21.6 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDatornicii, ameninţaţi cu executarea silită

Datornicii, ameninţaţi cu executarea silită

Autorităţile scot artileria grea în problema datoriilor istorice către Complexul Energetic. Pentru prima dată de la începerea scandalului este pusă în discuţie scoaterea la vânzare a apartamentelor populaţiei rău-platnice.

Autorităţile locale din Craiova şi Calafat împreună cu mai-marii judeţului s-au întrunit ieri la videoconferinţa convocată de reprezentanţii Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, pentru soluţionarea problemelor apărute la plata energiei termice de către populaţie. În timp ce la Calafat, Uzina Termică are nevoie de bani pentru achiziţionarea de păcură, la Craiova, problema e generată de datoriile imense ale primăriei către Complexul Energetic, datorii provenite din neplata facturilor de către populaţie. Potrivit prefectului Silviu Dumitru, în timp ce primăria şi-a calculat datorii de peste 750 de miliarde de lei vechi, Complexul Energetic a calculat deja şi factura pe ultima perioadă, ceea ce a dus datoria la 1.200 de miliarde de lei vechi. Dumitru a declarat ieri că, deşi problema cesionării creanţelor şi, implicit, vânzarea apartamentelor datornicilor, a fost adusă în discuţie, până să recurgă la această metodă de recuperare a datoriilor autorităţile apelează întâi la bunăvoinţa locatarilor, care au „uitat“ să-şi plătească întreţinerea. „Cesiunea creanţelor la o terţă persoană înseamnă executare silită, adică vânzarea apartamentelor. Nici nu vreau să existe chestiunea cesiunii creanţelor pentru că aşa lupta se va da între ce-l care vrea să le cesioneze şi cetăţeanul rău-platnic. S-au făcut cercetări şi unii dintre aceşti oameni chiar au bani“, a spus prefectul Silviu Dumitru. Prefectul a adăugat că un prim pas a fost deja făcut luni, când la Prefectura Dolj a fost organizat un comandament pentru rezolvarea chestiunii datoriilor. Potrivit prefectului, s-a stabilit că echipe de la Serviciul Coordonare Asociaţii de Proprietari din primărie vor merge la asociaţii pentru a verifica modul de încasare a facturilor. A doua măsură a fost convocarea şedinţelor cu locatarii asociaţiilor rău-platnice, întâlniri la care proprietarilor de apartamente să li se explice că trebuie să-şi plătească datoria.

 

Soluţia MIRA: Ilie Ştefan

 

Prefectul Dumitru a precizat miercuri că, în cazul în care datoriile care datează din octombrie 2006 către CET nu sunt plătite, furnizorul este în pericol de a nu putea achiziţiona cărbune, ceea ce ar duce la oprirea agentului termic pentru toţi craiovenii. „Dânşii nu vor putea contracta cărbunele necesar şi atunci toată Craiova va sta în frig“, a spus Dumitru. Pentru a găsi o soluţie la situaţia creată, prefectul Dumitru a adăugat că sâmbătă va avea loc o întâlnire între factorii implicaţi în problema căldurii şi directorul general al MIRA, Ilie Ştefan, care este craiovean, fost secretar de stat în acelaşi minister. „Domnul ministru ne-a sugerat, pentru că avem un director în minister care se ocupă de acest lucru şi care este craiovean. Vom avea o întâlnire la sfârşitul săptămânii cu Ilie Ştefan, pentru a discuta această problemă“, a spus Dumitru.

 

Cesionarea creanţelor, cerută de CET

 

Dacă prefectul Dumitru susţine că, autorităţile vor încerca să găsească soluţii care să nu implice cesionarea creanţelor către terţi, primarul Craiovei, Antonie Solomon, a declarat că administraţia trebuie să pună piciorul în prag la un moment dat pentru a obliga rău-platnicii, de multe ori persoane cu bani, să-şi achite facturile restante. Edilul-şef a spus ieri că problema cesiunii creanţelor, adică scoaterea la vânzare a apartamentelor rău-platnicilor, ar putea fi propusă chiar de directorul CET, Ion Dinulescu, care este în situaţia de a nu avea bani pentru combustibil. „Nu mă interesează ce spune prefectul. Nu eu am propus asta. Dinulescu mă obligă să opresc căldura şi să scot la vânzare apartamentele. Dinulescu, care e liberal ca el“, a spus Solomon.

 

Criză de păcură la Calafat

 

În timp ce la Craiova, problema este plata datoriilor de către populaţie, la Calafat, una dintre localităţile din ţară cu cel mai mare cost al gigacaloriei, autorităţile se confruntă cu lipsa de păcură. Deşi administraţia locală avea asigurat un stoc de 1.000 de tone de păcură la începutul iernii, fisurarea în luna noiembrie a anului trecut a bazinului în care era depozitată păcura, a făcut ca autorităţile să nu mai poată folosi nimic din combustibilul recuperat.

„Deşi energia este deja subvenţionată, o dată de primărie şi în al doilea rând de guvern, mai este nevoie de o infuzie suplimentară. Faţă de 15 miliarde, cât făcusem socoteala, nevoia a crescut acum la 28-30 de miliarde de lei“, a spus prefectul Dumitru. Acesta a precizat că în prezent costul gigacaloriei produse este de 4,5 milioane de lei vechi la Calafat, în timp ce gigacaloria subvenţionată ajunge la populaţie la 1,2 milioane lei vechi, iar singura modalitate de remediere a situaţiei este renunţarea la sistemul de încălzire folosit în prezent.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII