17.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateChirurgia Cardiovasculară, funcțională de anul viitor

Chirurgia Cardiovasculară, funcțională de anul viitor

Aproape 76.000 de doljeni suferă de hipertensiune arterială. În Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor din Oltenia ajung în fiecare oră pacienți care suferă de boli ale inimii. Majoritatea sunt hipertensivi, au amețeli, dureri de cap, vărsături, sângerări nazale, simptome pe care le ignoră mult timp și ajung la spital atunci când organismul cedează. De patru luni, în Craiova funcționează și Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară. Până acum, medicii au făcut în jur de 20 de intervenții chirurgicale pentru montare de stent. De la 1 ianuarie 2019, urmează să funcționeze și partea de Chirurgie Cardiovasculară. Dr. Victor Raicea, medic specialist în chirurgie cardiovasculară, este cel care va coordona activitatea medicală.

Aproape jumătate dintre olteni au hipertensiune arterială, o boală care, netratată la timp, duce la deces. În Clinica de Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență Craiova, lunar sunt internați 400 de pacienți. Dintre cei 10 – 15 bolnavi care ajung zilnic în secție, patru sunt cazuri grave de infarct miocardic. Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în România. Nu există însă, la nivel național, un program național de prevenție pentru bolile inimii, modalitate prin care țările vestice au redus mortalitatea cauzată de aceste afecțiuni.
Hipertensiunea este cea mai întâlnită afecțiune a inimii, care apare în cazul vârstnicilor, dar și la tinerii cu un stil de viață nesănătos. Medicii spun că de multe ori hipertensivii nu sunt conștienți că au această problemă sau cei care au primit deja tratament uită să îl urmeze zilnic. Trebuie știut că hipertensiunea arterială poate fi depistată printr-o simplă măsurare a tensiunii, care nu durează mai mult de câteva minute. „Sunt pacienți cărora starea de sănătate li se agravează pentru că nu își urmăresc zilnic tratamentul. Bolile cardiovasculare nu se vindecă, iar o zi de lipsă a tratamentului hipertensiv poate să ducă la o creștere bruscă a tensiunii arteriale, cu risc mare de accident vascular ischemic sau hemoragic. Prevalența hipertensiunii arteriale este în creștere la vârstele adulte. S-a făcut un studiu epidemiologic în România care a analizat frecvența hipertensiunii și factorii de risc, iar rezultatele arată că aproape 40% dintre cei investigați sufereau de această afecțiune. Doar 25% dintre ei aveau cifre tensionale normale“, spune dr. Cristina Florescu.

Dr. Victor Raicea urmează să asigure activitatea în Chirurgie Cardiovasculară

Pacienții cu risc de infarct miocardic pot să fie acum operați pentru montarea unui stent în Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară. Clinica este o investiție de 9,5 milioane de euro, făcută de Consiliul Judeţean Dolj. „S-au făcut în jur de 20 de intervenții pentru montare de stent. Acum, pacienții se operează în funcție de programări, dar am făcut demersuri la Ministerul Sănătății pentru asigurarea permanenței, astfel încât să putem interveni și în cazul urgențelor“, a declarat dr. Alin Demetrian, managerul Spitalului Județean Craiova.
De la începutul anului viitor urmează să fie deschisă și partea de Chirurgie Cardiovasculară. Activitatea medicală și intervențiile chirurgicale urmează să fie efectuate de dr. Victor Raicea, medic specialist în chirurgie cardiovasculară, și o echipă de rezidenți.
Valoarea echipamentelor și dotărilor din Clinica de Cardiologie Intervențională este de aproximativ două milioane de euro.

Mortalitatea cauzată de bolile de inimă a fost redusă în țările vestice datorită programelor de prevenție

Medicii atrag atenția asupra faptului că numărul bolnavilor de inimă crește în societățile în care dieta oamenilor este în mod tradițional bogată în grăsimi saturate și săracă în vegetale. Printre factorii majori despre care se cunoaște că măresc riscul bolilor de inimă se numără colesterolul mărit, fumatul, obezitatea, diabetul. Atât la femei, cât și la bărbați, riscul bolilor de inimă crește repede odată cu înaintarea în vârstă. Bolile de inimă sunt de regulă ereditare, astfel că dacă vreunul dintre părinți sau frați a suferit vreun atac de cord înainte de vârsta de 55 de ani, riscul la o persoană este de zece ori mai mare decât cel al persoanelor provenite din familii fără probleme cardiace. Mortalitatea cauzată de bolile de inimă a fost redusă în țările vestice datorită programelor de prevenție. În România, însă, nu există un program național în acest sens.

Anual se sting 150.000 de români din cauza problemelor cardiace

În fiecare an, 150.000 de români îşi pierd viaţa din cauza problemelor cardiace. Acest număr reprezintă 60% din totalul deceselor înregistrate pe întreg teritoriul ţării noastre, fapt care ne clasează pe locul patru în lume. La nivel național, potrivit celui mai recent studiu publicat de Societatea Română de Hipertensiune, boala afectează peste 7,4 milioane de persoane. Hipertensiunea, numită și „ucigașul tăcut“, presupune creșterea valorilor presiunii arteriale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS