14.8 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalLeul a mai scăzut

Leul a mai scăzut

BNR a intervenit pe piaţă, atrăgând 1,07 miliarde de lei în depozite cu scadenţa la o săptămână, la o dobândă de 8% pe an.

 

 

Leul s-a depreciat din nou ieri cu 1,12% până la 3,7619 lei/euro faţă de cursul de referinţă de 3,7202 lei/euro, anunţat luni de Banca Naţională. S-a atins astfel un nou nivel maxim pentru ultimii trei ani, o cotaţie mai ridicată, de 3,7723 lei/euro, fiind înregistrată pe 28 ianuarie 2005.

 

BNR ar putea interveni şi de două ori pe zi în piaţa monetară

 

Banca Naţională a României (BNR) a atras ieri din piaţă 1,07 miliarde de lei, în depozite cu scadenţa la o săptămână, la o dobândă de 8% pe an. Banca Naţională reuşeşte cu greu să atragă excesul de lichiditate din piaţa interbancară, rezultat după cheltuielile bugetare mari din ultimele două luni ale anului trecut, şi ar putea să opteze chiar pentru două intervenţii pe zi, a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

„BNR intervine pe piaţă aproape zilnic şi tot nu reuşeşte să atragă toată lichiditatea intrată în piaţă la finele anului trecut. Probabil că vom interveni şi de două ori pe zi. Chiar dacă suntem îngrijoraţi, acţionăm cu calm. Nu cu bocete sau cântând prohodul leului vom rezolva situaţia“, a mai spus guvernatorul BNR.

 

Isărescu: „Cred că leul are forţa de redresare“

 

Moneda naţională va reuşi să se stabilizeze şi chiar să revină, după deprecierea mai accentuată din ultimele două luni, susţine Mugur Isărescu.

„Privind ceea ce se întâmplă pe piaţa valutară, cred că leul are forţa de redresare şi, de la un anumit moment, el va reveni. E evident că leul a fost afectat, nu i-a priit, a avut de suferit de pe urma agitaţiilor de pe pieţele internaţionale, dar şi de pe piaţa internă“, a spus Isărescu, prezent la lansarea proiectului de revizuire a Strategiei de Dezvoltare Durabilă.

Potrivit guvernatorului BNR, aceste evoluţii au loc pe fondul unei „slăbiciuni“ a economiei româneşti, respectiv cheltuirea masivă a banilor la finele anului. „Este un obicei păcătos ca în ultimele două luni să se concentreze cheltuielile bugetare. Ministrul finanţelor a arătat că la nivelul autorităţilor locale s-a cheltuit peste 1% din PIB. Cheltuieli de asemenea valoare în numai zece zile au impact pe piaţa valutară“, a explicat Isărescu. El a afirmat că fără aceste sume introduse în piaţă la finele anului leul nu s-ar fi depreciat atât de puternic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII