18.3 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024

Chiriaşi de lux

Cumnata dictatorului Nicolae Ceauşescu, văduva lui Ilie Ceauşescu, stă cu chirie într-o casă a RA-APPS din Bucureşti, atribuită familiei în 1973, la fel şi unii miniştri din perioada comunistă – Paul Niculescu Mizil sau Ştefan Andrei.

 

Văduva lui Ilie Ceauşescu are acelaşi nume ca soţia fostului dictator, Elena. Ea este chiriaşa unui imobil al Regiei Autonome – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) de pe strada Bruxelles nr. 3. Contractul a fost preluat de la primărie de RA-APPS şi este valabil până în 2009, după ce a fost prelungit în 2004 pentru încă cinci ani. Potrivit oficialilor din RA-APPS, contractul a fost încheiat în 1973.

În imobile RA-APPS stau cu chirie şi alţi reprezentanţi ai fostei nomeclaturi, precum ministrul de externe din guvernul comunist, Ştefan Andrei, sau fostul ministru de finanţe în perioada comunistă, Paul Niculescu Mizil, care are închiriat un imobil pe strada Emile Zolla nr. 2A.

Şi fostul ministru adjunct al Ministerului industriei de maşini-unelte, electrotehnică şi electronică înainte de 1989, Alexandru Stănescu, în prezent deputat PSD de Argeş, este chiriaş într-un imobil de pe aleea Alexandru nr. 44. Contractul său a fost preluat, de asemenea, de la primărie de RA-APPS şi este valabil până pe 8 aprilie 2009.

Şerban Mihăilescu, şeful de cabinet al ultimului prim-ministru comunist, Constantin Dăscălescu, şi şef al Secretariatului General al guvernului (instituţie care are în subordine RA-APPS) pe vremea premierului Adrian Năstase, stă cu chirie într-un imobil al Regiei, de pe strada Crângului nr. 11 A.

Unele imobile au fost cumpărate de foştii chiriaşi

O parte dintre imobilele Regiei au fost cumpărate de foştii chiriaşi, în baza unor ordine ale secretarului general al guvernului din 1996, Viorel Hrebenciuc, în baza cărora au fost vândute, în total, către persoane fizice, 59 de imobile.

Ion Iliescu a cumpărat în 1996 un apartament din imobilul de pe Strada Moliere cu numărul 3-5, cu o suprafaţă de 156,92 de metri pătraţi, la preţul de 52 de milioane de lei vechi. Acesta a obţinut mai târziu dreptul de a locui pe viaţă într-un imobil al regiei, în calitate de fost şef al statului. Contractul de vânzare a fost încheiat la 15.11.1996, iar fostul preşedinte a putut cumpăra imobilul în baza ordinului SGG nr. 469/1996.

Şi preşedintele PC, Dan Voiculescu, a cumpărat, tot în 1996, pe când nu era parlamentar, un apartament din imobilul cu nr. 22 de pe bulevardul Kisellef. Apartamentul are o suprafaţă de 224 de metri pătraţi şi a fost achiziţionat cu 70.500 de dolari. Contractul de vânzare a fost încheiat pe 20 septembrie 2002, Dan Voiculescu câştigând dreptul de a-l cumpăra printr-o sentinţă civilă din 2001.

Printre chiriaşii RA-APPS figurează şi Petre Roman, cu un imobil pe strada Nikolai Gogol nr. 2, Gelu Voican Voiculescu a închiriat un imobil din strada Pictor Iscovescu Barbu nr. 25, fostul preşedinte al Senatului, Oliviu Gherman, are închiriat un imobil pe Şoseaua Kiseleff Pavel Dimitrievici nr. 20, europarlamentarul Adrian Severin – pe aceeaşi stradă cu Gherman, dar la numărul 24, Vasile Dâncu – pe bulevardul Mărăşti, nr. 4, Virgil Măgureanu, fostul şef al SRI – strada Daniel Rosenthal nr. 13, fostul ministru PSD al tineretului şi sportului, Georgiu Gingăraş – pe bulevardul Unirii nr. 68 – cu care Regia se află în litigiu. În litigiu cu Regia se află şi fostul procuror general al României de pe vremea când Rodica Stănoiu era ministru al justiţiei, Tănase Joiţa. Mai figurează fostul vicepremier în primul guvern provizoriu de după Revoluţie, Gelu Voican Voiculescu.

Chirie de 0,84 lei pe metrul pătrat

Potrivit RA-APPS, contractele pe numele lui Oliviu Gherman şi al lui Adrian Severin sunt preluate de Regie de la Primăria Bucureşti, acestea fiind în vigoare până la 8 aprilie 2009. Vasile Dâncu a avut o convenţie de cazare care a fost transformată, prin ordinul fostului şef al SGG, Radu Stroe, în contract de închiriere, valabil până la data de 28 februarie 2008.

Mai locuiesc în imobile RA-APPS fostul şef al Poliţiei Române, Corneliu Diamandescu, audiat în dosarul mineriadei din 1990 – pe strada Zamfirescu Leonida Eliza nr. 11 – democratul Silviu Bian, fostul preşedinte al Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Regia aflându-se în litigiu cu aceasta. Deputatul PRM Ilie Ilaşcu are contract de închiriere din anul 2000, până la rezolvarea situaţiei locative, fiind repatriat. Potrivit datelor de la RA-APPS, Ilaşcu stă în două apartamente care comunică între ele, nemaiavând zid despărţitor. Marinică Cazacu, fost prefect PD de Ialomiţa, ocupă, de asemenea, un apartament de pe strada Mihai Eminescu nr. 82 – 88.

Pe lista RA-APPS figurează şi două apartamente ale Societăţii Civile de Avocaţi „Cristian Iordănescu şi Asociaţii“, a fostului decan al Baroului Bucureşti, decedat duminică, firma de monitorizare a presei Asociaţia Monitoring Media a consilierei lui Adrian Năstase, Anca Alexandrescu, şi „Fundaţia România Mare“, a lui Corneliu Vadim Tudor.

Chiria pentru aceste imobile este, începând din luna martie a acestui an, de 0,84 lei pe metrul pătrat pentru suprafaţa locuibilă, 0,34 lei pe metrul pătrat pentru suprafaţa antreului, bucătăriei sau băii, 0,19 lei pe metrul pătrat pentru terase şi pivniţe şi 1,27 lei pe metrul pătrat pentru garaje.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU