16.7 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateUn bolnav şi-a recuperat banii cheltuiţi în spital

Un bolnav şi-a recuperat banii cheltuiţi în spital

Un doljean, de 71 de ani, din comuna Secu, a reuşit performanţa de a-şi recupera banii cheltuiţi cu medicamentele în perioada internării. Succesul poate fi considerat de răsunet, având în vedere că bărbatul şi-a rezolvat problema fără să părăsească domiciliul, iar unitatea medicală plătitoare este Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova.

Pavel Glogogeanu a fost internat în perioada 25 iunie – 8 iulie 2013 în Clinica II Chirurgie a Spitalului Judeţean din Craiova, iar pe timpul spitalizării, pe lângă tratamentul primit de pe secţie, a fost nevoit să-şi cumpere şi alte medicamente. Doljeanul susţinea că a cheltuit pentru tratamentul recomandat de medicul curant aproape 1.200 de lei, bani pe care s-a încăpăţânat să-i recupereze, în baza legislaţiei în vigoare. Aceste normative au fost des mediatizate şi de Gazeta de Sud și au făcut şi obiectul unei campanii derulate de cotidianul nostru în toate spitalele din Oltenia.
Povestea lui Pavel Glogogeanu am relatat-o pe larg în ediţia din 6 septembrie a GdS, în articolul „A cumpărat medicamente în spital, dar îşi poate recupera banii!“, noutatea fiind că bărbatul chiar şi-a recuperat banii. Din cei 1.146 de lei solicitaţi, a primit înapoi 924 de lei. Şi asta fără să plece de acasă! Iar victoria lui în lupta cu spitalul poate fi un exemplu de urmat pentru mulţi dintre pacienţii care, odată internaţi, sunt puşi să-şi cumpere medicamentele şi materialele sanitare necesare tratării lor, deşi acest lucru cade în sarcina exclusivă a unităţii medicale.

A păstrat toate reţetele şi bonurile fiscale

Cunoscând prevederile legii, doljeanul de 71 de ani a fost inspirat şi a păstrat toate reţetele şi bonurile fiscale din timpul spitalizării, apoi a făcut un dosar pe care l-a trimis, prin poştă, la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj, cu solicitarea restituirii banilor respectivi. Casa i-a recomandat însă să se adreseze spitalului, pentru că aceşti bani, conform legii, trebuie plătiţi de unitate din veniturile proprii. Totuşi, CAS Dolj a făcut un control inopinat pe acest caz, iar medicamentele cumpărate de Pavel Glogogeanu s-au regăsit pe foaia sa de observaţie, dar fără specificarea contribuţie personală. Aceste medicamente nu apăreau însă ca fiind scoase şi din farmacia spitalului şi nu se regăseau nici pe decontul de cheltuieli întocmit de spital la externarea pacientului şi care era în jur de 2.500 de lei.
Consecvent, doljeanul a făcut un nou dosar cu toate cheltuielile cu medicamentele din perioada internării, a ataşat şi o cerere de mână prin care solicita restituirea acestor bani, şi l-a trimis prin poştă la Spitalul Judeţean, cu confirmare de primire. A avut şi un pic de noroc, pentru că medicul curant şi-a însuşit inclusiv tratamentul cumpărat de pacient, aşa că spitalul a trebuit să-i returneze banii. „Dacă în urma verificărilor făcute de persoane specializate din cadrul spitalului se constată că sunt îndeplinite toate prevederile legale, avem posibilitatea restituirii acestor bani“, susţinea managerul SJU Craiova, conf. univ. dr. Florin Petrescu, în momentul în care doljeanul a trimis cererea de returnare a banilor. Iar verificările i-au dat dreptate lui Pavel Glogogeanu.

„Banii se dau dacă există o cerere și se încadrează în norme“

Serviciul de contabilitate al spitalului nu a luat în calcul două bonuri fiscale din cele trimise de pacient spre decontare, unul pentru că era emis după data externării, iar celălalt pentru că nu era în original, aşa cum ne-au precizat cei din acest serviciu. Aşa că, în loc de 1.146 de lei, spitalul i-a trimis lui Pavel Glogogeanu, tot prin mandat poştal, aşa cum solicitase acesta în cerere, suma de 924 de lei.
„Noi restituim, conform legii, banii cheltuiți de pacient cu tratamentul pe perioada internării, dacă există o cerere în acest sens și dacă se încadrează în norme. Există un serviciu care verifică aceste solicitări și banii se dau dacă sunt îndeplinite toate condițiile legale“, a precizat managerul Florin Petrescu. Acesta a mai menționat că Pavel Glogogeanu nu este singurul caz de pacient căruia spitalul îi restituie, în baza cererii, banii cheltuiți cu medicamentele pe perioada internării, serviciul de contabilitate confruntându-se frecvent cu astfel de situații.
În ceea ce privește faptul că pacientul a fost pus să cumpere unele medicamente pentru care în farmacia spitalului existau înlocuitori, managerul Petrescu a mers pe mâna medicului curant, considerând că acesta a procedat corect solicitând medicamentul respectiv, pentru că pacientul avea o hemoragie digestivă care impunea un tratament mai puternic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS