16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalTeatru cu bombonici, la batrânici

Teatru cu bombonici, la batrânici

Ziua de ieri a fost una deosebita: doua categorii sociale – detinutii si batrânii din Craiova – au impartit clipe de bucurie, prilejuite de un spectacol artistic de muzica si poezie. Gazdele si „criticii“ – vârstnicii – au lacrimat „indulciti“ de emotie. Actorii – detinutii – au promis ca experienta aceasta nu va fi ultima.


25 de detinuti de la Penitenciarul pentru Minori si Tineri (PMT) din Craiova au fost ieri actori. Si nu pe o scena oarecare, ci chiar la Serviciul Public de Asistenta Medico-Sociala (SPAMS) – pe intelesul tuturor, caminul de batrâni. In fata unei asistente deosebit de sensibila la actul artistic, tinerii infractori au avut o prezentare desavârsita. Coordonati de Adriana Visan, psiholog in cadrul PMT, ei au sustinut un program de muzica, poezie, pantomima si chiar o sceneta dupa textul lui I.L. Caragiale, „C.F.R.“. Pentru interpretarea impecabila, actorii-detinuti au fost rasplatiti cu ropote de aplauze.


Ocupând sala clubului SPAMS pâna la refuz, batrânii institutionalizati au urmarit cu emotie spectacolul de pe scena. Când si când si-au mai abatut totusi atentia, cât sa caute in buzunare, cu mâinile tremurânde, bomboanele de ciocolata oferite cu darnicie de oaspeti. Moflaind incântati bunatatile, si-au continuat vizionarea programului artistic, cu obisnuinta cu care, acum câteva zeci de ani, urmareau piese celebre jucate in teatre adevarate.


Urmeaza munci de primavara cu elevi


Acest spectacol a facut parte dintr-un ciclu de manifestari intitulat „Serbarile primaverii“. Acestea au debutat pe 28 februarie, când Ansamblul „Maria Tanase“ a sustinut un spectacol la Penitenciarul pentru Minori si Tineri. Au urmat felicitarile si martisoarele confectionate chiar de detinuti si pe care le-au oferit mamelor, sotiilor si tuturor femeilor care au venit in PMT in perioada 1-7 martie. Serbarea organizata in cinstea femeilor pe 7 martie a fost sustinuta de detinuti la ei „acasa“, iar pe 8, la Penitenciarul de Maxima Siguranta Craiova.


„Astazi am venit la caminul de batrâni dintr-un motiv simplu: si gazdele noastre, ca si noi, sunt categorii sociale care au nevoie de destindere, de evenimente placute, care sa le mai insenineze zilele. Sa socializeze, sa iasa din rutina zilnica in care traiesc“, a declarat Adriana Visan, coordonatorul Programului „Serbarile primaverii“.


Desi nu s-au hotarât care va fi urmatoarea actiune, organizatorii se gândesc la o „activitate de primavara“ in colaborare cu un liceu craiovean. „Probabil, elevii si detinutii vor lucra cot la cot pentru pregatirea, in prag de primavara, a zonelor verzi din Craiova. Cu siguranta insa ca nu va lipsi si un program artistic“, a mai spus Adriana Visan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS