14.8 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBanii pentru spitale - zgomot liberal

Banii pentru spitale – zgomot liberal

Liberalii de la municipiu cer reprezentanţilor primăriei să se consulte în alcătuirea bugetului pe 2008 şi cu managerii spitalelor aflate în subordinea administraţiei locale. În caz contrar, peneliştii sunt de părere că se va ajunge la sume asemănătoare celor din 2007, când celor trei spitale li s-au dat în total 7,5 miliarde de lei vechi.

 

Deşi anul trecut nu a zis nici „pâs“ când prin bugetul iniţial au fost alocate celor trei spitale din subordinea primăriei trei miliarde de lei vechi destinate reparaţiilor, proaspăta şefă a liberalilor craioveni, Cristina Calangiu, a ieşit vineri la rampă cu reproşuri la adresa municipalităţii. Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă a acuzat conducerea Primăriei Craiova că nu organizează dezbateri pe proiectul de buget şi a declarat vineri că, în condiţiile în care săptămâna viitoare se votează în plen bugetul pe 2008 al primăriei, directorii de spitale nu au fost solicitaţi să prezinte necesarul de cheltuieli pe 2008. „Ce m-a frapat cel mai tare e că nu au fost solicitate spitalelor fundamentarea şi necesarul de cheltuieli pe 2008. Unii directori nu aveau habar că săptămâna viitoare se votează bugetul, unul dintre ei nu ştia nici că aparţine de municipiu. Lipsa de comunicare dintre primărie şi instituţiile subordonate este dubioasă“, a precizat Cristina Calangiu.

Ceea ce nu ştiau vineri directoarea şi nici cei doi consilieri penelişti Ionuţ Stroe şi Emilian Ştefârţă, prezenţi în conferinţă, este faptul că proiectul de buget pe 2008 va fi dezbătut de consilierii locali într-o şedinţă extraordinară în luna februarie, în condiţiile în care nici bugetul Consiliului Judeţean Dolj, cel care distribuie fonduri Craiovei, nu a fost încă aprobat.

Stroe reclamă directorii care dorm în front

Deranjat de modul de lucru al autorităţilor craiovene s-a arătat şi consilierul Ionuţ Stroe, care a explicat însă că şi managerii Spitalului „Filantropia“, Spitalului „Victor Babeş“ şi ai celui de Neuropsihiatrie au datoria de a se interesa de bugetul alocat. Stroe a declarat că, în lipsa unei cereri din partea Primăriei Craiova, directorii ar fi trebuit să fie cei care să prezinte necesarul de cheltuieli pentru anul curent. „Bugetul se construieşte într-un mod foarte ciudat. Directorii instituţiilor finanţate din banii primăriei aşteaptă. Ar fi trebuit să-şi susţină punctul de vedere prin fundamentare, chiar dacă nu le-a fost cerut“, a spus Ionuţ Stroe.

CJ, dat ca exemplu de Calangiu

Cristina Calangiu a ţinut să dea exemplu modul de alcătuire a bugetului de la consiliul judeţean, instituţie care are în administrare Spitalul de Urgenţă. Managerul a precizat vineri că unitatea pe care o conduce a primit anul trecut de patru ori bugetul alocat celor trei spitale craiovene din subordinea primăriei, fiind mereu consultat în privinţa împărţirii banilor. „La consiliul judeţean, acest lucru nu se poate întâmpla. Cu două-trei săptămâni înainte de şedinţă mă sună cineva să discutăm pe buget. E un mod de lucru şi cred că e cel natural“, a spus Calangiu.

Solomon: E simpatică, dar să-şi vadă de spitalul ei!

Primarul Antonie Solomon a respins vineri acuzaţiile directoarei Calangiu, declarând că bugetul Craiovei va fi dezbătut înainte de a fi aprobat de consilieri. Solomon a precizat că toate cele trei spitale aflate în subordinea autorităţilor craiovene sunt mult mai mici decât Spitalul de Urgenţă, care este un colos şi are nevoie, în consecinţă, de fonduri pe măsură. „Cristina Calangiu să-şi vadă de spitalul dânsei! Este o persoană simpatică şi nu intru în polemici cu dânsa. Există o lege a finanţelor publice şi vom da bani în conformitate cu această lege, nu cum vrem noi. Au trimis cei de la judeţ datele târziu şi acum, la şedinţa ordinară din 31, nu vom dezbate bugetul. Probabil vom face o şedinţă extraordinară pe 10 februarie“, a spus Solomon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII