părinţii lor de suflet.

„Doamnele care lucrează aici şi care au fost de serviciu de Sărbători au făcut în aşa fel încât să nu simţim deloc că suntem departe de rude şi de prieteni!“, a subliniat Vasile, de 19 ani, un tânăr pe cât de politicos, pe atât de înfocat în afirmaţii: „Eu, unul, am fost mai norocos decât alţii: a venit în vizită, pentru o săptămână, un prieten de la Sibiu, cu care am crescut în centrele de plasament. A fost cel mai frumos dar pe care îl puteam primi de Sărbători! Pentru că, dacă familia lipseşte, prietenii adevăraţi pot, cu succes, să o înlocuiască“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS