18.7 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAfaceri ilegale cu gunoi

Afaceri ilegale cu gunoi

In scandalul gunoaielor au aparut elemente noi care demonstreaza ca afacerea „miroase“ de la o posta. Serviciul Public de Salubritate Craiova si SC Eco Sud SRL Bucuresti au semnat fara nici un temei legal un contract de prestari servicii, cu sase luni inainte ca Eco Sud sa devina oficial partenerul Primariei Craiova.


Actul aditional dintre Consiliul Local Craiova, reprezentat prin primarul Antonie Solomon, SC Systema Ecologic SRL si SC Eco Sud SRL consfintea implicarea Eco Sud in depozitarea gunoiului Baniei, in locul Systema Ecologic. Intelegerea a fost semnata pe 19 ianuarie 2006, la exact sase luni de când Eco Sud incasa cu spor banii craiovenilor, in baza unui contract de prestari servicii cu SP Salubritate Craiova. In expresii mai putin tehnice, SC Eco Sud a intrat in afacerea gunoaielor in iunie 2005 neinvitata, dar ingaduit peste lege de directorul si juristii Salubritatii, care au semnat fara nici un temei parteneriatul cu o firma fara absolut nici o relatie cu administratia publica locala, dar sustinuta puternic de persoane influente din Primaria Craiova si nu numai. Actul aditional, inregistrat sub numarul 5518, pe 19 ianuarie 2006, la Primaria Craiova, este semnat de primarul Antonie Solomon, secretarul consiliului local, Nicoleta Miulescu, directorul economic al municipalitatii, Nicolae Pascu, si directorul adjunct al Directiei tehnice, Sever Bordu, in locul directorului executiv, Adriana Motocu. El este efectul unei hotarâri de consiliu, votata in decembrie 2005 si validata de Prefectura Dolj in ianuarie 2006. In articolul 3, actul in discutie aproba „cesionarea contractului de asociere catre SC Eco Sud SRL, care se subroga in drepturile si preia obligatiile SC Systema Ecologic SRL“. Printre privilegiile preluate de Eco Sud se numara acela de a primi contravaloarea depozitarii prin Serviciul Public de Salubritate, executorul actiunilor contractuale din partea Consiliului Local Craiova, in asocierea pentru exploatarea rampei ecologice. Numai ca Eco Sud si-a arogat acest drept cu o jumatate de an inainte de a-l capata, bucurându-se de contractul de prestari servicii semnat pe 16 iunie 2005. Directorul Salubritatii, Sorin Ciobanu, are o explicatie simpla a gafei pe care a facut-o: „Eu cui trebuia sa dau banii pentru deseurile pe care le duceam la Mofleni, daca pe ei (oamenii SC Eco Sud – n.r.) i-am gasit acolo? Facusera intre ei (Eco Sud si Systema Ecologic, adevaratul si singurul asociat al primariei la acea data – n.r.) un act de cesiune, ceva… Ce era sa fac, sa las orasul cu gunoiul la poarta?“. Despre situatia creata in iunie 2005, când gestionarul gropii de gunoi s-a schimbat peste noapte si fara stiinta primariei, Sorin Ciobanu recunoaste ca nu a prezentat-o oficial, sub forma unor referate, executivului: „Recunosc, aici este greseala mea! Trebuia sa solicit o dispozitie clara pentru a incheia contractul de prestari servicii“.


Eco Sud isi curata imaginea tot prin fax


Intr-un material remis redactiei de SC Eco Sud SRL, reprezentantii firmei sustin ca nu se justifica negocierea tarifului de 17,85 dolari pe tona, dar ca „o parte a presei“ a initiat campania impotriva firmei la comanda consiliului local municipal, exact in perioada negocierilor, pentru a forta mâna Eco Sud. Numai ca aceiasi responsabili ai societatii semnasera pe 19 ianuarie actul aditional la contractul de asociere dintre primarie si Systema, in care, la articolul 2, este specificat ca „incepând cu 1 ianuarie 2006 se vor negocia tarifele la initiativa partilor“. Astfel, sefii Eco Sud nu mai recunosc ce au semnat la inceputul anului si trateaza primaria, dar si presa, cu faxul, desi au primit aproape 1,7 milioane de dolari din iunie 2005 si pâna astazi, chiar din buzunarele craiovenilor. „Noi vom scadea tariful prin hotarâre de consiliu. Sa faca dupa aia ce vor, sa ne dea si in judecata“, a afirmat joi primarul Antonie Solomon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS