24.5 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCeferiştii intră vineri în grevă

Ceferiştii intră vineri în grevă

Pentru prima oară după ’89, sindicaliştii nu vor salarii, ci condiţii mai bune de muncă şi investiţii în domeniu.

 

Angajaţii CFR din Mişcare-Comercial vor intra vineri în grevă, între orele 7.00 şi 13.00, ca urmare a faptului că nu au primit nici până în prezent banii alocaţi pentru investiţii în 2008, a decis ieri consiliul director al Federaţiei Naţionale Feroviare Mişcare-Comercial. Personalul din Mişcare-Comercial include impiegaţii de mişcare, conductorii de tren, magazionerii, operatorii şi casierii.

„Este prima mişcare de protest a salariaţilor de după ’89, în care nu se cer majorări salariale. Această acţiune priveşte siguranţa la locul de muncă şi a călătorilor“, a spus preşedintele Federaţiei Naţionale Feroviare Mişcare-Comercial, Gheorghe Popa, citat de NewsIn.

„Din cauză că nu ne-a fost alocat nici până acum bugetul de investiţii pe 2008, oricând este posibilă producerea unei catastrofe care să se soldeze cu victime“, a adăugat el.

 

Circulaţie bulversată

 

Directorii CFR SA, Constantin Manea, şi CFR Călători, Alexandru Noapteş, consideră că traficul feroviar va fi bulversat şi speră ca sindicaliştii să nu recurgă vineri la această formă de protest.

„Am discutat motivele pentru care au spus că pot înceta activitatea. Orice situaţie de genul acesta poate fi rezolvată pe cale amiabilă şi consider că nu sunt întrunite condiţiile declanşării unei greve şi că mai este timp să analizăm fiecare nemulţumire pe care ei o au“, a spus Constantin Manea.

„Dacă vor face grevă, traficul va fi bulversat, iar reluarea lui poate să dureze destul de mult. Noi transportăm aproximativ 250.000 de călători pe zi, din care mai mult de 40% pleacă din Gara de Nord“, a precizat, la rândul său, Alexandru Noapteş.

Directorul CFR Călători a precizat că încă nu a negociat cu sindicaliştii, dar, în mod normal, este obligatoriu prin lege să se asigure circulaţia a cel puţin o treime din trenuri.

Nici un ban pentru investiţii

Directorul general al CFR Infrastructură, Constantin Manea, a anunţat încă înainte de intrarea la negocierile cu sindicatele că societatea nu are bani pentru investiţiile solicitate de angajaţi, întrucât nu i-au fost alocate fonduri de la buget în acest scop.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU