15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalOltenii mănâncă pâine cu orice

Oltenii mănâncă pâine cu orice

Oltenii consumă cantităţi record de pâine şi produse de panificaţie, deşi medicii nutriţionişti îi sfătuiesc pe pacienţi să reducă pe cât posibil consumul acestora.

Când vine vorba de mâncare, oltenii au un produs la care nu renunţă în ruptul capului – pâinea. Potrivit Direcţiei Regionale de Statistică Dolj, anul trecut, în Oltenia, o persoană a consumat în medie aproape 12 kilograme de pâine şi produse de franzelărie pe lună, adică aproape 400 de grame pe zi. „Pâinea şi produsele de franzelărie reprezintă alimente de bază în Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, aceasta înregistrând cel mai mare consum din ţară, cu 2,406 kilograme mai mult decât consumul naţional“, a declarat Mariana Tanase, directoarea Direcţiei Regionale de Statistică Dolj.

 

Suntem cei mai mâncăcioşi

 

Faptul că produsele de panificaţie ocupă un loc fruntaş în alimentaţia lor este recunoscut şi de craioveni. „La noi se mănâncă o pâine şi jumătate sau două la masă“, a declarat Mirela Giucă, de 49 de ani, care a spus că soţul şi fiul său apreciază în mod deosebit acest produs. „Nu cred că sunt prea multe mâncăruri pe care le servesc fără pâine pentru că nu au nici un gust fără ea. În plus, sunt mâncăruri pe care nu ai cum să le mănânci fără pâine – sosurile, de exemplu“, a spus Daniela S., o gospodină de 42 de ani.

Unul dintre motivele pentru care consumul de pâine este atât de ridicat în această zonă îl reprezintă, potrivit craiovenilor, veniturile lunare scăzute şi implicit nivelul de trai. „Mâncarea e mai gustoasă cu pâine. În plus, te saturi mai repede“, a afirmat Gigi Pavel, un craiovean de 35 de ani. „Se spune că nu e prea sănătos să mâncăm prea multă pâine, dar ce să facem… Pâinea înmulţeşte însă mâncarea“, a spus Larisa Lupu, de 70 de ani, pensionară.

 

Oltenia şi Vestul – „fruncea“ la consumul de protide

 

Oltenii s-au dovedit nişte mâncăcioşi peste medie. Dacă pe ansamblul gospodăriilor, la nivel naţional, s-a înregistrat zilnic un consum alimentar mediu pe o persoană de 2.449 de calorii, la nivel de regiune consumul alimentar zilnic a fost, în medie pe persoană, de 2.539 de calorii. Drept urmare, nu e de mirare că ocupăm unul dintre primele locuri printre cei mai mari mâncăcioşi.

„Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia s-a situat pe primul loc, în context naţional, la consumul alimentar exprimat în protide (84,2 grame protide/zi/persoană), alături de Regiunea de Dezvoltare Vest, şi pe locul al treilea la consumul alimentar exprimat în calorii“, a declarat Mariana Tănase. De altfel, conform statisticilor, la nivel de regiune, 49,5% din cheltuielile de consum au fost pentru acoperirea consumului alimentar, cu 4,1 puncte procentuale mai mult decât media pe ţară.

 

Codaşi la lapte şi la cartofi

 

De fapt, pe lângă pâine, oltenii au depăşit media de consum şi la alte produse alimentare, precum carnea şi preparatele din carne (4,473 kg/persoană/lună în regiune, faţă de 3,696 kg/persoană/lună în ţară) şi legumele şi conservele din legume (8,029 kg/persoană/lună în regiune, faţă de 6,987 kg/persoană/lună în ţară). „La polul opus s-a situat consumul de lapte mediu lunar pe o persoană, de 4,051 litri, cel mai redus din ţară, care a determinat un decalaj de peste 3,6 litri faţă de Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest (avea un consum de lapte de 7,67 litri) şi de aproape 1,8 litri faţă de media pe ţară“, a spus directoarea Direcţiei Regionale de Statistică Dolj. Potrivit acesteia, şi consumul de cartofi a fost cel mai redus din ţară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS